MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

20 prosince, 2020

 

Recenzní kniha


Jako první mě v tomto případě zaujala obálka a popisek historická detektivka, což je pro mě ideální kombinace. A když jsem si přečetla anotaci, rozhodně jsem se nadchla a potřebovala jsem si knihu přečíst.

Kniha pojednává o mladé bohaté dědičce Tillie, která právě přišla o sestru. Jako jediná z rodiny má největší zájem o odhalení vraha a jelikož se nezdá, že by tuto situaci někdo řešil, pouští se sama do vyšetřování. Během toho překračuje meze tehdejšího chování mladé dámy a zažívá jedno dobrodružství za druhým. Ale má i své vlastní 'neřesti', které jí komplikují život. Zlomila si totiž klíční kost a na bolest bere opiáty, přičemž jaksi ztrácí zábrany.

Tillie je hodně mladá a naivní, někdy docela dětinská. Navíc je svazována rodinou a hodnotami, které zastávají, takže většinou je až příliš poddajná a poslušná. Byly momenty, kdy mě neskutečně štvala, ani ne tak situací, ve které byla, jako spíše tím, jak byla chytrá a silná a když už se dokázala vzepřít, hned ji opět srazili a ona jako poslušný beránek se podřídila a k proběhnuté hádce se už nevracela. Její chování působilo dost jako na horské dráze.

Kniha byla výborně napsaná a neskutečně čtivá. Už od počátku mě trochu rozčilovaly ty neustálé narážky na upíry. Nápad využít je a jejich zpracování bylo dobré, ale někdy to bylo zmiňováno až moc často. Především, když o tom mluvila sama hrdinka. Pátrání a skládání střípků bylo zajímavé. Tillie byla hodně inteligentní, spoustu věcí si pamatovala z knih, které četla a když bylo třeba, další informace si zjistila. Postupně s přítelem Ianem, prodavačem novin, odhalují pravdu a hledají vraha. Jejich vyšetřování probíhá po celou knihu a tak je vrah zjištěn až na konci, což bylo pro mě dost velké překvapení.

Když jsem knihu dočetla, nevěděla jsem, co si vlastně myslet. Po stránce obsahové bylo vlastně všechno vyřešeno a vysvětleno, takže nezůstaly žádné otázky. Vrah byl odhalen, Tillie se změnil život. Ale co si vlastně myslet o obsahu? Bylo to výborné čtivo, o tom žádná. Hodně se psalo o knize Drákula, což bych si asi měla přečíst. Vyšetřování probíhalo pomalu po kouskách, až se dospělo ke konci. Od začátku do konce čekáte na pachatele a jen tipujete, kdo by to mohl být. Nicméně hlavní hrdinka mě docela pila krev, což mi kazilo nadšení. Při čtení příliš velké napětí nečekejte, jde spíš o postupné a pozvolné vyprávění. Jako bych pořád skákala mezi klady a zápory, kniha ve mě aspoň vzbuzuje takový dojem. Ale i když jsem nebyla spokojená úplně se vším, tak to rozhodně stálo za přečtení...
 
James si ji změřil pohledem a hodnotil ji, asi jako něco mezi surovým diamantem, jehož cenu odhadoval, a kupkou koňských kobližek na ulici, o které přemýšlel, jak se jí vyhnout.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Opium a absint
Opium and Absinthe
-
-
Lydia Kang
Lucie Libovická
Detektivka
2020 originál / 2020 překlad
384
Cosmopolis
978-80-271-1301-9

Anotace:
Má tajemné vraždy v New Yorku na svědomí člověk, nebo upír?
Sestra Tillie Pembrokeové je nalezena mrtvá a bez kapky krve. Jen dvě malé ranky na krku naznačují, kudy z ní unikl život. Právě tou dobou, na konci 19. století, vyšel v Americe Stokerův Dracula, a tak se představivost mnoha lidí upřela k možnosti, že v New Yorku začal řád
it upír.
Tillie je náruživá a zvídavá čtenářka, proto ji takové vysvětlení sestřiny smrti nemůže uspokojit. Nedá si pokoj, dokud záhadě nepřijde na kloub. V pátrání ji brzdí ošklivé zranění, které utrpěla při pádu z koně. Na zmírnění bolestí jí lékař předepíše laudanum, opiovou tinkturu, a někteří lidé z jejího okolí ji drogou až podezřele ochotně zásobují.
Do pátrání se snaží zapojit logiku a vědu, objevuje dokonce další oběti podivného vraha, jenže stále vyšší dávky opia jí zastírají mysl. I pro dívku spoléhající na vlastní rozum je tak stále těžší rozlišit, co je skutečné a co ne, a hlavně komu ze svých blízkých může věřit.

Z nějakého důvodu se díky těmto návštěvám cítila lépe. Natolik lépe, že měla pocit, že by se mohla konečně vyléčit.

Ukázka z knihy


Kde koupit knihu

Knihu Opium a absint koupíte v nakladatelství Cosmopolis v žánru Historické romány
 
https://www.cosmopolis.cz/skotskem-po-stopach-serialu-cizinka-11744/

Informace o autorce

foto: Omaha Magazine

Databazeknih.cz: Lydia Kang je lékařka internistka a autorka beletrie pro mladé dospělé a dospělé a (lékařské) literatury faktu. Absolvovala Columbia University a lékařskou fakultu New York University, ukončila stáž v Bellevue Hospital v New Yorku. Provozuje lékařskou praxi a získala si reputaci tím, že pomáhá autorům vypilovat lékařské detaily v beletrii. Její poezie a literatura faktu byla publikována v řadě lékařských časopisů (JAMA, The Annals of Internal Medicine, Canadian Medical Association Journal, Journal of General Internal Medicine). Věří ve vědu, klepe na dřevo a s manželem a třemi dětmi žije v Omaze.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Cosmopolis.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

7 komentářů:

  1. kniha má moc krásnou obálku a už jsem četla na ni nejednu recenzí... stále mě láká víc a víc :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tahle kniha mě opravdu zaujala. Uvažovala jsem o ní, ale nakonec si ji nevybrala, teď to vidím jako chybu... :) Určitě se na ni víc zaměřím

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky jsem o ní přemýšlela už dřív a rozhodovala se ještě mezi jinou knihou, ale vyhrála tato a jsem ráda...

      Vymazat
  3. Skvělá knížka a souhlasím s tím, že Tillie byla opravdu velmi naivní v určitých situacích. Jinak příběh jako takový mě hodně bavil a líbil se mi.

    OdpovědětVymazat
  4. Na tuhle knihu se brzy také chystám, snad bude také spokojená. :) Ale už teď jsem nadšená z obálky. ;-)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne