MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

17 prosince, 2020

Uštvaný • Kevin Hearne

čtvrtek, prosince 17, 2020 2 komentáře

 

Po neskutečně natěšeném očekávání přišlo i malé zklamání. Ale i tak to občas bývá, když něco strašně dlouho trvá a člověk si mezitím něco vysní. Kniha však má stále co nabídnout, ne že ne...

Musím rovnou konstatovat, že většina knihy, tedy spíše skoro celá kniha, se nese v duchu jednoho velkého útěku. Hlavní hrdinové skutečně prchají pomalu skrz celou Evropu, aby se dostali zpátky na Britské ostrovy, kde se chtějí dostat do bezpečí. A tahle jejich cesta byla nejen náročná, ale mnohdy dost otravná. Jelikož nejde o typické smrtelníky, díky jejich schopnostem a tak dále, tak toho moc nenaspí a jen běží a běží a sem tam se zbaví nějaké té překážky, co se jim snaží bránit. A musím říct, že to nebylo příliš záživné.

Co knihu tak nějak udržuje stále v dobrém spektru, tak je hlavní hrdina, sympaťák k pohledání, jeho vtipný komunikující pes a jejich nová společnice. Akce je prošpikovaná nejedním žertem a vtípkem a tak se prostě nad knihou docela často smějete. Humor je asi hlavní autorův rys v téhle sérii a snaží se ho stále udržovat. V šesté knize už to lehce skřípe, ale stále to má svou sílu.

Na konci jsem narazila na předposlední kapitolu, která mi kromě hlavní informace, co se dozvíme (co najdeme), přišla zbytečně dlouhá, popisná a o ničem. Nedala mi vůbec nic kromě neskutečně dlouhého kecání, popisů a konfrontace Attika s nějakýma potvorama. Naštěstí přišel epilog, který to vylepšil, protože je tam hned dvojí překvapení, které jednak slibuje další kopy legrace a jednak to dost ovlivní i Attikův život. Aspoň to si myslím a už se předem klepu nadšením.

Tato kniha byla jedna velká šílená jízda. Nejen tím neustálým utíkáním, ale byla i dost protahovaná, dlouhá a ke konci už díky všem těm pletichám a bojům otravná. Jsem velký fanoušek série a při všech těch knihách je jasné, že i vyprávění bude kolísat a nebude vždy udržovat stejnou míru kvality. Tady je to hodně vidět a tak doufám, že další tři knihy, které nás ještě čekají, trošku zvednou laťku. Já si to rozhodně nenechám zkazit a budu se těšit...

Hodláš se chichotat? Můžeme začít prodávat neviditelného plyšového vlkodava a říkat mu Lechtáček Oberon.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Uštvaný
Hunted
Kroniky železného druida
6
Lucie Bregantová
Fantasy
2013 originál / 2020 překlad
336
Laser Books
978-80-242-7067-8

Anotace:
Na dva tisíce let starého druida je Atticus O’Sullivan docela rychlý běžec. To je dobře, protože ho pronásledují ne jedna, ale hned dvě bohyně lovu – Artemis a Diana – neboť si s jednou z nich zahrával. Zatímco se spolu s Granuaile a svým vlkodavem Oberonem vyhýbají šípům a střelám z praku, šíleným tempem přebíhají moderní Evropu, aby vyhledali pomoc u přítele z Tuatha Dé Danann. Attikova obvyklá magická možnost přesunu mezi jednotlivými sférami je blokována, takže místo hraní na schovávanou je tentokrát na pořadu nová hra – utíkej o život.
Tento „panteonový“ maraton nabourá severský bůh Loki. Zabití Attika je jediný volný konec, který potřebuje svázat, než rozpoutá Ragnarök – aka Apokalypsu.
Atticus a Granuaile musí přelstít Olympany a zadržet boha darebáctví, pokud chtějí přežít – a zachovat svět, ve kterém mohou být.
A na závěr čeká Oberona obrovské překvapení!

Ten šílený pošuk se jenom zasmál tím svým pošahaným smíchem a vytáhl si z prdele meč.

Ukázka z knihy


Informace o autorovi

foto: Unbound Worlds

Databazeknih.cz: Kevin Hearne - Americký spisovatel fantasy, narozen 9. prosince 1970 v arizonském Flagstaffu. Už odmala ho zajímaly superhrdinské komiksy a své sehrály i Hvězdné války, na střední k tomu přibyla ještě rocková muzika, což vytvořilo smrtící kombinaci. Během studií pedagogiky pracoval ve vysokoškolských novinách a začal se věnovat psaní, i když tehdy rozepsaný román zůstal jako několik následujících nedokončen. Po studiích se řadu let věnoval výuce středoškolské angličtiny, krátce v Kalifornii a po celých patnáct let i po návratu do Arizony. Dnes žije v arizonském Tempe a dál sbírá komiksy.




Knižní téma | Iron Druid Chronicles (Kroniky železného druida) • pinterest

https://cz.pinterest.com/luculi/book-theme-iron-druid-chronicles/


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. I to se někdy stává. Člověk je natěšený a ve výsledku o to víc zklamný... :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, ale nevzdávám to, tuhle sérii mám až moc ráda :-D

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne