MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

19 dubna, 2022

  

Vycházející novinky

Mám pro vás malou ochutnávku toho, co bude vycházet v květnu. Knih tisknou opravdu hodně a to každý měsíc. Já jsem se rozhodla ukázat vám některé z nich a třeba vám i něco padne do oka.


» V tomto článku najdete 37 tipů na vycházející knihy.

Fantasy a sci-fi


Říše trav - 1. svazek (Poslední král Východního Ardu 2)
Triumfální návrat do světa Východního Ardu a trilogie Jasný osten, Žal a Trn, jednoho z nejmilovanějších a nejoceňovanějších fantasy cyklů, který inspiroval Christophera Paoliniho (Eragon) i George R. R. Martina (Hra o trůny). Nejvyšší král Východního Ardu, Simon, kdysi porazil draka a odvrátil hrozbu nemrtvého prince Sithů, Inelukiho, známého jako „Král bouří“. Jenže to bylo před dávnými časy. Staří přátelé zestárli nebo zemřeli, zatímco mocní nepřátelé zesílili. Východní Ard souží magií vyvolaná nemoc a děsivé nestvůry…

Kam tě vítr zavane (Simon Snow 3)
Simon Snow na své cestě napříč Amerikou zjistil jedno: S magií už nechce mít nic společného. Chce být obyčejný člověk, najít si obyčejnou práci a žít obyčejný život. Potíž je v tom, že má křídla a jeho kluk je upír. Než se ale stačí po návratu do Anglie obojího zbavit, zaplete se do dalšího magického dobrodružství, o které vůbec nestojí. Někdo nový o sobě tvrdí, že je Vyvolený a že zachrání kouzelnický svět před nebezpečím. Simon s Bazem budou muset ještě jednou do akce, tentokrát ale bez věrné kamarádky Penny. Ta má svých problémů dost. Přivezla si totiž z Ameriky prokletého normála a její máma z toho vůbec není nadšená. Navíc uhlídat Sheparda, který k sobě i v Londýně přitahuje všechny myslitelné magické bytosti jako magnet, je pořádná dřina. Aspoň že Agáta tentokrát nepotřebuje, aby ji někdo zachraňoval. Nebo ano?

Barva draků
Ovládnout magii není snadné a Maggie si to moc dobře uvědomuje. Její schopnosti jsou nestálé a ona nemá nikoho, kdo by jí je pomohl zvládnout a umožnil tak splatit dluh, na který nedokáže zapomenout. Pak ale potká Griffina, královského šampiona nechvalně proslulého lovem draků. Ani jeden z nich netuší, jaký osud v sobě oba nosí, ani to, že jejich setkání uvede do pohybu události, které změní nejen jejich životy, ale i osud celého království…

Krutá milost (Laskavý jed 2)
Zahru přežila smrtící Přechod a nestojí o další dobrodružství. Pak se ale objeví princ Kasta a začne prohlašovat, že skutečným vítězem závodu a právoplatným dědicem trůnu je on, nikoli Jet. Na důkaz svého tvrzení ukazuje boží znamení, které má na těle. Stejné znamení však má i Zahru, a spolu s ním tedy i nárok na trůn. Zahru nehodlá dopustit, aby Orkena padla do Kastových nemilosrdných rukou a udělá pro to cokoliv. Třeba se i sama stane padouchem…


Odvážná a smrtící přísaha (Temné a osamělé prokletí 3)
Uhlíkov se rychle rozpadá mezi přívržence dvou princů - Greye a Rhena. A válka se zdá blíž, něž si kdo dokázal představit. Mezitím se Lia Mara pokouší vládnout Syhlské nížině mírnější rukou než její matka, ale rychle začíná pochybovat, jestli je opravdu tou královnou, kterou její země potřebuje. Zatímco obě království směřující k válce, loajalita je podrobena zkoušce, láska je ohrožena a všemocný nepřítel se vrací!

Pád Argosanů
Rudý jekot: děsivá nákaza šířená sedmi mystickými verši, které udělají ze svých obětí nestvůrné, nemyslící ničitele. Ferius, na útěku před svým vlastním neodpustitelným zločinem, na vlastní kůži pozná, co dokáže způsobit. Poté, co ji v poslední chvíli zachrání svérázná argosanská poutnice, zahájí Ferius napínavé pátrání po tajemné Cestovatelce, pravděpodobné šiřitelce Rudého jekotu, které ji zavede na podivná místa, o jejichž existenci předtím neměla ani tušení.

Příběh kouzelnictví (Příběh magie 3)
Už je to skoro rok, co Brystal Vždyzelená uzavřela se smrtí dohodu, že výměnou za svůj život najde a zničí Nesmrtelnou. Dosud však neobjevila jedinou stopu, kdo to je a kde se nachází. Z hlubin země se navíc začíná šířit temnota a ohrožuje vše živé. Pokud chtějí víly a čarodějky probouzející se zlo zastavit, musí spolupracovat se všemi, včetně Spravedlivého bratrstva a jeho Armády mrtvých. Co když ale za zdánlivě novou hrozbou stojí někdo dobře známý?

Říše upíra
Od posledního východu slunce uplynulo dvacet sedm let. Celou tu dobu vedli upíři válku proti lidstvu a nyní v moři temnoty přežívá jen pár jiskřiček světla. Gabriel de León je člen Stříbrného řádu, který měl bránit svět před stvořeními noci. Z bratrstva však zbyl už jen on a teď je nucen ve vězení vyprávět svůj příběh. Příběh o legendárních bitvách a zakázané lásce, o ztracené víře a nalezeném přátelství. A hlavně o poslední naději lidstva: grálu!


Temná kněžka (Vespertina 1)
Artemisie se chce stát Šedou sestrou, členkou řádu starajícího se o klidný přechod duší na onen svět. S mrtvými tráví čas raději než se živými, kteří si při pohledu na ni šeptají o jejích zjizvených rukách a podivné minulosti. Když Artemisiin klášter přepadnou vojáci, rozhodne se přivolat na pomoc nebezpečný přízrak – ten ji však může kdykoli posednout. Dokáže dívka odolat jeho vlivu a zastavit prastaré zlo, které se právě probudilo?

Sirotčinec slečny Peregrinové: Ptačí sněm
Když H, spolupracovník Jacobova dědečka Abea Portmana, umíral, pověřil Jacoba úkolem – dopravit nově kontaktovanou členku rodiny podivných Noor Pradeshovou do bezpečí, které jí poskytne tajná agentka V. Svěřil mu i to, že Noor se týká prastaré proroctví o sedmi emancipátorech, kteří zachrání svět podivných před hrozící apokalypsou. Pokud se podaří zachránit Noor Pradeshovou, zachrání tím i svět podivných. O jeho zkázu neusiluje nikdo jiný víc než stvůry. A ačkoliv při zkáze Knihovny duší velká většina z nich zemřela, ti nejhorší z nich přežili. Někteří jako vězňové, kterým se však na začátku nového pokračování příběhu podivných podaří ze žaláře uprchnout. Na útěku osvobodí i netvora, který poháněl Panloopticon… Celou situaci ještě komplikují znesvářené americké klany podivných, mezi nimiž hrozí válka, jíž se všemožně snaží zamezit ymbryny. V amerických smyčkách se skrývá nebezpečí a nejistota na každém kroku. Kam dřív skočit?

V jednom zapadlém koutě galaxie (Poutníci 4)
Planeta Gora je bez vody, bez vzduchu, bez života, a tudíž zcela nezajímavá. Její výhodou je jen to, že se nachází v blízkosti zajímavějších světů — to z ní dělá příhodnou zastávku pro lodě cestující červími dírami Galaktického společenství. Pokud by vesmír byl dálnicí, pak by Gora byla zastávkou pro kamiony. V kopuli Pětkrát Hop Jednou Stop si vesmířani můžou na dlouhých cestách protáhnout nohy (pokud je mají), sehnat palivo, cestovní povolení a zásoby. Provozuje ji podnikavá mimozemšťanka se svým dítětem, které jí občas pomáhá, a ze všech sil se snaží poskytnout domov každému, kdo tudy prolétá. Dopravu na Goře však ochromí podivné technické selhání a v Pětkrát Hop Jednou Stop spolu uvíznou tři naprostí cizinci: každý jiné rasy a každý s jinými plány. Nezbývá jim nic jiného než čekat. A tak se umělec ve vyhnanství spěchající na důležité setkání, nákladní pilotka stojící před složitým životním rozhodnutím a tajemná osoba pomáhající druhům z okraje společnosti snaží vypořádat s tím, co dělali, co by mohli dělat a čím jsou — nebo by mohli být — jeden pro druhého.

Apokalypsa Z: Hněv Spravedlivých (Apokalypsa Z 3)
Nadešel konec civilizace. Pryč jsou internet, televize i mobilní telefony. Zůstalo jen málo z toho, co by člověku připomínalo, že je stále lidským tvorem. Nastala apokalypsa. Zbývá už jen jediný cíl: PŘEŽÍT. V nitru Evropy opanované nemrtvými se skrývá něco, co má blíž ke konečnému zatracení než k vytoužené spáse. Mladý španělský právník, žena, kterou miluje, a jeho bojem zocelený přítel se po záchraně před jistou smrtí na moři ocitají v pevnosti nenávisti. Ve Spojených státech zpustošených zombie nákazou nabízí útočiště pouze Gulfport v Mississippi... ovšem za cenu naprosté podřízenosti fašistickému diktátorovi a jeho brutálním vymahačům. Jejich hrůzovláda však nemusí mít dlouhého trvání…


Duna: Lady z Caladanu (The Caladan Trilogy 2)
Lady Jessica, matka mladého Paula a konkubína vévody Leta, byla až donedávna pilířem rodiny Atreidů. Volba, jíž se před lety dopustila, se brzy podepíše na vývoji celého Impéria, prozatím se však lady z Caladanu musí vypořádat se svým vztahem k Bene Gesseritu. Už jednou se k němu obrátila zády a nyní se musí rozhodnout, zda její věrnost k prastarému řádu převáží nad láskou k Letu Atreidovi a synu Paulovi. Události na Wallachu IX a v celém Impériu se odvíjejí tak bouřlivě, že nad nimi ztrácí kontrolu dokonce i samotné Sesterstvo. Osudy lady Jessiky a její rodiny visí na vlásku…

Kniha magie
V nové antologii navazující na úspěšnou Knihu mečů přichází slavný editor Gardner Dozois s příběhy plnými magie, protože za každého Froda je tu Gandalf… a spolu s ním i Saruman. Za každou Dorotku je tu Glinda… a vedle ní také Zlá čarodějka ze Západu. A kdo by byl Harry Potter bez Albuse Brumbála… či Severuse Snapea? Kouzelníci a čarodějové plni moudrosti, nadaní takřka božskými silami, přesto stále zůstávají pouhými lidmi, a tak mohou dojít nejen slávy, ale i prokletí a zkázy.
Kniha magie představuje dosud nikdy nevydané příběhy hvězdné sestavy moderních mistrů žánru, z nichž mnozí se vracejí do svých nejoblíbenějších světů. Čekají na vás příběhy od George R. R. Martina, K. J. Parkerové, Scotta Lynche, Gartha Nixe, Elizabeth Bearové, Tima Powerse, Megan Lindholmové, Johna Crowleyho a dalších. V příbězích plných čar a kouzel navštívíme světy, v nichž vládne magie, světy nepředstavitelně vzdálené… ale i ty, které jsou blíž, než si myslíme.

Když spadne maska (Kostičas 4)
Příběh krajinochodkyně Paige Mahoneyové pokračuje tam, kde v předchozím díle skončil. Paige se podařilo zničit jádro detekční technologie Senshield. Jen o vlásek unikla smrti — i díky agentům tajemného Programu Domino, který ji nyní vysílá na misi do Paříže. Kdo však za touto sítí ve skutečnosti stojí a jakou má motivaci ke svržení scionského režimu, Paige zatím netuší. Okolnosti ji nutí novému spojenci alespoň prozatím důvěřovat. Spolu s Arcturem Mesarthimem — bývalým nepřítelem a současným společníkem — se vydává odhalit tajemství, které ji zavede do spletitého pařížského podzemí i do třpytivých chodeb zámku Versailles. Zatímco Scion pomalu rozšiřuje své hranice a svět se chvěje v jeho stínu, Paige se snaží pochopit své pouto s Arcturem, které je den ode dne pevnější. Jenže nepřítel stále sílí. V jejich bezprostředním okolí jsou i tací, kteří moc dobře vědí, že revoluce začala s nimi — a mohla by s nimi i rychle skončit…

Program apokalypsy (Mycelium 8)
Velkolepé vyvrcholení nejobsáhlejší české sci-fi ságy Mycelium je zde. Intriky, psychotronika a krvavé oběti. Všechno míří právě sem. Tohle už je konec. Ve chvíli vrcholící Hvězdovlády se rozhoduje o budoucí podobě světa. Psychotronický program běží. Končí starý věk... a pro Zemi, která má ve svém civilizačním plánu apokalypsu, to nemusí být nic příjemného. Sgenové, Lodě a lidé bojují o to, aby svět naformátovali podle svého vkusu. A Lucas si také nárokuje svůj podíl. Přináší – a požaduje – oběti. V tuhle chvíli může získat všechno. A taky může všechno ztratit. Aš~šád může být jeho nejlepším spojencem v boji se Sgenem, nebo se stát jeho nejhorším nepřítelem. Prsty Chaosu se kdykoliv mohou natáhnout ze tmy. V osudí plném bílých míčků je jeden černý, který znamená smrt. Může to být vítězství. Nebo zkáza. Nebo naděje.


Ostatní beletrie

 
Nepříliš šťastná rodina
Nejnovější příběh mistryně psychothrilleru – opět dokonale drásavý a neodložitelný. Brecken Hill je drahá adresa. Musíte mít hodně peněz, abyste tu mohli bydlet. Tak jako Fred a Sheila Mertonovi. Žádné bohatství vás však neochrání, když vám u dveří zazvoní vrah. Manželé Mertonovi byli brutálně zabiti pár hodin poté, co přivítali na velikonoční nedělní večeři své tři dospělé děti. Ty jejich smrt pochopitelně těžce nesou. Nebo ne? Na každého z nich čeká pohádkové dědictví. Svého náladového otce nesnášeli a netečná matka se jich nikdy nezastala. Na jednoho z nich to bylo možná už příliš. Ale na koho? Je-li váš sourozenec vrah, chtěli byste to nejspíš vědět...

Temnota (Rekke a Vargasová 1)
Nová, mistrovská detektivka od pokračovatele Stiega Larssona! Hans Rekke je charismatický profesor s geniálním hudebním talentem a dokonalou pozorovací schopností. Z každého dostane, co potřebuje. Odhalí i ten nejskrytější motiv lidského jednání. A až příliš dobře rozumí temnotě v nitru každého člověka. Když Rekke upozorní policii, že ve vyšetřování zdánlivě vyřešené vraždy figuruje příliš mnoho zavádějících výpovědí a pochybných důkazů, ostřílení detektivové ho neberou vážně. Policistka Micaela Vargasová jako jediná tuší, že profesor má pravdu. Rekke a Vargasová by se nemohli lišit víc. Jenom oni dva společně však můžou vnést světlo do temnoty tohoto zločinu...

V jeho stínu
Londýn, 1845: sirotek Eleonora Beadyová, vychovaná výstředním chirurgem Horacem Croftem, neboť ve smrtící pandemii přišla o rodiče, toho o běžném životě moc neví. Ostatní mladé dámy jsou vychovávány, aby uměly vyšívat a malovat květiny, Nora se zdokonaluje v sešívání otevřených ran a anatomických ilustracích pitevních nálezů. Jsou to časy, kdy ženy čelí drastickým následkům, pokud jsou přistiženy při praktikování medicíny, ale na Croftově soukromé klinice je Nora jeho nejdůvěryhodnější – a ovšem také nejtajnější – asistentkou. A to až do příchodu nového chirurgického rezidenta doktora Daniela Gibsona. Doktor Gibson netuší, že Horácova půvabná, bystrá a tichá mladá schovanka je kvalifikovanější a vynalézavější chirurg než on sám. Aby ochránila doktora Crofta a jeho kliniku před skandálem a naprostým kolapsem, musí se Nora naučit hrát novou a pro ni velmi obtížně přijatelnou roli – roli řádné mladé dámy. Ale i přetvářka má jisté meze. Nora se nedokáže odvrátit a ignorovat utrpení pacientů, i kdyby to znamenalo poskytnout Gibsonovi moc zničit všechno, na čem pracovala. A když je účastna experimentu a objevu, který by navždy mohl změnit obor, ocitne se Nora před neřešitelnou volbou. Má zůstat neviditelná a dovolit mužům kolem sebe, aby si přivlastnili zásluhy za její práci, nebo vystoupit na světlo – i kdyby to mělo znamenat, že zničí sama sebe.

Sophiina naděje (Barvy krásy 1)
Berlín 1926. Rozrušená, těhotná Sophia opouští dům rodičů. Její otec ji už nechce vidět, matka se utápí v slzách. Když posléze Sophia stane před svým milencem, pochopí, že musí jejich dítě vychovávat sama. Navíc jako neprovdaná. Naprosto zoufalá odjíždí s přítelkyní do Paříže, kde se jí naskytne jedinečná příležitost. Slavná Helena Rubinsteinová je Sophiiným šarmem a jedním z jejích vlastnoručně zhotovených krémů nadšená. A nabídne jí, aby pracovala pro její impérium krásy. Sophia se tak plná naděje v nové štěstí vydává do New Yorku…


 
Osudová léta (Čokoládovna 3)
Stuttgart v létě 1936. Mladá čokolatiérka Viktoria musí přerušit školení ve Francii, neboť rodinná čokoládovna potřebuje její pomoc. Doba je nejistá, rodině Rothmannových hrozí vyvlastnění. Zatímco se Viktoria a její matka Judith brání všemi prostředky, objeví se ve Stuttgartu pohledný americký podnikatel Andrew Miller, který rozbouří nejen Viktoriin citový život, ale nabízí i východisko. Je však opravdu tím, kdo může firmu zachránit? V okamžiku, kdy se valí události jedna přes druhou, vychází na povrch dlouho střežené rodinné tajemství…

Vražedné sklony
Elliottovi k dokonalému životu po boku manželky chybí už jen vytoužené dítě. Anya se však z ničeho nic začne chovat divně a Elliottovi po ní druhého dne zbyde jen vzkaz, že se necítí dobře a že zůstane nějakou dobu u rodičů. Elliott má podezření, že Anya před ním něco tají, ale miluje ji a je odhodlaný jí pomoct. Do jejich života se však postupně začínají vracet lidé z Anyiny minulosti a čím víc se toho Elliott o své ženě dozvídá, tím méně si je jí i jejich vztahem jistý. Měl by ji chránit, nebo by si na ni měl dávat pozor? Co když je Anya úplně jiná, než jaká se celou dobu zdála?

Království slepých (Případy vrchního inspektora Gamache 14)
Přestože je Armand Gamache stále suspendovaný, rozhodně nezahálí. Snaží se vystopovat zásilku nebezpečných drog, než se dostanou mezi lidi a začnou je zabíjet. Vše se ještě víc zkomplikuje, když obdrží podivné pozvání na starý opuštěný statek a zjistí, že ho úplně cizí žena jmenovala likvidátorem své závěti – spolu s Myrnou Landersovou, majitelkou knihkupectví ve Three Pines, a jakýmsi mladíkem z Montrealu. Nikdo z nich zesnulou neznal. Navíc stará paní odkazuje dědicům bohatství, které nikdy neměla. Nebo měla? Zatímco se Gamache s ostatními pokouší onu záhadu rozlousknout, ukazuje se, že nic není, jak se zdá, a situace v sobě skrývá netušené nebezpečí – zvlášť když se na scéně objeví mrtvola.

Malířka z Benátek
Benátky. Tak znělo poslední slovo Carolininy pratety Juliet. Caroline se proto vydává do Itálie se záhadnými klíči a skicákem a pokouší se rozluštit tajemství, které její prateta střežila přes šedesát let. Mladá Juliet přijíždí roku 1938 do Benátek studovat umění a setkává se tu s okouzlujícím Leonardem. I když je Leova budoucnost předurčena jeho rodinou, bezhlavě se do ní zamiluje. Avšak i do bohémských Benátek začne doléhat realita války.


 
 
Stíny Osvětimi
Padesát let neviděla Charlie svou nevlastní matku a nevkročila do rodného domu. Teď je však Alma vážně nemocná – a právě tento víkend se o ni nikdo jiný nemůže postarat. Jakmile Charlie překročí práh domu, vrací se jí vzpomínky na všechno to ponížení. Zdá se, že nic nedokáže přehlušit její nenávist. Pak ale Alma začne vyprávět. O válce, o tom, kolik lidí se vejde do vagónu na uhlí a co je to skutečný hlad. A taky o experimentech, Bloku 10, o Osvětimi… Pomůže děsivé svědectví překlenout vzájemnou propast?

Švadleny z Osvětimi
Na pozadí holokaustu, nacistického vykořisťování a módního průmyslu za války nabízí historička Lucy Adlington pohled na životy pětadvaceti převážně židovských vězeňkyň z Osvětimi. Ty měly jediný úkol: šít šaty pro ženy vysoce postavených nacistů v salonu založeném manželkou Rudolfa Hösse. Autorka čerpá mimo jiné ze svých rozhovorů s jednou ze švadlen a neopomíná zdůraznit lásku a přátelství, které ženám pomohly přežít a sehrát roli v táborovém odboji.

Pravda nebyla k dostání
Píše se rok 1982 a v patnáctileté Janě se kromě dospělosti probouzí i poznání, že s minulostí její rodiny není cosi v pořádku. Otec před rokem zemřel a v matčině ložnici se ukrývá sešit plný nepochopitelných zápisků. Prarodiče se chovají přinejlepším výstředně a mluvit před nimi o některých tématech je tabu. Jana dospívá v totalitním bezčasí, přesto není otupělá – a tak se pouští do pátrání. Dokáže najít pravdu o rodinné historii i vlastní identitu?
 

 
Neklidná krev (Detektiv Cormoran Strike 5)
Soukromého detektiva Cormorana Strika osloví s prosbou o pomoc žena, jejíž matka před čtyřiceti lety zmizela za podivných okolností. I přes malou šanci na objasnění odloženého případu se Strike a jeho parťačka Robin Ellacottová pouštějí do vyšetřování. Záhy pochopí, že před sebou mají ďábelsky složitou záhadu související s tarotovými kartami, pochybnými svědky a psychopatickým sériovým vrahem. A zjistí, že i případy staré desítky let mohou být smrtící.

Jak zkrotit svůdníka (Rebelky z Oxfordu 2)
Lady Lucie zuří. S pomocí skupinky oxfordských sufražetek se jí konečně podařilo nashromáždit dostatek jmění, aby mohla ovládnout jedno z hlavních londýnských nakladatelství, a to s jediným cílem: využít ho ke vzpouře proti parlamentu. Kdo by však mohl tušit, že jedinou osobou, která stojí v cestě úspěchu, je její dávný nepřítel lord Ballentine? Tristan je ochoten předat jí většinový podíl v nakladatelství, ale jen za nehoráznou cenu – za noc v jeho posteli. Lucie přitahuje Tristana jako žádná jiná žena. Spaluje ho svou prudkostí a odhodláním pokaždé, když se střetnou. Jejich souboj rozdmýchává plameny náklonnosti a výřečný svůdník riskuje, že se chytí do vlastní pasti. Zatímco se Lucie snaží Tristana přelstít na všech frontách, v nakladatelství i v ložnici, brzy zjistí, že platí známé tvrzení: ve válce a v lásce je dovoleno všechno...

Temné hodiny
Poslední den v roce, který patřil k nejtvrdším v dějinách země, střílejí obyvatelé Los Angeles do vzduchu ze svých zbraní, aby dodrželi starou silvestrovskou tradici. Mezi sprškou olova snášející se k zemi je však i jedna dobře mířená kulka, která usmrtí muže přímo uprostřed rušné pouliční oslavy. Inspektorka Renée Ballardová záhy odhalí spojitost mezi tímto úmrtím a jedním nevyřešeným starým případem, na němž kdysi pracoval legendární bývalý detektiv LAPD Harry Bosch. Zatímco však společně prověřují styčné body mezi oběma případy, přichází Ballardové hlášení o novém zločinu. Jeho pachateli jsou „Půlnoční muži" - dva násilní predátoři, kteří v temných hodinách obcházejí město a neváhají zabíjet, aby udrželi svou totožnost v utajení. Policejní sbor je po pandemii a protestech demoralizovaný a silně otřesený, takže se Ballardová upíná na vyšetřování v naději, že vyřešením obou případů zachrání svou víru v práci, kterou dělá. Zároveň však riskuje, že přijde o všechno…

Northangerské opatství
Módní lázeňské město před dvěma sty lety: sem si jezdili angličtí otcové léčit v horkých pramenech klouby stižené dnou a spolu s manželkami uvádět dcery do společnosti s cílem upoutat zájem vyhlédnutých ženichů. Hrdinky příběhu, upřímná, naivní mladičká Catherine a její mazaná přítelkyně Isabella, si toto své poslání zpestřují četbou strašidelných gotických románů a jejich rekvizity vidí na každém kroku. Tato situace nabízí Jane Austenové skvělou příležitost rozehrát svůj typický smysl pro humor a ironický vtip.


Kočičí stopa
Detektivové z oddělení vražd právě vyřešili vraždu řidiče dodávky známé tabákové společnosti. Radost z úspěchu ale zastiňuje ostuda, kterou pachatelé vrhli na celý policejní sbor. Navzdory rozpačitým pocitům panuje v kanceláři uvolněná atmosféra, ale jen do chvíle, než šéf oddělení pošle Krauze a Chosého vyšetřit vraždu Lívie. Zjištění, že Lívie je vlastně kočka, je sice překvapivé, ale propojení se starým přítelem je doslova děsivé. Z hlubin minulosti se vynořuje Hilda Wolfová, psycholožka s kamennou tváří a přísně racionálním myšlením, chladnokrevná zrůda, kterou Burger a Hanzel podezřívají z vražd mladých chlapců - a to již od dob socialismu. A aby toho nebylo málo, ještě téhož dne cestou ze školy unesou devítiletého syna vysoce postaveného úředníka. Je unesen jen pár kroků od Hildina domu, což nikdo z detektivů nepovažuje za pouhou náhodu. Z dříve prominentní čtvrti Zlatý trojúhelník se najednou stává Ďáblův trojúhelník, kde kluci mizí jako na běžícím pásu. Detektivové musí zapátrat ve svých vzpomínkách, projít zaprášené poznámky, konfrontovat staré poznatky s novými a udělat vše pro to, aby záhadu vyřešili.

Poslouchej, jak šeptám
Tim Blanck se vrátil do Stockholmu za svou ženou Rebekou a jejich novorozenou dcerkou a snaží se vyrovnat se životem bez starší dcery Emme. Brzy ovšem zjistí, že při svém pátrání na Mallorce možná došel k mylnému závěru — Emme zřejmě není mrtvá. Tim si nedokáže dál ve Stockholmu hrát na šťastnou rodinku. Slib, že po Emme nikdy nepřestane pátrat, ho donutí odletět zpět na Mallorku. Emminu případu se dostane nové pozornosti a Tim se odhodlaně pouští do dalšího pátrání. Jeho vlastní svědomí ale podstupuje zkoušku. Dostane možnost získat důležité nové informace výměnou za špinavou práci pro nechvalně proslulého mafiánského kmotra, ovšem kvůli tomu se Tim stane cílem organizovaného zločinu. Jeho život je v ohrožení, ale zároveň se Tim blíží zjištění, co se s Emme doopravdy stalo. Je možné, že se nakonec dopátrá pravdy a najde svoji dceru živou?

Území vlků (Doupě vlkanů 1)
Lydia Susiová se naplno věnuje ochraně vlků v jejich přirozeném prostředí. Když hotelový řetězec začne zastavovat pozemky v sousedství rezervace a začne budovat obrovský obytný komplex, Lydia patří k nejsilnějším odpůrcům výstavby – a promění se v pohyblivý terč. Na scéně se objevuje nový zaměstnanec Projektu vlčích studií Daniel Joseph, nejednou vytrhne Lydii trn z paty a zachrání ji. Ačkoliv se Daniel chová zdrženlivě, Lydia k němu vnitřně pociťuje důvěru. Neskrývá však něco? Sázky se zvyšují, jeden z Lydiiných kolegů je zavražděn a ona se musí rozhodnout, jak daleko je ochotna při ochraně vlků zajít. Potom však šokující odhalení ohledně Daniela změní Lydiinu realitu způsobem, jaký by nikdy nedokázala předvídat. Některé osudy vyžadují odvahu, jiné však žádají ještě mnohem víc a neposkytují žádné záruky. Je předurčena najít pravou lásku… nebo ji drtivá ztráta navždy zničí?

Město v oblacích
Třináctiletá Anna se živí jako vyšívačka v Konstantinopoli a fascinuje ji příběh o městě v oblacích. Chlapec Omeir se na druhé straně hradeb spolu se sultánovou armádou připravuje na obléhání města. Je rok 1453. O pět set let později se osmdesátník Zénón v idažské knihovně snaží spolu s pěti školáky nazkoušet divadelní hru podle starověkého příběhu. Mezi policemi plnými knih ale tiká bomba, nastražená mladým idealistou Seymourem, který se celý život cítí v pasti. A v nedaleké budoucnosti se dívka jménem Konstance, uvězněná v neprodyšně uzavřené komoře na palubě vesmírné lodi, snaží sepsat na útržky papíru příběh o naivním pastýři Aithónovi, jejž jí vyprávěl její otec. Anna, Omeir, Seymour, Zénón i Konstance jsou snílci a v očích druhých vyvrhelové, kteří v sobě dokážou objevit naději a důvtip tváří v tvář tomu největšímu nebezpečí. Ač se to na první pohled nezdá, jejich životy jsou dokonale propojené. Město v oblacích je překrásný román o tom, jak je důležité, aby nám na něčem záleželo – na knize, na Zemi, na lidském srdci.
 

 
Billy Summers
Billy Summers je nájemný vrah, nejlepší ve svém oboru. Ale jeho cíl musí být špatný člověk. Jen díky tomu může spát. A teď chce skončit. Nejprve však musí dodělat poslední džob. Je jedním z nejlepších ostřelovačů na světě, vyznamenaný válečný veterán z Iráku, Houdini, pokud jde o mizení po akci. Co by se tedy mohlo pokazit? Možná všechno.

Dáma s kaméliemi
Dramatický milostný příběh Dáma s kaméliemi se odvíjí kolem princezny pařížského elegantního polosvěta, dvacetileté Markéty Gautierové. Je krásná, muži ji obletují a zahrnují luxusem, a také skandály. Na ty ale nemyslí, ani na hrozivou nemoc, kterou se jí zatím daří tajit – až do setkání s Armandem. V lásce, které propadnou, objevují pocit naprostého souznění, dokonalého splynutí. Markéta je poprvé v životě svobodná a šťastná, nemusí předstírat a lhát. Pak se ale Armand ocitne pod tlakem rodiny a milenci dospějí k tragické křižovatce. Lež, k níž se Markéta v zápase s osudem uchýlila, vrcholí v katastrofě...

Drahý nepřítel
V dětství se nenáviděli. Macon Saint byl hezoun, avšak Delila vždy věděla, že je učiněný ďábel. Na klidu jí nepřidávalo, že chodil s její proradnou sestrou Samanthou, a když se rozešli, Delile se splnil sen: Už nikdy se s ním nemusí vidět. O deset let později jí dávný nepřítel poslal textovku. Delilina sestra ukradla Maconovi, nyní vycházející hollywoodské hvězdě, cenné dědictví a on udělá vše, aby ho získal zpět. Problém je, že se po Samantě slehla zem. Delila chce před svou matkou zatajit, co její sestra provedla, a Maconovi navrhne dohodu. Sestřin dluh splatí tím, že bude pro Macona pracovat jako osobní kuchařka a asistentka. Macon souhlasí, přestože tuší, že si tím zadělává na potíže. Delila ho očividně nenávidí, už dávno však nejsou děti a hořká rivalita se může změnit v něco příjemnějšího. Něco, co možná přetrvá navěky.

Dobrodružství v Paříži
Zena a Kendric jsou dvojčata z knížecího rodu z Wiedensteinu, malého nezávislého knížectví mezi Francií a Německem. Oba jsou svázáni svými povinnostmi a jejich životy obsahují jen málo zábavy, zato mnoho dvorské škrobenosti. Kendric je následníkem trůnu a na Zenu zase čeká domluvený sňatek s chladným britským vévodou. Není proto divu, že když se jim naskytne příležitost prožít jeden týden bezstarostných prázdnin v Paříži, kam se vydají inkognito a bez vědomí své rodiny, rozhodnou se, že si tento poslední týden štěstí a svobody pořádně vychutnají. V blyštivém víru veselí, který přineslo druhé císařství, se Kendric vydává za vikomta de Villernyho a Zena za jeho milenku. Kvůli své kráse se však téměř okamžitě dostane do potíží, které vyvrcholí, když se bláznivě zamiluje do francouzského hraběte. Jenže její rodiče k sňatku s někým tak nízko postaveným nikdy nedají souhlas. Dokáže pravá láska zvítězit nad knížecím titulem a naplánovanou budoucností?


Čeští / slovenští autoři


Suďte spravedlivě
Soubor detektivních případů ze středověku, které řeší bystrý a zkušený mistr Petr, je románově propojený a jeho hlavními ingrediencemi jsou tajemství, napětí a láska. V poutavém vyprávění dalších dvou detektivů, Jakuba a jeho sluhy Vítka, barvitě ožívá stará Praha a každodenní život dávných obyvatel Českého království.

S orlem na zádech
Víte, který králík umí lítat? No přece ten, co má na zádech orla. A víte, kdo vás vytáhne ze zoufalství, bídy a drogové závislosti, poskytne vám střechu nad hlavou a všechno, co v životě potřebujete? No přece novodobý otrokář. Román přináší zasvěcený a psychologicky propracovaný vhled do jednoho z případů, jaké se v Anglii, a nejen v Anglii, dějí každou chvíli. Šikovní „podnikatelé“ si vyhlédnou oběti mezi sociálně vyloučenými krajany, nastěhují je k sobě domů, najdou jim práci – a jejich výdělek si strkají do kapsy. Mnohé z obětí snad ani nechtějí vědět, že je tady něco v nepořádku. Co si počnou, když jsou jejich otrokáři zatčeni?

Pod císařským orlem
Píše se rok 1658 a teprve osmnáctiletý Leopold I. Habsburský se po dlouhém vyjednávání stává císařem Svaté říše římské. Přestože by se raději věnoval umění či hudbě, je vtažen do víru dramatických událostí formujících budoucí Evropu. Ani římská koruna však nemusí nutně znamenat úspěch či štěstí... S životem císaře se pak prolínají osudy českého zemana Vladana a levobočka španělského šlechtice Raúla, obávaného Černého mušketýra. Ten chce za každou cenu získat moc i majetek a neštítí se pro svůj cíl spáchat i nejhorší zločiny.

Adam ze Zbraslavi a případ královny vdovy Rejčky (Adam ze Zbraslavi 2)
Adama ze Zbraslavi čeká další složitý případ: odhalit původce zločinů, jež mají za cíl připravit Elišku Rejčku o život. Oslnivá a vlivná královna-vdova je trnem v oku celé řadě lidí. Je však motivem opravdu jen žárlivost a závist? Adam ze Zbraslavi se domnívá, že případ je mnohem složitější a že spáchané zločiny mají kořeny v dávné minulosti. A když se jednou z obětí stane Rejččina dvorní dáma, není už na co čekat. Pachatele je třeba odhalit co nejdříve!


Tak co, zaujalo vás něco?


 

Můj seznam přání


... aneb to, na co se chystám já. Co mi padlo do oka obálkou, dějem nebo díky oblíbenému autoru...

Top výběr

Tohle je taková pomyslná topka, ale s otazníkem :-D. S Cormoranem jsem se nějak zasekla a v knižní podobě trčím u dvojky, do které jsem se ještě nepustila. A Rebelky si taky nechávám projít hlavou. Sice to bylo příjemné oddechové čtení, ale tento příběh se zase týká jiných postav než minule, tak nevím nevím :-P...
 
Neklidná krev (Detektiv Cormoran Strike 5)
Soukromého detektiva Cormorana Strika osloví s prosbou o pomoc žena, jejíž matka před čtyřiceti lety zmizela za podivných okolností. I přes malou šanci na objasnění odloženého případu se Strike a jeho parťačka Robin Ellacottová pouštějí do vyšetřování. Záhy pochopí, že před sebou mají ďábelsky složitou záhadu související s tarotovými kartami, pochybnými svědky a psychopatickým sériovým vrahem. A zjistí, že i případy staré desítky let mohou být smrtící.

Jak zkrotit svůdníka (Rebelky z Oxfordu 2)
Lady Lucie zuří. S pomocí skupinky oxfordských sufražetek se jí konečně podařilo nashromáždit dostatek jmění, aby mohla ovládnout jedno z hlavních londýnských nakladatelství, a to s jediným cílem: využít ho ke vzpouře proti parlamentu. Kdo by však mohl tušit, že jedinou osobou, která stojí v cestě úspěchu, je její dávný nepřítel lord Ballentine? Tristan je ochoten předat jí většinový podíl v nakladatelství, ale jen za nehoráznou cenu – za noc v jeho posteli. Lucie přitahuje Tristana jako žádná jiná žena. Spaluje ho svou prudkostí a odhodláním pokaždé, když se střetnou. Jejich souboj rozdmýchává plameny náklonnosti a výřečný svůdník riskuje, že se chytí do vlastní pasti. Zatímco se Lucie snaží Tristana přelstít na všech frontách, v nakladatelství i v ložnici, brzy zjistí, že platí známé tvrzení: ve válce a v lásce je dovoleno všechno...

Zaujalo mě

Zde mám dvě zájmové knihy. Od Tada Williamse mám na seznamu už nějaké knihy, ale zatím jsem se k ničemu nedostala. Nicméně i tuto novinku si připíšu. A pak je tu pokračování Kostičasu. Ale zatím nevím, jestli po tak dlouhém čekání a zklamání z předchozího dílu, chci do toho znovu jít...

 

Říše trav - 1. svazek (Poslední král Východního Ardu 2)
Triumfální návrat do světa Východního Ardu a trilogie Jasný osten, Žal a Trn, jednoho z nejmilovanějších a nejoceňovanějších fantasy cyklů, který inspiroval Christophera Paoliniho (Eragon) i George R. R. Martina (Hra o trůny). Nejvyšší král Východního Ardu, Simon, kdysi porazil draka a odvrátil hrozbu nemrtvého prince Sithů, Inelukiho, známého jako „Král bouří“. Jenže to bylo před dávnými časy. Staří přátelé zestárli nebo zemřeli, zatímco mocní nepřátelé zesílili. Východní Ard souží magií vyvolaná nemoc a děsivé nestvůry…

Když spadne maska (Kostičas 4)
Příběh krajinochodkyně Paige Mahoneyové pokračuje tam, kde v předchozím díle skončil. Paige se podařilo zničit jádro detekční technologie Senshield. Jen o vlásek unikla smrti — i díky agentům tajemného Programu Domino, který ji nyní vysílá na misi do Paříže. Kdo však za touto sítí ve skutečnosti stojí a jakou má motivaci ke svržení scionského režimu, Paige zatím netuší. Okolnosti ji nutí novému spojenci alespoň prozatím důvěřovat. Spolu s Arcturem Mesarthimem — bývalým nepřítelem a současným společníkem — se vydává odhalit tajemství, které ji zavede do spletitého pařížského podzemí i do třpytivých chodeb zámku Versailles. Zatímco Scion pomalu rozšiřuje své hranice a svět se chvěje v jeho stínu, Paige se snaží pochopit své pouto s Arcturem, které je den ode dne pevnější. Jenže nepřítel stále sílí. V jejich bezprostředním okolí jsou i tací, kteří moc dobře vědí, že revoluce začala s nimi — a mohla by s nimi i rychle skončit… 



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne