MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

20 listopadu, 2021

 

Vycházející novinky

Mám pro vás malou ochutnávku toho, co bude vycházet v prosinci. Knih tisknou opravdu hodně a to každý měsíc. Já jsem se rozhodla ukázat vám některé z nich a třeba vám i něco padne do oka.


» V tomto článku najdete 27 tipů na vycházející knihy.

Fantasy a sci-fi

 
Temná krása (Letopisy Pozůstalých 3)
Lia sice přežila zajetí ve Vendě, ale teď se musí vypořádat s ještě větším problémem. Hrozí totiž, že dojde ke zničení jejího království. A pouze ona to může zastavit. Lia se tak musí stát tou, kterou nikdy nechtěla být – První dcerou Morrighanu –, vypořádat se se zrádci, překonat nepředstavitelné překážky a konečně přijmout to, kým je. Protože osud všech království závisí jen a jen na ní.

Do temnoty (Odyssea 1)
Za hranicemi našeho malého světa, za gravitační studnou naší hvězdy, leží galaxie a vesmír větší a rozmanitější, než s čím se kdokoliv z nás setkal. Úkolem je prorazit pro lidstvo cestu do toho velkého neznáma. Kapitán Eric Weston a posádka lodi NAC Odyssey startují na misi určenou k zápisu do historie. Za hranicemi známého se střetávají s hrůzami a divy dosud nespatřenými, s bytostmi a monstry fantastičtějšími než cokoliv, co by si lidé na Zemi kdy dokázali představit. Ale skutečné srdce temnoty, největší nebezpečí ze všech, na ně čeká... Do temnoty je první výprava NAC Odyssey a její posádky a začátek epické military sience fiction, která kombinuje jak starou dobrou space operu, tak moderní vyprávění příběhu v jednom velkém, vzrušujícím dobrodružství.

Temný závoj (Star Trek - Picard 2)
Alfa kvadrant se utápí v krizi. Vražedný útok na loděnice Federace na Marsu způsobil chaos a nechal miliony Romulanů bez pomoci čelit smrtící hrozbě výbuchu supernovy. Přesto se situace může ještě zhoršit, jak zjistí kapitán Riker a posádka jeho lodi USS Titan, když se připlete k incidentu na romulansko-federačním pomezí…

Led
Dobrodružné putování po zamrzlém světě, ve kterém nikdy nedošlo k první světové válce. Píše se rok 1924 a Polské království je zamrzlé pod carskou vládou v Belle Époque. Varšavu pokrývá led — uprostřed léta zasypávají cesty sněhové bouře. Nepozemští andělé Mrazu zvaní přítuhy procházejí ulicemi měst a zmrazují pravdu a lež. Benedykt Gierosławski, nadaný matematik, ale nenapravitelný karbaník, se na žádost carského Ministerstva Zimy vydává do Irkutska, kde má vyhledat svého otce — Otce Mráze, který je prý důvěrníkem přítuh. Tisíc rublů v hotovosti by Benedykta vytáhlo z dluhů, není však tento úkol příliš nebezpečný?
Od špinavých varšavských činžáků přes ledovou Asii v luxusním kupé Transsibiřského expresu až po nebeský palác generálního gubernátora — to je cesta, která Benedyktovi změní život. Jeden z mistrovských kousků Jacka Dukaje, díky němuž čtenáři poznají nejen alternativní historii světa, ze které tuhne krev v žilách, ale zároveň budou mít příležitost spolu s hrdinou románu projít neobyčejnou cestu a stanout tváří v tvář Jinému.
 

Ostatní beletrie

 
 
Ve zrádných proudech (Spravedlivá míle 2)
Svatojánská noc roku 1670. Do zchátralého londýnského skladiště na jižním břehu Temže dorazí dva nečekaní návštěvníci. První z nich je bohatý muž z Yorkshiru, pátrající po milence, již před jednadvaceti lety opustil. James Avery má dnes vše: peníze, pozemky, ba i královu přízeň. Chybí mu jen jedno, a o to teď žádá Alinor, majitelku nuzného skladiště – o dítě, které s ní kdysi zplodil. Druhým návštěvníkem je elegantní dáma až z dalekých Benátek. Hlásí se k Alinor coby ke své tchyni a zvěstuje jí strašnou zprávu – že se její starší syn Rob utopil ve zrádných proudech Benátské laguny. Alinor však má podezření, že na historce krásné cizinky něco nesedí…

Pod africkým sluncem
Debora se vrací do exotického prostředí kávových plantáží v Keni, kde prožila dětství. Dozví se o dávném, pečlivě střeženém tajemství, které poznamenalo její předky i jednu domorodou rodinu. Při vzrušujícím pátrání odhaluje příběh zapovězené lásky, vražednou nenávist a sílu místních kouzel. Debora najde odvahu navštívit umírající šamanku, ale co všechno musí udělat, aby zrušila starou kletbu?

19. Vánoce (Ženský vyšetřovací klub 19)
Seržantka Lindsay Boxerová se chystá strávit svátky s rodinou. Když ale dostane tip, že se v San Francisku na Vánoce chystá loupež století, její plány se hroutí. Strůjce zločinu se snaží ve městě rozpoutat pekelný chaos, aby od sebe odvrátil pozornost. Jediné, co o něm policie ví, je, že lační po bohatství, krvi a pozornosti médií a že jeho chamtivost nezná hranic.


 
 
Vražda v Orient expresu (Hercule Poirot 9)
Slavný Belgičan Hercule Poirot přicestoval na dovolenou do Istanbulu, vzápětí je však odvolán do Anglie, a rozhodne se proto využít služeb Orient expresu. Po nástupu do vlaku upoutá jeho pozornost bohatý Američan Samuel Edward Ratchett; mimo jiné nabídkou vysoké odměny za to, že jej detektiv ochrání před hrozícím vražedným pokusem. Poirot odmítá – a následujícího rána je Ratchett nalezen ubodán k smrti… Souprava uvízla v závějích a její pasažéři zůstali ponecháni napospas osudu. Každý se svým tajemstvím, každý se svou nevyřešenou minulostí… a teď i s podezřením ze zločinu.

Čtvrtý přítel (Případy z Lincolnshire 3)
Detektiv Carter McLean jako jediný přežil havárii letadla, při níž zahynuli jeho čtyři nejlepší přátelé. Vrací se do práce, ale trápí ho výčitky svědomí a hrůzné vzpomínky. Proto se pro každého ze svých přátel rozhodne dokončit něco, co nechali nedokončené. Navíc řeší případ, kdy osmnáct měsíců před havárií zmizela žena jednoho z oněch přátel. A k tomu má šéfova dcera stalkera. Jedinou osobou, které se Carter může svěřit, je seržantka Evansová. Ale i ona začíná pochybovat, zda to on zvládne a zda nepřichází o rozum. Detektivové Rowan Jackman a Marie Evansová tentokrát čelí třem záhadám a především obavám, zda mohou svému příteli a kolegovi Carterovi skutečně věřit… Čtvrtý přítel potěší čtenáře a čtenářky Angely Marsonsové či Patricie Gibneyové.

První krev (Případy Kim Stone)
Jak započala jedna z nejúspěšnějších britských detektivních sérií současnosti? Je těsně před Vánoci roku 2014 a inspektorka Kim Stoneová stojí před halesowenskou policejní stanicí. Svou konfliktní, nespolečenskou povahou už proslula po celém westmidlandském hrabství a tohle je možná její poslední šance. Má se setkat se svými novými podřízenými, seržanty Bryantem a Dawsonem a konstáblem Stacey Woodovou. Ani jeden z nich v ní nevzbudí mnoho důvěry. Jakmile však společně začnou vyšetřovat brutální a bizarní vraždu navenek zcela nezajímavého mladého muže, jde všechno stranou. Případ je zavádí stále hloub do temného světa zneužívaných dětí a jejich trýznitelů. Mrtvých s každým dnem přibývá, a chce-li Kim ochránit nevinné, musí dostat ze svého nového týmu i ze sebe to nejlepší.

Když Paříž spala
V okupované Paříži je čím dál těžší žít a pracovat, aniž by se člověk styděl sám před sebou, že kolaboruje s boši. Jenže pokud člověk volí mezi svědomím, vlastním životem a zajištěním blízkých, jsou všechny možnosti špatné. Pozná to i mladý jean-Luc, který je donucen pracovat na železniční stanici, odkud odjíždějí vlaky do koncentračních táborů. Právě zde jednou během brutálních zmatků plných ponižování a týrání potká jednu odvážnou, ale zoufalou ženu. Ženu, která mu vtiskne do náruče to nejcennější, co má… Na temném nástupišti během nejtemnějších chvil lidstva se potkali dva lidé. Každý svým vlastním způsobem musí obětovat sám sebe, aby zachránil jeden nový život. Ovšem i když válka skončí, utrpení rozervaných rodin nikdy nekončí…


 
 
Bod zlomu
Bill Browning je primářem úrazového oddělení na nejrušnější sanfranciské pohotovosti. Od té doby, co se jeho bývalá manželka odstěhovala s jejich dcerami do Londýna, se ponořil do své práce a žije jen pro ten krátký čas, který může trávit se svými dětmi. Stephanie Lawrenceová, stoupající hvězda ve fakultní nemocnici, má dva malé syny, nespokojeného manžela v domácnosti a na každého z nich jen velmi málo času. Svědomitá traumatoložka Wendy Jonesová, která vystudovala Harvard, uvízla v bezvýchodném vztahu s ženatým kardiochirurgem. A oblíbenost Toma Wylieho u žen je sice srovnatelná s jeho vynikajícími schopnostmi lékaře, které uplatňuje při své práci ve zdravotnickém středisku, ale on si žádnou nechce pustit moc k tělu a je odhodlaný se nikdy nevázat. Tito lékaři byli vybráni pro jedinečný projekt: se svými pařížskými protějšky se zúčastní programu školení pro případy hromadných neštěstí. Coby odborníci v něm získají neocenitelné znalosti, ale jako obyčejní lidé zjistí, že se jim ve Městě světel otvírají nové možnosti, které jsou stejnou měrou svůdné a lákavé, jako děsivé. Když je nevýslovně krutý násilný čin přiměje jednat, dočasný pobyt v Paříži se pro ně stane bodem zlomu – časem nejtěžších rozhodnutí, jaká v životě učinili a jejichž následky ponesou po celý život.

Stíny světa
I ty nejtemnější dny může prozářit světlo… Thorn, Západní Prusko 1910. Plachý Carl, odvážný Artur a drzá Isi berou život jako hru. Nijak je nešokuje ani vzrušující vědecká zpráva o nově objevené kometě, Halleyově, která by mohla zničit Zemi. Naopak – aktivně prodávají „pilulky proti konci světa“. Ale dospívání nelze zastavit: Carl se dává na dráhu fotografa, Artur a Isi se stávají párem. Definitivně však přátele rozdělí až světová politika. Vypuká světová válka a Artur s Carlem musí narukovat. Daleko od domova se oba stávají součástí nelidské mašinérie, jejíž rozměry si nedovedl nikdo představit. Doma v Thornu mezitím bojuje Isi v jiné válce. Až boje skončí, bude svět jiný. Umožní mladým lidem sestavit trosky starých životů a začít nové? Stíny světa jsou vzrušující historický román o zanikajícím starém světě a dospívání.

Lokaj a já (Klub lokajů 1)
Frances Whartonová pochází z urozené rodiny, ale nemá žádné věno, neboť její otec rodinné jmění prohrál. Frances se nezajímá o věci, jež zajímají většinu vdavekchtivých debutantek. Přitahuje ji politika. Nicméně její matka ji nutí, aby se provdala za starého, ale bohatého sira Reginalda, jehož však považuje Frances za nudného a arogantního. Jejich zasnoubení má být oznámeno na domácí sešlosti, jíž se také zúčastní tři urození džentlmeni, kteří rozehrají nebezpečnou hru, aby našli svému příteli nevěstu. Založí klub lokajů a přestrojí se za služebnictvo. Hrabě z Kendallu se jako lokaj zamiluje do Frances a situace se zdá neřešitelná. Zasnoubí se Frances s arogantním rytířem, nebo vypukne skandál? Dostane se falešný lokaj z nelehké situace?

Cena moci (Meč a Koruna 5)
Grandiózní finále pětidílného eposu o době Fridricha Barbaross. Rok 1167. Italské polní tažení Fridricha Barbarossy skončilo katastrofálně. Jen stěží unikne se svou manželkou Beatrix a dětmi před morem a před útoky Lombarďanů. Mezi Jindřichem Lvem a jeho četnými nepřáteli se znovu rozhoří boje. Jindřichova pýcha a moc ještě vzroste, když se ožení s mladičkou anglickou královskou dcerou Matyldou. Ve vesnici osadníků rytíře Christiana v marce Míšeň se najde stříbro. Markrabě Ota neváhá vytlouct z toho co největší prospěch. Rozhodnutí má dopad i na rozdělení moci v císařské říši. Tažení knížat proti Lvovi, jehož se významně účastní Ota a jeho bratři, donutí císaře jednat, přestože dosud Jindřichovi všechno promíjel. Kdo z nich se nakonec prosadí?


 
 
Záhada Modrého vlaku (Hercule Poirot 6)
Vražda atraktivní dívky během jízdy luxusní soupravy, motivovaná snad loupeží, láskou či nenávistí – v Záhadě Modrého vlaku (1928) rozplétá Hercule Poirot další zapeklitý případ. Musí odhalit falešné existence, falešné city i pokřivené vztahy. A také zachránit nevinnou, vnímavou bytost, která navíc zažila své první milostné vzplanutí. Jak však už bylo dokázáno mnohokrát – a i díky tomu se díla Agathy Christie dodnes těší takové oblibě –, na malé šedé buňky svérázného belgického detektiva si žádný zločinec nepřijde.

Zavřená truhla (Hercule Poirot (Sophie Hannah) 2)
Hercule Poirot, jedinečná postava světové detektivní scény, jež letos oslaví sto let od okamžiku svého zrodu, se po úspěchu Vražd s monogramem vrací s novým případem z pera Sophie Hannah. „To, co vám hodlám sdělit, bude pro vás šok…“ Těmito slovy uvítá lady Athelinda Playfordová – slavná spisovatelka dětské literatury – svého právníka, který se stará o její závěť. Zatímco se hosté sjíždějí na její sídlo Clonakilty, lady Playfordová se rozhodne u slavnostní večeře oznámit, že hodlá vydědit oba své potomky a veškeré jmění odkázat osobě, které zbývá jen několik týdnů života… Na sešlost pozvala lady Playfordová i dva muže, s nimiž se nikdy nesetkala – slavného belgického detektiva Hercula Poirota a jeho přítele, inspektora Edwarda Catchpoola ze Scotland Yardu. Ani jeden z nich netuší, proč jsou tu… až Poirot začne mít podezření, že hostitelka očekává vražedný útok. Proč je ovšem potom tak odhodlaná provokovat kohokoli, pokud předpokládá, že je přítomen někdo, kdo se chystá zabít? Jakkoli se tomu Poirot snaží zabránit, zločin je nakonec spáchán…

Otec neznámý
Svět genetičky Paige Robsonové se otřásá v základech: její osmiletý syn Miles se snaží zapadnout v nové škole a začíná se ptát na svého biologického otce. Paigein pečlivě budovaný život se pomalu hroutí, protože pravda o Milesově otci by mohla zničit vše, co pro ni dosud bylo cenné. A když dojde k neštěstí, Paige musí čelit důsledkům sdílení tajemství, které zná jen ona. Autorka New York Times´ bestselleru Poslední let Julie Clark ve své prvotině s lehkostí a vtipem ukazuje, že zatímco věda je fascinující, řešení intimních tajemství, kdo jsme a odkud pocházíme, probouzí emoce složitější než vlákna DNA, jež nás utvářejí.

Slzy katovy schovanky (Katova schovanka 2)

Rottweil 1332. Melisanda utekla z Esslingenu, v lese zakopala vše, co připomínalo její minulost esslingenského kata, němého Melchiora, a stala se ženou milovaného Wendela. Oba jsou šťastní – jejich obchod s vínem prospívá a velmi milují svou malou dcerku. Nad jejich štěstím se však stahují mračna. Melisandin tchán je ochoten udělat vše, aby překazil synovo manželství, a na hradě Adlerburg čeká stará nepřítelkyně na příležitost, aby pomstila smrt svého muže. Když Melisanda postupně objeví ve svém domě předměty ze své minulosti městského kata, prozradí se její temné tajemství, její muž se od ní odvrátí a její dcera je unesena. Kdo za vším stojí? Aby ochránila svoji rodinu, musí se Melisanda utkat s protivníkem, který se neštítí ničeho… Pokračování úspěšné knihy Katova schovanka.


 

Nečistá hra
Advokátka Dani Rollinsová je v soudní síni neústupná – při obhajobě nevinných lidí tlačí soudce a státní zástupce až do krajnosti. Když se setká s Teddym Thornem, mentálně postiženým teenagerem obviněným z distribuce drog, je přesvědčená, že to celé bude snadná záležitost – párkrát se dostaví k soudu a případ bude vyřízený. Jenže žalobci se snaží soudit Teddyho jako dospělého, a to by ho čekal přísný trest. V Dani postupně sílí podezření, že Teddy je využíván jako pěšák v jakési zlověstné hře… Victor Methos ve svém dalším právnickém thrilleru opět ukazuje, že má až grishamovský vhled do složitého soukolí kolem viny a trestu.

Krycí jméno Helena
Tento strhující román se točí kolem čtyř krycích jmen, které používala svlavná špionka a protinacistická odbojářka Nancy Wakeová během války…¨ Píše se rok 1936 a Australanka Nancy žije v Paříži. Zde se setkává s bohatým francouzským průmyslníkem Henrim Fioccou. Henri ji okouzlí a jako jeho manželka se Nancy po pádu Francie do nacistických rukou stává LUCIENNE CARLIEROVOU. Pod touto identitou pašuje Nancy lidi a dokumenty přes hranice ke spojencům. Její úspěchy a především schopnost vyhýbat se gestapu jí vynesou další přezdívku: BÍLÁ MYŠ. Nakonec je však i Nancy donucena opustit Francii a milovaného Henriho. Rozhodně se však nevzdává. Na vlastní žádost se účastní školení Special Operations Executives v Británii a stává se pro své spolubojovníky HÉLÉNE. Nakonec je Nancy vyslána zpět do Francie jako smrtící MADAM ANDRÉ, jedna z nejmocnějších vůdkyň francouzského odporu, vyzbrojená vtipem, svou podpisovou červenou rtěnkou a talentem získat pro své lidi jakékoliv zbraně… Pokud však nepřítel zjistí, že tyto čtyři identity označují jednu jedinou ženu, nikdo Nancy a její blízké neochrání. A čím víc se blíží okamžik, kdy bude Francie konečně osvobozena, tím je nebezpečí pro ty, které Nancy miluje, větší a smrtelnější.


Čeští / slovenští autoři


Zimní královna
Historický životopisný román ze 17. století vypráví příběh půvabné a vzdělané Alžběty Stuartovny, dcery anglického krále Jakuba I. Když se provdala za Fridricha Falckého, budoucího českého krále, netušila, jakému dobrodružství vychází vstříc. Fridrichova vláda v Čechách trvala pouze jediný rok a pak musel „Zimní král“ ze země za bouřlivých okolností uprchnout. Alžběta však stála milovanému manželovi vždy věrně po boku až do jeho nečekané smrti.

Chalupářkou z donucení
V knize, kterou právě držíte v ruce, popisuje oblíbená autorka s pro ni typickou notnou dávkou humoru příhody, slasti a strasti rozvedené ženy se třemi dětmi v době, kdy se sama pustila do budování rekreačního objektu. Autorka knih Důchodkyně nestřílejte, V padesáti na začátku, Kdo nehřeší, nežije a dalších jistě potěší i touto knížkou.

Kulatý svět
Jitka, takové běžně hezké, ale citlivé a vnímavé děvče kolem dvaceti, nevěří komunistům v socialistickém Československu snad ani to, že Země je kulatá. Kvůli bezvýznamné příhodě (policie ji přistihne na ilegálním koncertu v Praze) má zavřenou cestu ke studiu. Rozhodne se, že zkusí štěstí na Západě, a podaří se jí emigrovat. Teprve pak zjistí, že existují věci jako „azyl“, „pracovní povolení“ či „uprchlický tábor“. Stráví skoro rok v proslulém Traiskirchenu a za tu dobu se setká s panoptikem postaviček, vesměs české a slovenské národnosti, o jejichž existenci se jí doma v Čechách ani nesnilo. Jitka je dlouho jen zděšená pozorovatelka dění kolem sebe. Ale když se stane jednou z obětí nikdy nevyšetřovaného násilného činu, kupodivu ji to nezlomí. Najde v sobě pevné těžiště a sílu překonávat životní překážky.



Kronův odkaz (Projekt Kronos 3)
Občanská válka je u konce. Zanechala za sebou zpustošené Attiona City a pomníky těch, kdo město přísahali chránit. Downtownské povstání přineslo městu pod Plošinou svobodu, ale spolu s ní i hlad, bezpráví a tyranii policejního režimu. Teprve teď, když jsou od sebe Centrum a Downtown nenávratně odtržené, vychází plně najevo, že jeden bez druhého nemají šanci přežít. Město balancuje na pokraji kolapsu a na hroutící se šachovnici se rozehrává závěrečná mocenská partie, která rozhodne o tom, kdo skončí pod jeho troskami. Luco Scarpa dostal příležitost k útěku, ale směnil ji za šanci zasadit Institutu jeden poslední, smrtelný úder. John Arrows umí poznat předem prohranou bitvu, když ji vidí, ale je tu ještě několik bezpečnostních rizik, která musí odstranit, než opustí potápějící se loď. A Brea Kensingtonová, čerstvě jmenovaná Duquesa největší mafie dolů od Plošiny, je plně odhodlaná dotáhnout do konce to, co její matka uzavřít nedokázala. Attiona dýchá na vypůjčený čas. Více než kdy jindy potřebuje svého ochránce. Toho, kterého sama pohřbila.

Mistr platnéř
Jedinečné vydání románové trilogie Platnéř, Pavoučí síť a Návrat mistra v rámci jednoho svazku líčí příhody platnéřské učně Lukáše, který se postupně stává tovaryšem a mistrem. Doba konce čtrnáctého a počátku patnáctého století je však nejistá, a tak se Lukáš nejednou ocitá v ohrožení života. Životní osudy ho zavedou z Prahy až do Milána, kde nachází skutečný domov i ocenění své výjimečné práce…

Jménem mojí sestry
Ve válce a v lásce je vše dovoleno. Kamila při úklidu babiččina bytu objeví fotografii odhalující tajemství – babička měla sestru dvojče. Dvojčata Ester a Soňa dospívají v protektorátní Praze. Zatímco Ester sní o tom, že se stane slavnou primabalerínou, Soňa vidí své poslání jako zdravotní sestra. Krátce před válkou jejich vřelý vztah ochladne. Ester i přes nesouhlas rodiny přijímá angažmá v plzeňském divadle a Soňa prožívá první lásky. Ovšem ta osudová nosí německou uniformu.



Tak co, zaujalo vás něco?


 

Můj seznam přání


... aneb to, na co se chystám já. Co mi padlo do oka obálkou, dějem nebo díky oblíbenému autoru...

Top výběr

Tentokrát nemám absolutně nic. Konec roku už je opravdu hodně slabý, takže není divu.


Zaujalo mě

nic...


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Ani mě tentokrát nic extra nezaujalo. Což je možná dobře, protože se mi na stole stále rozrůstá hromada knih k přečtení. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě taky, vždycky se do něčeho vrtnu a zase mě chytnou nákupy...

      Vymazat
  2. Tak tento měsíc se mi zdá chudší a to je přitom před Vánocemi, ale i tak moje knihovnička nabízí nějaké ty nečtené tituly, takže pořád je po čem sáhnout :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak před Vánoci se tolik nevydává, spíš se propagují celoroční novinky... A zásob máme všichni dost :-P

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne