MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

19 února, 2021

 

Recenzní kniha


Když jsem si přečetla Krále Wyldu, neshledala jsem na tom nic výjimečného, ale přesto mě příběh docela bavil. Než jsem se však dostala ke Krvavé Rose, tak jsem hromadu věcí pozapomněla. Nicméně tato kniha je volným pokračováním té předchozí, takže se dá číst samostatně, využívá některých postav, které se pohybují oběma příběhy a tím to vlastně spojuje.

První dvě kapitoly pro mě byly docela problémové, protože jsem se přes to musela vyloženě překousat. U fantasy mám ráda určitý řád, zajetá pravidla, ale tady mi prostě dělalo potíže, kolik druhů postav autor zmiňuje. Kromě klasických kentaurů, obrů, trollů, můžete slyšet i o wyvernech a dracích a dalších stvůrách, které se často pospolu nenacházejí. Ale nejvíc mi asi vadily ty paskvily lidí, kteří mají králičí uši, osm očí a šest nohou jako pavouci, mluvící želvy a tak podobně. Takže tohle neskutečně překombinované využití tolika druhů se mi příliš nelíbilo.

Děj plynul docela rychle, přestože kniha není žádný hubeňour. Celá cesta, kterou Tam podnikne, od odchodu z domova, přes boje v aréně až po závěrečnou bitvu, uteklo překvapivě pohotově. Až jsem z toho měla dojem, že se mnoha momenty s ostatními jen mihla a každá scéna byla braná až moc ukvapeně. Za to závěrečná bitva se naopak docela protáhla...

Postavy byly promyšleny opravdu dobře. Každá z nich byla charakterově někde jinde, ale pospolu, v týmu, fungovaly sehraně. Autor se snažil je vystihnout, jak nejlépe uměl, některým věnoval i prostor, aby se čtenář dozvěděl něco z minulosti, ale vzhledem k obsáhlosti hlavní linky, je všechno spíše okrajové. Ale třeba se s některými ještě do budoucna potkáme a tím budou doplněny další podrobnosti.

Příběh a dialogy opravdu odsýpaly. Sedlo mi to, ale přesto mám k tomu spoustu výhrad. Především k počtu různorodých postav, kdy prostě ty typické příšery zvládnu, ale 'pozměněné' lidi, to už mi do fantasy moc nesedí. A to nemluvím o zombiích... Celou knihu jsem zvládla levou zadní, ale závěr mě naopak příliš nebavil. Bylo to docela dlouhé a všechny ty popis, kdo koho čím praštil, nebo čím ho zabil, mi připadaly zbytečné. A vůbec jsem neměla pocit epické bitvy. Určitě to pro mě nepatří k těm nejlepším a podle toho se samozřejmě odvíjí i mé hodnocení, ale přesto si další knihu přečtu a zkusím, jaký bude třetí pokus.

Bardka spadla do jezírka za ní, a protože byla uprostřed otázky "Za co?", nabrala si plnou pusu vody.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Krvavá Rose
Bloody Rose
Králové Wyldu
2
Michaela Šprtová
Fantasy
2018 originál /2020 překlad
535
Host
978-80-275-0259-2

Anotace:
Žij rychle a zemřeš včas.
Tam Hashfordovou už unavuje práce v místní hospodě, kde roznáší korbely světově známým žoldnéřům a poslouchá bardy pějící písně o dobrodružství a slávě, která číhá hned za hranicemi jejího ospalého rodného města.
Když k nim tedy zavítá největší žoldnéřská skupina vedená nechvalně známo
u Krvavou Rose, Tam se chopí příležitosti a přihlásí se na pozici jejich barda. Přesně po takovém dobrodružství touží — a přesně to také zažije, jakmile se její nová skupina vydá na výpravu, která může skončit jen dvojím způsobem: slávou, nebo smrtí.
Je čas vydat se do divočiny.

Tam slyšela jak se od místa, kde ti dva stáli, šíří šepot - tichý šum úleku a nevěřícné hrůzy.

Ukázka z knihy


Kde koupit knihu

Knihu Krvavá Rose koupíte v nakladatelství Host 
  

Informace o autorovi

foto: Nakladatelství Host

Databazeknih.cz: Nicholas Eames je kanadský autor epické fantasy. Na univerzitě studoval divadlo, hereckou kariéru však záhy opustil, aby se mohl stát spisovatelem. Králové Wyldu (2017) jsou jeho románovým debutem. V roce 2018 vyšlo volné pokračování Bloody Rose (Krvavá Rose).

 Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Host.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

3 komentáře:

  1. Pěkná recenze :) Fantasy já můžu a navíc to vypadá na zajímavé čtení, tak se po ní podívám v knihovně :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle nebude nic pro mě. Ale recenzi jsem si přečetla ráda. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne