MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

28 ledna, 2022

 

Recenzní kniha


Po zklamání z prvního dílu Dvorů, jsem hodně doufala, že mě autorka přesvědčí o tom, že umí psát a že Skleněný trůn nebyla výjimka. Doufala jsem, že při té šířce knihy půjde hlavně o děj a ne o romantickou linku.

Hlavní představitelka Bryce nesplňovala zrovna dobrý první dojem. Holka, která prochází životem, užívá si, nevyhýbá se ani alkoholu (rozuměj, ve větší míře, obří míře), drogám, známostem na chvilkové potěšení (protože to není ani na jednu noc) a tak dále. Takže v první moment jsem byla dost zklamaná, i když to samozřejmě mělo svůj důvod. Jenže takové seznámení není zrovna ideální a po prvních kapitolách jsem zvažovala odložení knihy.

Příběh se nakonec rozjíždí pomalejším tempem. Poskočí se časem a přicházejí nové postavy. Protože po počátečním šoku, kdy jsem si z anotace nepamatovala, že hned v úvodu dojde ke smrti hned několika postav, sotva jsem se s nimi seznámila, přichází ty nové. A zajímavé. Hlavním bodem vyprávění je vyšetřování, které se táhne a u kterého jsem mnohdy ztrácela nějakou logickou linku a návaznost. Bylo to zamotané a komplikované. Ale v momentě, kdy to začala autorka prostřednictvím postav vysvětlovat, to dávalo smysl.

Život hrdinům komplikovala jak mohla, až jsem zírala. Nicméně vytvořila opravdu zajímavý svět. Nevím, jestli knihu brát jako urban fantasy, protože předpokládám, že to bylo zasazeno na Zemi, jelikož se často objevovalo slovo Midgard, při zmínce o více světech... Líbilo se mi klasické využití druhů lidí, i když jsem konstatovala, že autorka si asi nikdy jiné nevybere :-D - ale najdete tu víly, měňavce, skřítky, čarodějnice, anděle a mnoho dalších. Obvyklá sorta.

Celý autorčin koncept mě bavil. Druhou polovinu knihy jsem neskutečně hltala. I přes ten začátek, kdy jsem vůbec nevěřila, že by mě to mohlo přece jen bavit. Spousta postav, různých charakterů, u žádné z nich si nemůžete být jistí chováním ani záměrem. Do poslední chvíle čekáte na odhalení, protože autorka vás bude neustále tahat za nos. Vyšetřování bylo dlouhé, detailní, občas bez rozumu nebo na mrtvém bodě. A velkou část samozřejmě zabralo i to budování vztahů ústřední dvojice. To snad není žádné překvapení.

Konec byl už podle mě trochu přepálený, protože Bryce se podle mě vybarvila až moc. Takže jsme se dostali na takovou hranici únosnosti a uvěřitelnosti. Možná si měla nechat něco v rukávu na pokračování. Nejsem si jistá, že to nebylo zbytečně přitažené za vlasy. Každopádně je jasné, kterým směrem to mělo být namířené a teď už jen počkat na druhý díl, do kterého rozhodně půjdu.


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Rod země a krve
House of Earth and Blood
Půlměsíční město
1
Ivana Svobodová
Fantasy
2020 originál / 2020 překlad
792
CooBoo
978-80-7661-080-4

Anotace:
Bryce je 25 a žije už dva roky sama po záhadné vraždě svých přátel. Případ byl uzavřen a považován za ukončený dokud o dva roky později vrah neudeří znovu a nezabije další lidi naprosto stejným způsobem. Bryce se stane hlavní podezdřelou neboť každou z obětí viděla jako poslední. Aby dokázala svou nevinu musí případ vyřešit a tak dostane tvz. ochránce a pomocníka Hunta Athalara. Společně pátrají a pravda, která vyjde najevo by je ani v nejdivočejších snech nenapadla.
 

Kde koupit knihu

Knihu Rod země a krve si můžete koupit v knihkupectví Megaknihy v žánru Fantasy

http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/  


Informace o autorce

foto: That's Normal

Databazeknih.cz: Sarah J. Maas pochází z New Yorku. Její knihy jsou na nejvyšších pozicích žebříčku. A to i podle New York Times. Napsala sérii knih, která vyjde i v České republice. Dnes žije v Kalifornii. Když není zrovna zaneprázdněná psaním, prozkoumává spolu se svým manželem kalifornská pobřeží.  

 

 


Recenzáček poskytlo knihkupectví Megaknihy. Děkuji :-)



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

6 komentářů:

  1. Sarah jako autorku neskutečně zbožňuju. Série Skleněný trůn naprostá pecka. Dvory byly za mě také super, i když tam bych našla výjimky. A tuto knihu bych shrnula přesně, jak píšeš. Vůbec na začátku na mě neudělala dojem. Vlastně i teďka bude mít trošku práci s tím, si mě získat. Smrt postav na začátku mě tak neuvěřitelně zaskočila...
    Jak píšeš, konec byl takový moc hr. Mohla nám autorka ukázat kousek její moci a pak zbytek ukázat v další knize.
    Každopádně se na druhý díl těším a zajímá mě, jak se to všechno ještě vyvrbí.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, Maasovou tu já musím ještě dost dohnat, zatím mám přečtené dvory, teda alespoń jejich prvnní tři nebo čtyři díly, první díl trůnu a chystám se postupně i na zbytek :-D Mě to dost oslovilo, nejvíc asi dvory na těch jsem hodně ujížděla, ale chápu, že to nemusí sedět každému.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak počkej až se dostaneš k tomu zbytku. To je lepší než Dvory...

      Vymazat
  3. Mrknu na to a taky to zařadím do databáze knih, kterou si dělám. Mám takovou excelovou tabulku, kam si píšu, co si přečtu příště. No, vzhledem k pracovním povinnostem je ta tabulka výrazně delší než moje možnosti. :-D Ale ta recenze mě docela navnadila, tak je dost možné, že ji přeci jenom trochu upřednostním a posunu dopředu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj seznam na čtení je tak dlouhý, že to ani do důchodu nestihnu... :-D

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne