MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

29 listopadu, 2021

Spasitel • Andy Weir

pondělí, listopadu 29, 2021 8 komentářů

     

Recenzní e-kniha


Po absolvování Marťana jsem byla naprosto nadšená. Byl to skvělý příběh, pro mě první takového druhu. Po Artemis jsem naopak byla zase zklamaná. Hlavní hrdinka mi přišla taková divná, střelená a kniha na mě působila spíše jako young adult scifárna z Měsíce. A to prostě a jednoduše nebylo ono. A pak přišla další kniha. S těžkou obavou jsem si tedy vybrala Spasitele jako pokus do třetice všeho dobrého.

Autor podle všeho nejvíce ovládá vystavění příběhu na jedné hlavní osobě a minimu vedlejších. Jak jinak nazvat, když vše sledujeme z pohledu hlavního hrdiny s minimálním přispěním těch ostatních. A přestože se kniha v tomto ohledu může někomu zdát chudá, je to právě naopak. Ryland Grace se ocitá ve vesmíru sám, alespoň po nějakou dobu. A nikdo, čtenáři ani on sám, netuší proč. A perfektně to funguje, napětí, věda, představy vesmíru a tak dále. Výborně vystavěná atmosféra už od počátku. Pro ty, co mají obavu, se v příběhu navíc prolíná i časová linka z minulosti, která vysvětluje, co se dělo, proč bylo zapotřebí této mise nebo jak se Grace dostal do vesmíru. A bylo to místy dost drsné.

Samozřejmě technických věcí bylo opět hodně a někdy sledovat vše bylo nadlidským výkonem. Ale všechny tyhle pasáže, byly protkány spoustou humoru, jako v Marťanovi. A to dávalo knize takový svěží ráz. Je až neuvěřitelné, kolik toho člověk, který není z oboru (fyzika, vesmírná věda atd.) dokáže napsat a vymyslet... Byly chvíle, kdy těch těžkých odstavců bylo více, kdy jsem nezvládala všechny ty informace pojmout nebo si je představit, ale i tak jsem si dokázala nějaký ten obraz o tom, co je tím myšleno, vytvořit. Určitě si to budu vychutnávat více při druhém čtení, až se k němu dostanu a rovnou si nějaké věci třeba vygooglím. Ale teď jsem si hlavně užívala tu jízdu a nechtěla jsem se zdržovat.

Hodně těžko se mi s tím loučilo. Zvlášť při tom překvapivém závěru, který nám byl naservírován. Nečekané, zábavné, realistické, dramatické čtení. Vše v jednom. Takže verdikt je jasný. Stoprocentní ano a další šance autora do budoucna, že si ho zase přečtu. A rozhodně budu ráda, když se tohle dostane opět na filmové plátno, i když je jasné, že tam to nikdy nebude tak dobré, jako v knize...


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Spasitel
Project Hail Mary
-
-
Michal Prokop
Sci-fi
2021 originál / 2021 překlad
464
Laser
978-80-242-7678-6

Anotace:
Nové úžasné, napínavé meziplanetární dobrodružství od autora světového bestselleru Marťan. Ryland Grace zůstal jako jediný přeživší na zoufalé misi poslední naděje. Pokud selže, lidstvo zanikne. Je tu však drobný háček – Ryland to neví. Nedokáže se vybavit ani své jméno, natož že má nějaký úkol a jak ho asi tak splní. Všechno, co ví, je, že hodně hodně hodně dlouho spal. Že se probudil miliony kilometrů od domova. A že společnost mu dělají dvě mrtvoly. Jak se mu tak vracejí vzpomínky, dojde mu, že putuje nevelkou lodí, sestavenou všemi pozemskými vládami a vesmírnými agenturami a vrženou do hloubky vesmíru, aby odvrátila hrozbu vymření našeho druhu. A díky nečekanému spojenci se mu to možná i podaří...
 

Kde koupit knihu

Spasitele koupíte v internetovém knihkupectví Palmknihy v žánru Fantasy, sci-fi
  https://www.palmknihy.cz/fantasy-sci-fi-horory/smrtelne-stroje-179786

Informace o autorovi

foto: Air & Space Magazine

Databazeknih.cz: Andy Weir se narodil a vyrůstal v Kalifornii. Jeho otec je fyzik, a Weir vyrostl na čtení klasické sci-fi, jako jsou například díla Arthur C. Clarke a Isaac Asimova. V 15 letech začal pracovat jako programátor pro Sandia National Laboratories. Vystudoval informatiku na UC San Diego, i když nepromoval. Pracoval jako programátor pro několik softwarových společností, včetně AOL a Blizzard, kde pracoval na Warcraft 2. Weir začal psát sci-fi v jeho 20 letech a publikoval práci na svých internetových stránkách celá léta. Jeho první práce, která získala značnou pozornost byla "Egg", krátký příběh, který byl upraven do několika videí z YouTube. Weir je nejlépe známý pro jeho třetí román Marťan. Napsal knihu vědecky tak přesně, jak jen je to možné, a jeho psaní bylo součástí rozsáhlého výzkumu orbitální mechaniky, podmínek na Marsu, historií pilotovaných kosmických letů, a botaniky. Původně Marťana publikoval jako volný seriál na jeho internetových stránkách a někteří čtenáři požádali o to, aby byl k dispozici na Kindle. První prodával za 99 centů, román byl zařazen do seznamu Kindle bestsellerů. Weirovi se poté ozval literární agent, a prodal práva na knihu Crown Publishing Group. Verze pro tisk románu debutovala jako dvanáctá na seznamu New York Times bestseller. Wall Street Journal hovoří o "nejlepším čistém sci-fi románu v letech". Marťan bude zfilmován. Weir pracuje na svém čtvrtém románu původně s názvem Zhek. Popisuje ho jako "více tradiční sci-fi román - cizinci, telepatie, cestování rychleji než světlo, atd.




Za recenzní e-knihu děkuji knihkupectví Palmknihy.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

8 komentářů:

  1. Ahoj, od Andyho znám akorát jeho nejslavnějšího Marťana, nicméně podle části, kde píšeš o něm bych řekla, že to bude hustý týpek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, Marťan byl taky boží... Umí to strašně dobře napsat, najít i humor v totálně mizerné situaci...

      Vymazat
  2. Autorovy knihy jdou tak trochu mimo mě. :)
    Každopádně pocity smutku při loučení s knihou jsou myslím ideální a pozná se tak skvělá kniha. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hezký den Lucy, dostala jsem se na Váš blog díky knize Sapsitel. Pro mě to byl naprosto famózním příběh, smála jsem se i brečela na konci, až se mi vrátí (půjčila jsem jí dál a všude ji propaguju...) rozhodně si jí musím přečíst znovu.
    Moc Vám fandím v zálibě v knihách a čtení, jen tak dál.... Btw, mohla bych být asi věkem Vaše maminka, možná už babička. Opatrujte se a mějte se krásně. Jana

    OdpovědětVymazat
  4. Za mě jde o jednu z nejoblíbenějších knih tak jako marťan se i tahle velice dobře čte. Po malém zklamání kdy Artemis nebyla v mých očích schopna dostát svému očrkávání je tato kniha návrat ke špičce.

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne