MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

24 července, 2021

 

Vycházející novinky

Mám pro vás malou ochutnávku toho, co bude vycházet v srpnu. Pokud vás zajímají i další tituly, využijte odkazu na album na mojí fb stránce, kde se snažím hledat co nejvíce novinek...


» V tomto článku najdete 16 tipů na zajímavé knihy.
» V albu na facebooku najdete 153 chystaných novinek.

Fantasy a sci-fi

 
Zkáza a naděje (Griša 3)
Hlavní město Ravky padlo a na trůn usedl Temnyj. Zesláblá Alina se skrývá hluboko pod zemí ve starobylém jeskynním labyrintu a nabírá síly k dalšímu boji. Jen s velkým přemáháním snáší nechtěnou péči fanatiků, kteří ji začali uctívat jako svatou. V hlavě se jí rodí plán, postavený na nejistých základech. Dočká se pomoci od svého spojence prince Lantsova, po kterém se ale slehla zem? Podaří se jí najít bájného ohnivého ptáka a využít jeho moc v boji proti temnotě? Jisté je, že válka je na spadnutí a Alinin neúspěch bude znamenat zkázu nejen pro ni, ale i pro celou zemi.

Vrány (Vrány 1)
Vivi Deverauxová si plní velký sen - odchází na vysokou a konečně může začít znovu, být jiná, být svá. A právě proto chce vstoupit do sesterstva Kappa Rho Nu, nejproslulejšího dívčího spolku na škole s legendárními večírky a beneficemi. Za závojem prestiže a úspěchu se však skrývá tajemství: dívky z Kappa Rho Nu jsou čarodějnice. Scarlett Wintersová je dcerou bývalé předsedkyně spolku a musí dostát máminým ambiciózním touhám a sama získat tuto funkci. Scarlett ví, že je dokonalou kandidátkou - kdyby jen neměla tajemství... tvaru a velikosti lidské kostry. Když jsou Vivi a Scarlett při zasvěcení přiřazeny do jedné dvojice, pomalu přijdou na to, že svět čarodějného sesterstva je mnohem temnější, než čekaly, plný krvavých přísah, zrady a tajemství.

Smrtící vzdělání (Scholomance 1)
Škola magie jako žádná jiná. Do téhle čarodějné střední byste chodit nechtěli: místo profesorů zde vyučuje drsnými metodami sama škola a na každém kroku číhá zlý tvor, takže jediná vteřina nepozornosti vás může stát život. A tam se ti dva potkají: Galadriel, kterou škola systematicky připravuje na dráhu nejděsivější černé čarodějky světa, jak to prorokovala její prababička, a Orion, syn jedné z nejvlivnějších kouzelnických rodin, školní hrdina a ochránce slabých. Jenže ona se ze všech sil snaží, aby se proroctví nenaplnilo, a on jí ani trochu nevěří. Dokážou ti dva změnit dávné řády školy — nebo aspoň vlastní život?

Mechanická princezna (Pekelné stroje 3)
Nad londýnským Institutem se stahují mračna. Mortmain připravuje útok na lovce stínů; chce je zničit pomocí pekelných strojů, armády nelítostných mechanických bytostí. Na dokončení svého plánu potřebuje už jen jedno: Tessu Grayovou. Lovci stínů se snaží vypátrat Mortmaina dřív, než armádu vyšle do útoku. Když však Mortmain Tessu unese, Jem a Will, kteří si oba dělají nároky na její srdce a lásku, jsou ochotní udělat cokoliv pro její záchranu. Tessa si uvědomuje, že jediný, kdo jí může pomoci, je ona sama. Ale dokáže se jedno obyčejné děvče postavit celé armádě pekelných strojů?

Děti Duny (Duna 3)
Třetí díl ságy nás zavádí do doby, kdy Paul Atreides, spasitel Duny, mizí v poušti. Za sebou zanechává Arrakis tak, jak si ji představoval – i nepředstavoval. V bezútěšné poušti se objevuje stále víc zeleně – ale také kněžské byrokracie, která se ohání jeho jménem. Fremenský džihád se žene vesmírem jako krvavý požár. Paulova sestra Alia podléhá stále více zlým hlasům svého nitra, jeho matka Jessica se sice snaží svou dceru usměrnit, ale nakonec se musí uchýlit pod ochranu fremenů. Jedinou nadějí proti strašné budoucnosti, které se Paul pokusil zabránit svou obětí, jsou jeho děti, dvojčata Leto a Ghanima, děti nadané vizí a schopnostmi svého otce – a železnou vůlí. Protože vize si žádá ještě větší oběť – od jednoho z nich...
 

Ostatní beletrie


Muž bez tváře
Z Velké Británie do Bruselu cestují dva muži: novinář Neil Bannerman a Kale — vrah. Bannerman od cesty neočekává nic víc než zdlouhavé politické rešerše, avšak místo toho se ocitne uprostřed tragédie. Jeho hostitele, rovněž žurnalistu, najdou společně s britským ministrem v politikově domě v centru Bruselu, oba mrtvé. Podle všeho se navzájem zastřelili. Novinářova autistická dcera Tania, která se během přestřelky schovávala v šatně, posléze nakreslí mrazivý obrázek, na němž je ještě třetí člověk — muž bez tváře. Neil Bannerman se zničehonic nechtěně zaplete do vyšetřování vraždy.

Úsměv Štěstěny
Anglie 1360. Po smrti svého otce, bývalého hraběte z Waringhamu, uprchne dvanáctiletý Robin z klášterní školy. Vstoupí do služby jako stájník na statku, který kdysi patřil jeho rodině. Jako syn údajného velezrádce patří k nemajetným a je odkázaný na milost vrchnosti. Především Mortimer, syn nového hraběte, šikanuje Robina, kde jen může. Mezi chlapci vznikne smrtelné nepřátelství. Ale Robin jde svou cestou, která ho posléze zavede zpět do světa šlechty a rytířství a nakonec i ke dvoru. Po boku charismatického vévody z Lancasteru prožije polní tažení, vzpoury a politické triumfy – a setká se s ženami, které jsou stejně krásné jako nebezpečné. Ale kolo Štěstěny se točí nepřetržitě dál, a zatímco Anglie se pod vládou mladého, nezkušeného krále řítí do zkázy, Robin náhle znovu stojí proti svému dávnému nepříteli…

Skandál na spadnutí (Rokesby 4)
Pověst Georgiany Bridgertonové je v troskách. S mužem, který ji unesl kvůli věnu, strávila nějaký čas bez gardedámy a nikdo nevěří, že si uchránila svou nevinnost. Teď má jen dvě možnosti – buď si toho ničemu vzít, nebo se nikdy neprovdat. Kmotr Georgiany, hrabě Rokesby, soused rodiny Bridgertonových, poručí svému nezadanému synovi Nicolasovi, aby Georgianu požádal o ruku. Ten je nejdřív v šoku, ale nakonec to pro mladou ženu udělá. Ona ho nejprve odmítá, nakonec však se sňatkem souhlasí a oba odjíždějí na líbánky do Skotska. Může však v manželství z rozumu vzplanout osudová láska?

Kladivo Boží (Hákonova sága 1)
Toto poutavé vyprávění o Hákonovi Haraldssonovi, pokřtěném chlapci, který se kdysi vydal do války o vládu v říši vikingů, vychází z pravdivých historických záznamů, není mu však cizí ani jazyk legend. Nadešel rok 935 po narození Krista a v severních zemích zavládl veliký nepokoj. Král Harald Krásnovlas zemřel a na Vysoký stolec králů po něm usedl jeho syn Erik, řečený Krvavá Sekera. Ten bez meškání a bez lítosti pobil všechny, kdo by snad mohli pomýšlet na královský stolec, vyjma jediného – svého nejmladšího bratra Hákona. Na to vypravilo několik přeživších Erikových nepřátel poselství do Wessexu, kde Hákona vychovával křesťanský král Ethelstan. Tak mladého královského syna dostihl neodvratný osud: nezbylo mu, než se vrátit na sever mezi vikingy a utkat se o vládu nad rodnou zemí. Zjistil však, že vítězství v tomto boji si vyžádá větší oběti, než by si byl dokázal představit v nejhorších snech.

Nové začátky (Láska z Green Valley 1)
Svůj roční pobyt v USA jako au pair si dvacetiletá Lena z Berlína představovala docela jinak. Místo uznávané metropole nakonec skončí v malém městečku Green Valley ve Skalistých horách, kde provozuje její hostitelská rodina malý penzion Bed & Breakfast. Přestože jsou pro Lenu, holku z velkoměsta, hory něčím docela cizím a nezajímavým, v domě Jacka a Amy Cooperových i jejich malého syna Liama se poměrně rychle zabydlí. Všechno by bylo i nadále báječné, kdyby tady nebyl Jackův mladší bratr Ryan, „padlý hrdina“ z Green Valley. Po vážné nehodě, která se mu stala při jednom z lyžařských závodů, musel ukončit svou kariéru profesionálního lyžaře a bydlí teď, spíše nedobrovolně, u Cooperových, kde si všechnu svou nezměrnou zlost a frustraci vylévá právě na Leně. Jednoho dne však Leně dojde trpělivost a dá mu to patřičně najevo. A od té chvíle se mezi ní a dobře vypadajícím Ryanem začne všechno pozvolna měnit…

Sejdeme se v knihkupectví
Poutavý příběh o rodině a lásce ke knihám. Miranda Brooksová milovala svého strýčka Billyho, jeho výstřední knihkupectví a bojovky, které pro ni připravoval. Jenže v den jejích dvanáctých narozenin se něco stalo a Billy záhadně zmizel z jejího života. O šestnáct let později Mirandu náhle zasáhne zpráva, že její strýček zemřel a zanechal jí neobvyklé dědictví – knihkupectví, které je na pokraji bankrotu, a jednu poslední bojovku, na jejímž konci možná čeká odhalení rodinného tajemství…


Čeští / slovenští autoři

 

Stvůra
V Holicích je nalezeno surově zbité a rozřezané tělo mladé dívky. Vyšetřování se ujímá výkonná a cílevědomá komisařka Laura Linhartová, nepříliš populární mezi svými spolupracovníky, spolu s novým kolegou Adamem Benešem. Hlavním podezřelým se stává nedávno usvědčený vrah, který má na svědomí podobnou vraždu. Shodné znaky mezi oběma případy jsou sice nepřehlédnutelné, ale brzy se ukazuje, že jde o podobnost pouze zdánlivou. Na scéně se objevuje neznámý vrah číslo dvě a dvojice kriminalistů se pouští do zapeklitého vyšetřování plného nečekaných odhalení.

Ztracený diadém (Případy královského soudce Melichara 8)
Dne 7. února 1311 byl v bazilice sv. Víta na Pražském hradě slavnostně korunován nový český král Jan Lucemburský a spolu s ním i jeho žena Eliška. K její korunovaci byl použit nádherný zlatý a perlami a safíry zdobený diadém, jaký nosila už její matka Guta Habsburská. Od té doby byl uložen spolu s ostatními korunovačními klenoty v klenotnici baziliky sv. Víta. Jenže když si měla královna Eliška při příležitosti křtu svého syna Václava, budoucího Karla IV., podruhé nasadit na hlavu tento vzácný daidém, zjistilo se, že v klenotnici chybí. V podezření z jeho zcizení byl především sám král Jan, který potřeboval peníze na vojenskou pomoc Ludvíkovi Bavorskému proti římskému vzdorokráli Fridrichovi Sličnému. Krále však nebylo možné jen tak obvinit a tak Jindřich z Lipé požádal o vyšetření krádeže diadému královského soudce Melichara z Roupova. Času je však na její objasnění zpropadeně málo. Termín křtu malého Václava se valem blíží a Melichar se ocitá ve velmi nepříjemné situaci.

Pramen moci (Dračí oči 3)
Jde o budoucnost celého světa! Bašta je zničena a její pán mrtev. Bujaré oslavy ještě neutichly a troskami už znovu zní hukot magického náboje. Nikdo mu však nenaslouchá. Jen Strážci jsou neklidní. Válka poodkryla pečlivě opatrované tajemství pramenů moci, posvátného Karganu. Elena svou existencí narušila jejich systém, ale není tu, aby zastavila řetězovou reakci. Kargan a síla, která v něm dřímá, je obrovská. Nestane-li se zázrak, vše bude ztraceno…

Proč jsem se neoběsila
Vtipné povídky spisovatelky Haliny Pawlowské, o životě tlustých i obyčejných žen.

Prokletý kraj
I temná minulost jednou vyjde na světlo. Jelení Horou se několikrát prohnaly dějiny plné nenávisti a zmaru. Vesnička ukrytá v pošumavských lesích dodnes není ideální místo k životu. Gerdu s dcerou k návratu sem přiměl jenom rozvod a nedostatek peněz. Z jednotvárnosti ji vytrhne až seznámení s Lindou, která tu pátrá po minulosti své rodiny. Vzápětí ale ve vesnici za podivných okolností někdo zemře... a zločin oběma ženám pomůže odhalit staré tajemství, které nikdy nemělo vyjít na povrch. Michaela Klevisová tentokrát opustila kriminalistu Josefa Bergmana a v románu z Pošumaví nahlíží na zločin pohledem dvou mladých žen, jejichž životy jsou provázány s místy, kudy se opakovaně prohnaly dramatické dějiny. Zapadlá vesnička Jelení Hora má temnou minulost a dodnes to není ideální místo k životu. Není divu, že odsud Gerda vždycky chtěla odejít a uniknout minulosti. Teď se ale rozvedla, je bez peněz a nezbylo jí nic jiného, než se s dcerou vrátit do nuzného domku po rodičích. Linda na stejné místo přijíždí na dovolenou, aby pátrala po minulosti své rodiny, která se před čtyřiceti lety odstěhovala. Vzápětí ve vesnici dojde k úmrtí a obě ženy odhalí přísně střežené tajemství související s krajem, kde nikomu nebylo souzeno být šťastný. Autorka úspěšné detektivní série se v této knize místo krimi zápletky soustředí na mezilidské vztahy v prostředí sousedícím s národním parkem a vojenským prostorem. Přes minulost zdejších obyvatel odhaluje historii plnou zvratů, která někomu zabránila v těchto místech naplno zakořenit a jiné k Pošumaví neplánovaně připoutala.

 

Tak co, zaujalo vás něco? Mrkněte i na album a dejte vědět, co vám padlo do oka :-)...


 

Můj seznam přání


... aneb to, na co se chystám já. Co mi padlo do oka obálkou, dějem nebo díky oblíbenému autoru...

Top výběr

Kniha, na kterou jsem se strašně těšila. Pokračování Šedých bastardů, kteří mě neskutečně oslovili svým humorem, boji a tím, že je to prostě jiné. Žádné pohádkové plné elfů a trpaslíků a tak dále, tady mají hlavní slovo orci.

Praví bastardi (Země Lot 2)
Pokračování fantasy série nasáklé krví a sarkasmem. Nady, která kdysi bývala jedinou jezdkyní v Souzených, se stala náčelnicí Bastardů, poloorků, kteří jí po pádu Pece přísahali věrnost. Její kopyto však sužují potíže — pevnost chátrá, obyvatele trápí záhadný hladomor a po okolí křižuje děsivá smečka ďábelských psů, jež rozsévá smrt. Ve své tvrzi mezitím kapitán Bermudo osnuje plán, s jehož pomocí se mají kavaleristi v zájmu hispartské koruny zmocnit vlády nad Souzenými. Když roztahovačná Hisparta najímá do svých služeb neznámý kmen Zahracénů a vyjednávání náčelníků o společném postupu kopyt selhává, ocitá se Nady a její město na pokraji zkázy. Nady se rozhodne vyrazit pro pomoc, v Jámě se opět setkává s Kaňourem, ale také s proradným náčelníkem Orčích skvrn Boulem, který se její pokusy o sjednocení kopyt pokouší zhatit. Navzdory všem nástrahám se jí a jejímu kopytu podaří dostat do zakázané země Elfů, kde její lid najde dočasné útočiště. Nady zde ovšem čekají těžké úkoly — nejdříve ale musí překonat odvěkou nenávist, kterou k ní Elfové cítí.


Zaujalo mě

Jacka Rozparovače mám obvykle spojeného s Sherlockem Holmesem, ale tady to asi tak nebude. Přesto by mě příběh docela zajímal. A druhá kniha je novinka od Hostu, sci-fi z vesmíru, což si taky ráda přečtu.

 

Po stopách Jacka Rozparovače
Hrůzu nahánějící hororový román, jehož příběh je inspirován vraždami Jacka Rozparovače, s neočekávaným vyvrcholením, z něhož tuhne krev v žilách… Sedmnáctiletá Audrey Rose Wadsworthová je dcerou ctihodného šlechtice a nabízí se jí tak život v bohatství a moři dalších výhod. Pod rouškou společenských čajových dýchánků a nákupů luxusních šatů však vede tajný druhý život. Navzdory přáním svého otce a očekáváním společnosti Audrey často utíká do laboratoře svého strýce, kde se věnuje děs nahánějícímu studiu forenzních věd. Když ji práce na tělech brutálně zavražděných žen vtáhne do pátrání po sériovém vrahovi, přivede ji její touha po nalezení odpovědí na samý okraj zlaté klece. Šokující zvraty a obraty, umocněné fotografiemi z této ponuré doby, činí z této prvotiny z pera autorky Kerri Maniscalco, jež se umístila na prvním místě žebříčku nejprodávanějších knih deníku New York Times, vskutku nezapomenutelné dílo.

Vzpomínka zvaná říše (Teixcalaan 1)
Fascinující space opera z diplomatických kruhů daleké galaxie. Velvyslankyně Mahit Dzmare po příjezdu do centra mezihvězdné Teixkalánské říše zjistí, že její předchůdce, dřívější velvyslanec malé, ale vášnivě nezávislé těžební stanice, je mrtev. Nikdo však nechce přiznat, že jeho smrt nebyla náhodná — ani to, že v období nestability, jež nejvyšší patra císařského dvora nedávno zachvátila, může být Mahit další na řadě. Mahit musí zjistit, kdo za vraždou stojí, ochránit svou stanici před teixkalánskou dravou rozpínavostí a sama vyváznout živá. Manévruje přitom cizí kulturou, která nabízí až příliš mnoho svodů, rozehrává vlastní intriky a skrývá nebezpečné technické tajemství, které může předznamenat zánik stanice a jejího způsobu života — nebo ji zachránit před zničením.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne