MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

22 ledna, 2021

  

Po nějaké době jsem si řekla, že zkusím ještě jednu knihu z této série, že tomu dám šanci a zjistím, jestli úvodní díl nebyl jen slabým odvarem. Řekla jsem si, že autorka teprve využije potenciálu a pořádně se rozjede. Nicméně, nemohla jsem se mýlit víc.

Informace o daném světě jsou opravdu jen hodně kusé a nezabývají se fakty do hloubky. Je to jen takové plutí po povrchu, takže ani s dalším příběhem jsem příliš nepochopila. Neměla jsem žádnou uchopitelnou představu, v jakém světě a jaké době postavy žijí. Jediné, co jsem pochopila, tak že na světě mezi lidmi žijí měňavci a psyové, lidé se schopnostmi. A to je asi tak vše k existující společnosti.

Strašně velké mezery vznikají v nelogice, kdy je čtenáři například podsouváno tvrzení, že psyové se vzdali emocí, aby zachovali společnost, aby nedocházelo ke kriminalitě, vraždám a podobně. Ale přesto si na potkání zabíjí spoluobčany, kteří jim mohou nějakým způsobem dělat konkurenci či jim škodit. Sama Faith tvrdí, že ji budou chtít odstranit a pak Vaughnovi nevěří, že by její rasa mohla zabíjet... A to, že by měli být absolutně bez emocí, se autorce taky zrovna dvakrát nedaří dobře vykreslit.

Zmatený svět a psyská společnost vytváří strašně moc otazníků, které nejsou zodpovězeny. Pravidla ohledně skupin nejsou dodržovány a to do očí bijící zpracování jako v červené knihovně je až trapné. Takhle jsem měla pocit, jakoby svoje myšlenky na papír převedla nějaká puberťačka, která si vysnila prince na bílém koni. To, že Vaughn a Faith k sobě najdou cestu tak rychle bylo trapné jako v telenovele (a hlavně jakým způsobem, on ji pořád ošahává, aby ji donutil cítit emoce), nehledě na fakt, že díky tomu nebylo v knize nic k napětí či překvapení. Dějovost tu nebyla skoro žádná. V podstatě jen pár informací a pak hurá řešit zase jejich vztah.

Tahle kniha, možná i celá série, je naprosto nevyspělá, nedotažená a nudná. Jediné, co asi čtenářky láká k dalšímu a dalšímu čtení, tak všechny ty postelové hrátky, které autorka na ně chrlí a vůbec jim nevadí, že jinak nemá, co nabídnout. Když už se v knize něco dělo a řešila se třeba síť myšlení, tak jsem vůbec nevěděla, která bije. Jinak se toho až tak moc nestalo. Netvrdím, že intimita by neměla být součástí knížek, patří to k životu, například v Cizince toho taky není málo, ale tam na rozdíl od tohoto autorka dokáže využít potenciál příběhu a dodává nám desítky dalších situací, momentů, postav a především důležitých zvratů. Tady nemám žádnou představu o tom, jak svět vypadá, funguje a o co se vlastně všichni snaží. Takže ne, pokračovat už nebudu, tohle byla strašná blbina. 

Stisk opět povolil, přestože si nijak slovně nepostěžovala, a palec ji přestal hladit.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Předtuchy smyslnosti
Visions of Heat
Psyové / měňavci
2
Jan Kovář
Fantasy
2007 originál / 2014 překlad
256
Fantom Print
978-80-7398-285-0

Anotace:
Faith NightStar dávno přivykla naprosté citové sterilitě Utišení, ale nyní je bez zjevné příčiny trýzněna temnými a krvavými představami o smrti. To nikdy nevěstí nic dobrého, ale u Faith je situace ještě horší, protože je to F-psyka, obdařená vysoce ceněnou schopností předvídat budoucnost. Pak se její vize promění v ještě nebezpečnější pocity – ve spalující touhu… a intenzivní rozkoš. Její jasnozřivost je tak mocná a její mysl tak křehká, že emoce, po kterých touží, ji mohou snadno zničit.
Měňavec Vaughn D’Angelo na sebe umí brát podobu člověka i jaguára, ale je to jeho zvířecí stránka, kterou to k Faith silně přitahuje. Jaguáří instinkty mu říkají, aby si tuto naprosto fascinující ženu přivlastnil, a lidská polovina nic nenamítá. Zatímco Vaughn prahne po pocitech a touží Faith po všech stránkách uspokojit, pro ni je chtíč nebezpečím, které by mohlo zpřetrhat poslední vlákna její příčetnosti.
A jsou tu ještě psyové, kteří chtějí Faithiny schopnosti využít k vlastním cílům. Musejí ji proto všech pocitů zbavit – a od Vaughna ji držet co nejdál.

Faith se probudila ve chvíli, kdy na krku ucítila něčí tichý dech. Srdce se jí při tom rozbušilo jako o závod.

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: goodreads

Databazeknih.cz: Nalini Singh si vždy přála být spisovatelkou. Než se však k tomuto cíli dobrala, stačila vystudovat práva, protože ji, jak sama vzpomíná, nijak nelákala dráha chudého, trpícího umělce. Po krátkém čase, kdy pracovala jako právnička, vydala svou první romantickou novelu a od toho okamžiku už nebylo cesty zpátky. V současné době se jí právě psaní a cestování stalo únikem z povrchního a spotřebního životního stylu. Na svém kontě má už řadu knížek, které si svým humorem a porozuměním pro ženské problémy získaly přízeň čtenářek po celém světě.


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Četla jsem první dva díly a špatné nebyly, takový průměr.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Někdy se to bohužel nepovede. :/ Zas je lepší najít si jinou knihu, než ztrácet čas na sérií, která se mi nelíbí. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne