MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

24 října, 2021

K sérii jsem se dlouho odhodlávala. Urban fantasy mám ráda, takže jsem se jí rozhodně nevyhýbala. Ale moje mamka, která je stejně zblázněná do Mercy jako já, prohlásila, že tohle jí vůbec nesedí a vzdala to u prvního dílu. A tak jsem měla obavu. Auta, která jezdí na magii, to zrovna moc lákavě neznělo. Nakonec jsem zkusila první díl a tak mě to celé polapilo, že jsem si celou sérii pořídila domů do sbírky. A momentálně je to pro mě druhá nej urbanka po Mercy... Tady se tedy pokusím shrnout celkové dojmy a je možné, že občas budu lehce spoilerovací, tak čtěte na vlastní nebezpečí!

Co si tak zpětně vybavuji, tak mě z těch desíti dílů asi jen dva trošku zklamaly, kdy knihy nedokázaly splnit má očekávání. Nejdříve to byla Magie ničivá, kde mě strašně zklamala zápletka. To, jak každý antihrdina pálil za Kate bylo až trapné a tady navíc metoda, kterou si zvolil Hugh, to už bylo silné kafe. Nehledě na to, že po záchraně, která přišla, se najednou sled událostí pohyboval neskutečnou rychlostí a postavy během chvíle vyměnily několik míst. Takže jsem ztrácela logickou základnu, jak v tom pohybu, dialozích ale i v tom, jak Kate mohla po tom všem vůbec fungovat.

Druhým dílem, který mě zklamal, byl ten závěrečný. Na poslední díl mi to přišlo moc zamotané a divné. Neig byl zbytečný, nijak mi do toho všeho nepasoval, záporák do počtu, který zabral většinu děje, přestože jsme všichni čekali na něco naprosto jiného. Každopádně se díky němu paradoxně otevřely zadní vrátka, ale snad to šlo vyřešit i jinak. Dalším bodem bylo i jednání Kate a Currana. To, proč se vlastně Curran změnil, aby zachránil Kate kvůli jejímu poslednímu rozhodnutí. Nebo proč měla Kate pocit, že musí mít otce 'ráda', jen kvůli tomu, že ji zplodil. Taková ta nerozhodnost mezi rodinou a nepřátelstvím. Nemůžu si pomoct, prostě desátý a poslední díl, po tom všem, jsem si představovala nějak epičtější.

Nakonec jsem si našla to své a i přes zamotanou funkčnost světa, občasné mezery v logice či ději, nebo autorské chyby s počty, kdy se jim trošku rozcházel věk postav a podobně, jsem byla spokojená. Bylo to svižné a i přes délku série, stále zajímavé. Kate byla konečně takovou tou správnou silnou ženskou postavou, co není žádná křehotinka, je samostatná a nezávislá, i když nakonec uzná, že přátelé a rodina jsou v životě lepší. Přesto si zachovala tvář a nebyla to žádná hysterická princezna, co stále potřebuje zachraňovat.

U urban fantasy jsem obvykle zvyklá na určitý řád v množství použitých bytostí. Nejčastěji autoři volí kombinaci upíři, vlkodlaci a čarodějky. Občas k tomu něco přidají. Tady byl opravdový přehršel mýtických postav, někdy až zbytečně příliš potvor - ghúlové, bohové, padlí andělé, obři, kožoměnci, upíři, čarodějky, draci, džinové, gigantická monstra a mnoho dalších. Na druhou stranu se mi líbilo využití nejrůznějších panteonů - řecké, severské, indické, arabské... Mám ráda, když čtu různé příběhy a vidím, jak je to hezky pospojované přes mytologii, když znám některé ty bohy a polobohy a příšery z jiných světů...

Určitě můžu Kate Daniels směle doporučit. Je to výborné čtení, které netrvá dlouho, čtenáře pěkně zabaví a pobaví a ve spoustě případů i překvapí. Mě osobně chvíli trvalo, než jsem pochopila daný svět, který se trošku rovná lehce postapo, magie totiž dokáže pěkně ničit a svět už není jako dřív. Detaily o Kate taky nedostanete hned v první knize, ale musíte si chvíli počkat. Netvrdím, že je to dokonalé, ale rozhodně to patří k těm lepším urban fantasy a především, autorská dvojice moc dobře věděla, že v nejlepším se má přestat. I když ten konec mohl být lepší :-P.


Informace o autorech

foto: Děti noci
 
Databazeknih.cz: Ilona Andrews je pseudonym manželů Ilony a Gordona. Ilona se narodila v Rusku a Gordon je bývalý příslušník armády USA. Na rozdíl od oblíbeného názoru, Gordon nikdy nebyl zvláštním agentem s povolením zabíjet a Ilona zase nebyla záhadná ruská špionka, která ho svedla. Potkali se na vysoké, v základech anglické kompozice, kde Ilona dostala lepší známku. Gordon a Ilona momentálně bydlí v Portlandu s jejich dvěma dětmi, třemi psy a kočkou. Společně napsali 2 série, urban fantasy o Kate Daniels, která patří k bestsellerům NewYork Times a romantickou urban fantasy The Edge.


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

1 komentář:

  1. Vědět kdy přestat je podle mě zásadní. Bohužel dost často to autoři neví... :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne