MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

14 března, 2021

  

Recenzní e-kniha


Musím říct, že se čtením této knihy jsem měla trochu problémy. Už start byl poněkud komplikovaný, úvod mě nedokázal správně vtáhnout a ke všemu jsem danému světu moc nerozuměla. Počáteční stránky byly plné zmatku a nepochopení.

Taky jsem viděla problém třeba v krátkých větách, například i jen dvouslovných, kdy text při čtení působil strašně trhaně. Moc mi nepomáhalo ani to, že příliš často padaly opakující se slovní spojení, kde padá popel z oblohy (nejsme natvrdlí, chápeme to), postavy neustále protáčí oči, nebo pasáže když spalují kovy, hasí kovy nebo se tak prazvláštně pohybují díky schopnostem. A to nemluvím o akčních scénách, které jsem jen četla a ani si je nedokázala představit, právě díky těm popisům.

Od všech těch kladných reakcí a vysokého hodnocení jsem čekala více. Hlavní myšlenka se mi líbila, i když není bůhví jak originální. Svět už není jako dříve, společnost se dělí na kasty, kdy v nejnižší jsou otroci, k chudým lidem se aristokracie chová nelidsky. Což samozřejmě znamená, že zákonitě musí dojít k nějaké vzpouře.

Jednotlivé kapitoly jsou docela dlouhé a děje se v nich jen málo, spíše je to samý dialog, povídání postav, seznamování s událostmi, s plány povstání. Sem tam se něco zvrtne, ale stejně si najdou cestičku, jak z toho dál. Kniha byla vleklá a pro mě nudná. Nejvíc mě zajímalo asi posledních dvacet procent. Do té doby to byla podle mého vata.

Když se do popředí dostala jedna z postav, Vin, tak mi to zase připadalo jako román pro dívky. Tím, co vlastně řešila, na co myslela. Na vztahy mezi lidmi, šaty, make-up, plesy, drby, na kluka co se jí zalíbil... Jinak jsem však s hrdiny byla spokojená. Byli příjemní a sympatičtí, ale nebyla šance je pořádně poznat. Nejvíc prostoru totiž zabírala právě Vin a vůdce Kelsier...

Konec knihy byl asi to nejlepší, co autor v tomto případě stvořil. Bylo to nejvíc zajímavé a napínavé. Konečně se pořádně prokázaly geniální plány Kelsiera. Sice to nedopadlo podle toho, jak jsem čekala, ale rozhodně to byla nejvíce čtivá část. Na to, jak celá kniha plynula pomalu a dost povrchově, jsem ani nedoufala, že to autor vůbec nějak rozlouskne. Už jsem se obávala, že celý plán bude nakonec rozvržen do všech dílů. Ale naštěstí ne.

Při čtení jsem byla tedy dost na vážkách. Nebylo to úplně moje kafe. Obvykle se už zaměřuji na trochu jiný typ fantasy knih. Samozřejmě velkým mínusem bylo, že jsem se na knihu chystala snad několik let a nechala jsem se zviklat všemi kladnými recenzemi. Proto jsem se do ní pustila s velkým očekáváním, což je ovšem vždy velká chyba. Nehledě na to, že po tolika letech už vyhledávám trochu jinou zápletku a taky něco neokoukaného. Nejvíc to zachránil konec knihy a díky němu jsem si mohla svůj názor vylepšit. Sice to vypadá jen jako negativní kritika, ale přece jen to do sebe něco mělo. Rozhodně to pro mě nebyla taková pecka jako pro ostatní, podle mého názoru je to zbytečně dlouhé (skoro šest set stran a minimum akce), ale nejspíš tomu ještě šanci dám a zkusím pokračovat.

Vin to udělala tak horlivě, že se jí najednou rozsvítil svět před očima. I když… to nebylo docela přesné. Svět se nerozsvítil – mlha byla stále na svém místě –, ale ona lépe viděla a dále slyšela, a tak jí připadal svět jasnější a mlha průhlednější.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Finální říše
The Final Empire
Mistborn
1
Milena Poláčková
Fantasy
2006 originál / 2008 překlad
592
Talpress
978-80-7197-331-7

Anotace:
Už přes tisíc let padá z oblohy popel a nekvetou květiny. Už přes tisíc let žijí skaatové v nelidských podmínkách a v trvalém strachu pod krutou absolutní vládou nesmrtelného Pána Vládce. Nadějí na únik z tohoto pekla se stává až Kelsier, který v sobě objeví schopnost allomancie, příslušející pouze mistbornům, schopnost „spalovat“ kovy a získávat tím krátkodobě mimořádné schopnosti – sílu, předvídavost, možnost ovlivňovat druhé. Obklopen elitou podsvětí chystá útok proti Pánu Vládci. Ten by však nebyl uskutečnitelný, kdyby se Kelsier náhodou nesetkal s dívkou jménem Vin, sirotkem z ulice, zvyklým nečekat od lidí nic než zradu. Odhalí u ní také mimořádné schopnosti mistbornů a naučí ji využívat je. Prostřednictvím Vin infiltruje okolí Pána Vládce. Kelsierův plán se ovšem začíná vyvíjet nečekaným směrem a míří k tragickému vyústění… Příběh je plný napětí, intrik, překážek, nečekaných zvratů i vtipu.
 
On má hroznou sílu! uvědomila si Vin zděšeně. Zřejmě používá jako kotvu stojany lamp, které má za sebou. Ale jeho zatáhnutí bylo daleko silnější než Kelsierovo.


Kde koupit knihu

Finální říše koupíte v internetovém knihkupectví Palmknihy v žánru Světové fantasy   
  https://www.palmknihy.cz/fantasy-sci-fi-horory/smrtelne-stroje-179786

Informace o autorovi

foto: Deseret News
 
Databazeknih.cz: Brandon Sanderson (*19.12.1975). Americký autor fantasy příběhů, rodák z Nebrasky. Vystudoval tvůrčí psaní na Brigham Young University (2005). Dvakrát byl nominován na Cenu Johna W. Campbella. Roku 2006 se oženil a nyní žije v Oremu, ve státě Utah. Hlásí se k Církvi Ježíše Krista Svatých posledních dnů.
Věnuje se tvorbě převážně epické fantasy, obvykle zasazené do jedinečného prostředí, s propracovaným systémem magie a rozmanitými postavami. Kromě své románové prvotiny „Elantris“ je autorem rovněž trilogie „Mistborn“ a dalších. Po smrti Roberta Jordana byl vybrán právě Brandon Sanderson, aby dokončil závěrečný díl Jordanovy epické série. O tuto službu jej požádala vdova po Jordanovi, Harriet Rigney, na kterou „Mistborn“ učinila hluboký dojem.




Za recenzní e-knihu děkuji knihkupectví Palmknihy.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Nad tímto autorem neustále přemýšlím, jelikož se objevuje všude, ale nevím, zda do něj jít. :D Též narážím na samé pozitivní recenze, ale jsem ráda za tvoji. Vím, co bych očekávala od této knihy. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mě to docela překvapilo, čekala jsem něco epického... možná jiná kniha nebo série...

      Vymazat
  2. Na Mistborn slýchám převážně chválu, ale mě osobně kniha vůbec nezaujala... :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to taky tak, rozhodně jsem čekala něco víc a do dalšího čtení se nehrnu...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne