MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

08 ledna, 2021

 

Recenzní kniha


Dostala jsem možnost přečíst a zrecenzovat již třetí počin této české autorské dvojice. Tentokrát jde o pokračování knihy Nevyzpytatelné jsou cesty osudu, které jsem četla loni, a která se mi jako prvotina opravdu líbila. Nyní jsem se tedy mohla vrátit k příběhu.

Ve vyprávění se střídají různé postavy, ale nejvíc se asi každý bude zajímat o hlavní trojici. Zlodějka Eiri, hraničář Sebas a trpaslík/elf Pipin. I když je každý jiný a je s podivem, že se spolu vydrží déle jak den, tak je osud neustále svádí k sobě a tak samozřejmě, díky Pipinově prořízlé puse a dost pochybovačném IQ, padají do jednoho problému za druhým. Já toto trio beru jako stěžejní, které tvoří příběh, protože postav je tu o hodně více. Ale po pravdě jsem si k nim nedokázala najít cestu. Všichni jsou absolutně rozdílní a jiní, jejich chování, jednání i mnohdy pokulhávající svědomí. Obvykle si v každé knize vyberu postavu, se kterou to sdílím a prožívám její osud. Nemusí to být vždycky hlavní hrdina, ale tak nějak potřebuji osobu jejíž očima bych to celé viděla. Ale tady mi není nikdo tak nějak sympatický, kdo by mi padl do oka, což mě trošku mrzí.

Eiri by si ráda hrála na tvrďačku, ale občas jí tato maska uteče. Z nich všech je mi ale asi nejblíž do oblíbené postavy. Sebas mě štve díky svému egu a podrazáctví a Pipin je kapitola sama o sobě. Ale dohromady tvoří zvláštní tým a zatím jim to klape. Otázkou ovšem je, jak dlouho. Kniha totiž končí dost otevřeně, takže rozhodně bude ještě následovat pokračování.

Celé se to opět četlo výborně, je to čtivé a psáno vlastním stylem. Byly občas momenty, kdy mi to přišlo trošku delší a protahované. Asi bych ocenila i více dialogů, protože většina knihy je spíše o popisech a detailech. Stvořený svět se mi líbí, celkové pojetí, postavy a zápletka. Ale byly i chvíle, kdy jsem si říkala, že už by se mohla stvořit i nějaká menší mapka, pro lepší představu. Je tu krásně vidět, že co autor (autoři), to jiný styl a umění vytvořit nějaký ten fantasy svět. Tady to funguje, plyne a určitě to stojí za to. Stačí si jen zvyknout na určitý styl a pravidla a pak se do toho každý začte.

Dalších několik chvil bylo v sále hrobové ticho, které narušil až ostrostřelec neklidným poklepáním špičkou boty o podlahu.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Tři jezdci apokalypsy
Tři jezdci apokalypsy
Božská tragikomedie
2
Theodora Stonewall, Nathaniel Wonderful
-
Fantasy
2020 originál
370
-
-

Anotace:
Nesourodá trojice dobrodruhů míří zpátky do Stříbrouch, aby tam žádala svou odměnu. Dočkají se ale skutečně vytoužené slávy a bohatství, po kterých tak strašlivě prahnou? Nebo se vůči nim rozmarní bohové zachovají opět příšerně krutě a nespravedlivě? Ne nadarmo se říká, že peníze kazí charakter. A tady je ve hře daleko víc než jen pouhá hrstka zlaťáků! Je vůbec možné, aby se v takovém čase mohlo zrodit něco tak křehkého jako přátelství, mamonu a démonům navzdory?
Alexandra Goldblum se vrací domů, zatímco nad Stříbrouchy se stahují bouřková mračna. Ukřivděný elfí kouzelník se nepřestává hněvat a volat po božím trestu. Sklíčená zlodějka by se nejradši na místě sebrala a odjela daleko pryč. A egoistický hraničář se už naopak vidí jako legendární hrdina. Tři obyčejní smrtelníci. Tři osamělé duše. Tři figurky mezi bezpočtem dalších na božské šachovnici. Jenže hry plné intrik umějí hrát krom cizích entit i mágusové a šlechta. Do jakého průšvihu se Pipin s Eiri a Sebasem namočí tentokrát? A kolika cizími osudy přitom sami zamíchají?

Pipin zatajil dech a pak prudce udeřil hlavou o stůl. Nádobí nadskočilo a trocha pivní pěny poodletěla stranou.

Ukázka knihy


Kde koupit knihu

nathanielwonderful@gmail.com
 
  

Informace o autorech


laughingbeasts.blogspot.com:  

Theodora Stonewall
vstoupila do našeho světa v těle muže léta páně 1976 na břehu Dunaje, ve staré Pešti. Sdílí tak tentýž osud jako její současný partner Nathaniel, ač v opačném gardu
Literární tvorbě se začala věnovat ještě před nástupem do první třídy a to díky vlivu televiznímu seriálu 30 případů majora Zemana, a především pak velmi sugestivního dílu Studna, který ji inspiroval k sepsání první povídky. Nedlouho poté se s rodiči přestěhovala do severní Afriky, kde světlo světa spatřil její první románový počin – Můj život s hady.
V dospělosti se poté nějakou dobu věnovala psaní poezie, zvláště pak milostně podbarveným baladám a haiku. Několik z jejích básní bylo dokonce otištěno v nejmenované sbírce mladých českých autorů.
Theodora je umělecky založená bytost, což ovšem často vehementně popírá. Argumentem proti jejímu tvrzení je však skutečnost, že úspěšně vystudovala obor umělecký keramik, na který byla podle vlastních slov přijata naprosto omylem.
V současnosti věnuje čas a veškerou pozornost svému partnerovi Nathanielovi, spolu s nímž tvoří nejen partnerskou dvojici, ale i nadšený autorský pár. Jejich románový debut Nevyzpytatelné jsou cestu osudu vyšel v tomto roce a již nyní společnými silami pracují na další knize.

Nathaniel Wonderful
se zrodil do našeho světa v těle ženy léta páně 1990 na soutoku Vltavy a Malše, ve městě, jež nechal založit český král Přemysl Otakar II. Sdílí tak tentýž osud jako jeho současná partnerka Theodora, ač v opačném gardu.
K literární a celkově umělecké tvorbě se dostal až ke konci základní školy, kdy měl možnost poprvé zasednout za monitor a dotknout se klávesnice. To byl pro Nathaniela zlomový okamžik, neboť se v něm probudila ona niterná touha každého spisovatele psát.
Pak už mu stačila jen chvíle, aby hravě pronikl do tajů počítačové techniky a vlastní snahou se naučil kouzlu psaní deseti prsty. První povídky a pokus o román s tématikou upírů, na sebe nenechaly dlouho čekat.
I přes nemalé úspěchy, které si jeho tvorba získávala mezi lidmi v jeho blízkém okolí, nenastal pro nadějného autora ještě ten správný čas. Osud a několik nešťastných událostí, zavedlo Nathaniela na úplně jinou stezku, po níž se velkou oklikou vydal za splněním svého snu, kde poté postupně ztratil naději i veškerou víru. Obojí mu o téměř dalších patnáct let později pomohla znovu nalézt jeho partnerka a temná múza Theodora Stonewall.
Nathaniel se považuje za umělce každým coulem, leč nechává si to většinou jen pro sebe. Vystudoval obor virtuální grafik a několik let se zaujatě věnoval fotografování a natáčení krátkometrážních snímků, pro které si psal vlastní scénáře. Po střední škole odjel na nějakou dobu do Japonska, kam se později ještě opětovně vrátil.
V současnosti uplatňuje svůj workoholismus a zvrácené choutky ve psaní fantasy románů i ve vášnivém vztahu s Theodorou, která je mj. spoluautorkou jeho děl. Jejich románový debut Nevyzpytatelné jsou cestu osudu vyšel v tomto roce a již nyní společnými silami pracují na další knize. 
 

Recenzní knihu poskytli autoři Theodora Stonewall, Nathaniel Wonderful. Děkuji.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Tři jezdci apokalypsy se jako pokračování velmi vyvedlo, a hodně se mi líbilo. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mě osobně tahle kniha do oka nepadla. Recenzi jsem si ale přečetla moc ráda. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne