MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

09 února, 2021

 

Tak se mi podařilo dočíst zbytek série a byla to vážně jízda. Moc mě mrzí, když zrovna takovéto knihy, takové příběhové poklady se ztratí někde v čase a zapadnou. Tahle série nikdy nebyla nijak moc vidět a je to neskutečná škoda. Určitým způsobem se to stylově dost podobá Tolkienovi, typem hrdinů, postupem v příběhu, snahou udržet naději a pocit happy endu, velkými boji, určitou pohádkovostí a tak dále. Takový společný rys, který se mi právě na těchto knihách moc líbil. Samozřejmě je tu vidět ruka jiného autora a to je jen dobře. Díky tomu je Dobrodružství Riyria originální a tak poutavé.

Knihy byly opět nabité dějem a napětím, s každou další stránkou přibývalo tajemství a ukrytých pravd. Které se samozřejmě postupně odhalovaly. Ale autor nezapomněl ani na to, aby své čtenáře sváděl na scestí. Pořád se něco dělo a jakmile jsem se začetla, nedokázala jsem přestat, což se mi opravdu moc často nestává. Poslední kniha byla už dějově opravdu nabitá k prasknutí, je to poznat i na počtu stránek, protože je opravdu obsáhlá, ale jelikož má dojít k rozuzlení a velké bitvě, je jasné, že to nelze jen tak odbýt.

Trošku mi teď vrtá hlavou, proč mi před lety moc nepasoval první díl a jsem utvrzená v tom, že si ho budu muset (když ne rovnou opět celé) znovu přečíst, abych si udělala nový názor a nejspíš změnila i hodnocení.

Hrdinové se od začátku postupně mění, je tím i poukazováno na lidské charaktery, povahu lidí, na nejednoznačnost v dobru a zlu, protože od každého máme v sobě, protože každý se může změnit a napravit chyby. Nehledě na to, že cesty hrdinů byly dlouhé a náročné a seznámili se se spoustou dalších lidí, což je dost ovlivnilo. Zamlouvalo se mi poselství, které běželo na pozadí a jak bylo mistrně maskováno. Ucelený děj, plynulost vyprávění, žádné zbytečně zdržování a pitvání blbostí. Jen přímočaré povídání. Všechno hezky naservírováno na rovinu a bez obalu. Sympatické postavy si oblíbíte ihned a budete jim držet palce po celou dobu. A že se autor nebojí i někoho zabít, znamená, že do poslední stránky nevíte, kdo přežije.

Moc mě překvapil o autorův doslov na konci, který mě moc potěšil. Autor zmiňuje nějaké detaily, které chtěl ještě dovysvětlit, ale hlavně píše o tom, jak jeho knihy vznikly a proč. Největším šokem pro mě bylo, že příběh vytvářel neuvěřitelných dvacet dva let. Což je naprosto šílené. Ale je to poznat na kvalitě. Žádné ty dnešní kousky, kdy autoři během tří let napíšou sedmidílnou ságu, neúprosně protahovanou na neuvěřitelném množství stránek, které tvoří jen nudnou vatu. Ne, tady je to o něčem jiném. A jak už jsem psala na začátku, moc mě mrzí, když se mezi těmi dnešními knihami a hlavně v tom mumraji okolo young adult knih, což je často pěkný brak, ztratí něco takového... Co dodat, tohle mi bude hodně chybět...


Amilia k ní přistoupila a podepřela ji. „Modino, copak je?“
Thrace neodpověděla, jen na něj dál civěla, oči se jí plnily slzami a rty chvěly.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad: 
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství: 
ISBN:
Smaragdová bouře | Zimní slavnost | Percepliquis
The Emerald Storm | Wintertide | Percepliquis
Dobrodružství Riyria
4 | 5 | 6
Jana Rečková
Fantasy
2010 originál / 2014 překlad | 2010 originál / 2015 překlad | 2012 originál / 2018 překlad
344 | 288 | 488
Argo
978-80-257-1327-3 | 978-80-257-1552-9 | 978-80-257-2424-8

Anotace:
Bývalý žoldnéř Hadrian Blackwater se vydává na dobrodružnou pouť po širém moři, aby našel ztraceného Novronova Dědice. Jediná naděje spočívá v tom, že se postaví bezohlednému a vychytralému Merrrickovi Mariusovi. V obavě, že se přítel nedokáže tohoto úkolu zhostit, se ke starému společníkovi přidává i Royce Melborn, jenž se rozhodne doprovodit ho ještě na této poslední výpravě. Zrada a proradnost, s nimiž se cestou setkají, přimějí Hadriana, aby čelil minulosti, se kterou nechtěl mít už nikdy nic společného. Smaragdová bouře je čtvrtou knihou podmanivých Dobrodružství Riyria. Místo navzájem těsně navazujících knih jde o šestidílnou fantasy sérii pojatou jako dobrodružný příběh rozdělený do samostatných epizod. Každá z nich byla navíc napsána předtím, než vyšla první z nich, prvky celého příběhu jsou tak propleteny, ačkoli všechny mají vlastní příběh a závěr.

Anotace:
Nová říše se chystá oslavit vítězství nad Lidovým hnutím v den, jenž by neměl být nikdy zapomenut. Ve svátek Zimní slavnosti budou nejen popraveni dva významní zrádci (Degan Gaunt a Arista, čarodějka z Melengaru), ale uskuteční se rovněž svatba císařovny Modiny. Ovšem tajní vládci ve své samolibosti nepočítají s odhodláním Royce a Hadriana, jimž se konečně podařilo nalézt Dědice Novronova a netouží po ničem jiném, než zničit jejich pečlivě připravované plány.
Zimní slavnost je pátou knihou šestidílné série, která se snaží vyhnout současným trendům v žánru fantasy, jež tíhnou ke zdlouhavým a temným vyprávěním. Představuje návrat ke kořenům v podobě čirého dobrodružství, jež se odehrává ve věrohodném, ovšem nikterak přespříliš složitém světě. Jde o výtažek z nejlepších prvků tradiční fantasy – má báječné hrdiny, napínavou zápletku, humor i patřičný spád a potěší tak čtenáře jakéhokoli věku.

Anotace:
Vše k tomu směřovalo… Elfové překročili řeku Nidwalden. O budoucnosti rozhodnou dva zloději…
„Zahlédla jsem dlouhou cestu. Po té tě povede ta, jež nese světlo. Ta pouť vede hluboko pod zem a do zoufalství. Povedou tě hlasy mrtvých. Vrátíš se v čase. Tři tisíce let stará bitva znovu vzplane. Chlad se chce zmocnit světa, smrt si jde pro všechny a volba je na tobě. Ty jediný můžeš zachovat rovnováhu, ty nakloníš váhy, ale není jasné, na kterou stranu. Musíš volit mezi světlem a tmou a tvá volba mnohé ovlivní.“ tenkinská věštkyně Fan Irlanu
Percepliquis je závěrečný svazek fantasy série Odhalení Riyria, ságy, na jejímž počátku byli dva zloději polapeni na nesprávném místě ve správný čas a tím vrženi do víru událostí, jež stále gradují a nakonec vedou k tomuto okamžiku. Uběhly tři tisíce let a nastal čas pro návrat Novronova dědice.

„Měli strach, že bychom mluvili,“ poznamenal Royce.
Hadrian se na něj zamračil a zakoulel očima. „O čem? Celou dobu jsme netušili, kdo si nás vlastně najal.“

Informace o autorovi

foto: Reddit

Databáze knih: Americký spisovatel fantasy Michael James Sullivan se narodil 17. září 1961 v Detroitu. Psaní se začal věnovat už v dětském věku, mimo jiné pod vlivem četby Pána prstenů. Ještě před nástupem na střední školu sepsal sedm románů, ale vážněji se literární tvorbě začal věnovat až od roku 1985. V násle­dujících deseti letech vytvořil dalších šest románů různých žánrů, ovšem ani jeden z nich se mu nepodařilo publikovat a psaní se na dlouhou dobu věnovat přestal. Místo toho se začal živit jako komerční grafik a ilustrátor, v roce 1996 založil vlastní reklamní agenturu a v této práci pokračoval až do roku 2005.

Ke spisovatelskému řemeslu se vrátil s novým odhodláním až poté, co díky předčítání své dyslektické dceři a jejich společné zálibě v sérii knih o Harry Potterovi dostal chuť vytvořit něco „čistě pro zábavu". Výsledkem je šestidílný cyklus Dobrodružství Riyria, jehož je román The Crown Conspiracy (2008, Královské spiknutí) úvodním svazkem. V těsném sledu následovala víceméně volná pokračování Avempartha (2009), Nyphron Rising (2009), The Emerald Storm (2010), Wintertide (2010) a Percepliquis (2012).

I když série původně vycházela pouze v malém nezávislém nakladatelství, získala si u čtenářů fantasy překvapivou popularitu. Po prodeji zahraničních práv do několika zemí uzavřel autor smlouvu s významným nakladatelstvím Orbit.
  



Knižní téma | Riyria (Dobrodružsví Riyria) • pinterest



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Pěkná troj recenze. :) Je vidět, jak se naše čtenářské názoru během let mění. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Člověka po tolika letech začne bavit i něco jiného...

      Vymazat
  2. Ty obálky jsou moc pěkné. A vypadá to na sérii, která by mě hodně bavila, takže si ji píšu na seznam. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne