MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

04 dubna, 2021

 

Recenzní kniha


Doteď jsem četla pouze autorčinu Noční labuť, která se mi svým způsobem líbila. I když už je to hodně dlouho a nepamatuji si každý detail, tak vím, že mě bavila. K druhému dílu jsem se zatím nedostala, stále na mě čeká. Ale loni autorce vyšel další kousek a to rovnou z chystané trilogie. Dlouho jsem váhala a přemýšlela, až jsem podlehla. Samozřejmě mi padla do oka obálkou, která je přesně podle mého gusta, ale i anotací, protože prostě démoni, magie a rozpadající se svět, to je téma přesně pro mě.

Každopádně začátek nebyl zrovna růžový. Dost jsem se neorientovala a bojovala hlavně s představou démonů a bohů, přičemž je to často bráno jako jedno a to samé, což mě hrozně mátlo. Navíc démoni jsou různí díky své čistokrevnosti. Do toho se zamotali zmutovaní lidé, kteří jsou vlastně už jen takovými zvířaty z divočiny, přidala se hromada nových názvů a bylo to... Největší problém byl asi v momentě, kdy jsem se vlastně dočetla, že lidé bohy/démony nenávidí a zavírají je do klecí a popravují. Ale vůbec jim nevadí ten paradox, že jim vlastně jeden vládne a má svou armádu přisluhovačů. To samé se týče magie, kdy se jí každý bojí, protože přichází s bouří, je nebezpečná, mění lidi v démony nebo zmutovance a přitom se vlastně za tu bouři modlí, protože je pro ně přísunem energie a zdrojem pro další potřebné věci. Takže vlastně takový paradox.

Ale jakmile jsem se nějak probojovala a začala konečně chápat souvislosti, tak jsem se začetla. I kdy v tom nebyl problém ani na začátku. Jen, když člověk musí více tápat, tak ho to od čtení dost brzdí. Musela jsem si taky zvyknout na časté střídání pohledů, kdy se někdy až příliš rychle skákalo mezi postavami. Sotva jsem se začetla, byla jsem vytržena a poslána jinam. Což mi taky výsledný zážitek kazilo.

Každopádně nakonec přece jen vše zapadlo kam mělo. Pochopila jsem děj, postavy i nějaké to dělení společnosti (aspoň doufám), držela jsem s hrdiny kladnými i zápornými. I když se vlastně zpětně podívám, tak on nikdo z nich není zrovna 'anděl' ani 'ďábel'. Každý má něco do sebe, svou minulost. Posledních sto stránek už jsem zvládla na jeden zátah a užívala si to. Přece jen, když člověk občas zabojuje, a to u fantasy příběhů bývá někdy potřeba, tak dostane moc pěkný a povedený příběh. Autoři mají tendence přenášet na papír své představy, které mnohdy vytváří roky, takže už se v tom svém světě vyznají jako doma, jen čtenář to musí svým způsobem zpracovat.

Krysy apokalypsy mě nakonec hodně překvapily, ne přímo světem nebo zápletkou, ale čtivostí, otevřeností a rozvinutím příběhu z několika pohledů a míst. Konečně se taky objevila kniha, která není bichlí o obsahu minimálně pěti set stránek plných vaty. Tady se pořád něco děje od začátku až do konce. A i když jsem z počátku myslela, že to nezvládnu, nakonec jsem došla na poslední stránku a už se těším na pokračování.

Vzápětí následoval druhý výstřel, který dalšího utíkajícího zbabělce zasáhl zezadu do hlavy. Na místě se skácel jako loutka, které někdo přestřihl vodící provázky.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Před bouří
Před bouří
Krysy apokalypsy
1
-
Fantasy
2020 originál
384
Host
978-80-7577-846-8

Anotace:
Každá apokalypsa potřebuje svoje krysy.
Příběhy většinou nezačínají koncem světa. Jenže na Leru nastává konec světa každých sedm dní, když se jím proženou magické bouře, které srovnají se zemí vše, co se nachází mimo ochranné bariéry. Když totiž srazíte z nebes bohy, musíte počítat s následky.
Bohové padli před osm
desáti lety. A jejich pád zanechal Ler zjizvený a z větší části neobyvatelný. Magií kontaminovaná půda, mutace nebo absence povrchové vody nejsou ničím neobvyklým. Mimo města může i jeden špatně nabitý bateriový článek znamenat předěl mezi životem a smrtí. Ne všichni se s tím ale dokázali smířit, a tak hledají způsoby, jak přelstít přírodní i lidské zákony — jako krysy si hledají skulinky, ve kterých můžou přežívat.
Jenže co když si někteří lidé začnou uvědomovat, že mezi přežíváním a žitím je propastný rozdíl? A co teprve když si to uvědomí i sami bohové…

K překvapení jich obou ji Fjorl poslechl, ačkoliv za sebou nezapomněl prásknout dveřmi. Venku na chodbě do nich ještě vztekle kopl.

Ukázka z knihy


Kde koupit knihu

Knihu Před bouří koupíte v nakladatelství Host 
  

Informace o autorce

foto: Gorgona Books


Gorgona.eu: Zuzana Hartmanová - Narodila se ve znamení Býka v roce 1990 ve slavné kolínské rovině, o níž pojednává lidová píseň, a jak to vypadá, pravděpodobně tam zapustila kořeny natrvalo. Už od útlého věku ví, že kniha je nejlepší přítel člověka, a tento vztah se pilně snaží utužovat. Pracuje jako knihovnice v oddělení digitalizace Městské knihovny v Praze a v mezi­čase odbíhá k recenzování knih pro webzin Dagon.cz.

Čte především fantastiku, ale nepohrdne ani histo­rickým či detektivním románem. První fantasy knihou, kterou přečetla a která ji zároveň nejvíce ovlivnila, byl Dračí princ od Melanie Rawn. Jednoho krásného rána si řekla, že zkusí napsat vlastní příběh, a od toho okamžiku nebylo cesty zpět…


 Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Host.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

3 komentáře:

  1. To vypadá hodně dobře. Určitě něco, co bych si ráda přečetla. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nad touto knihou uvažuji už delší dobu, ale pořád se nějak nemůžu rozhodnout, zda do ní jít, či nikoliv. Ale asi do ní půjdu ��

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne