MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

26 září, 2020

 

Top výběr

Říjen je celkově dost bohatý na novinky. Asi kvůli vánocům a taky covidu, aby dohnali výdělky. Ale pro mě to znamená především spoustu nových zajímavých kousků. Krvavá Rose je pokračování Králů Wyldu, i když předpokládám, že s jinými postavami. To však neznamená, že to přesto nezkusím. Dále mě nejvíc zaujaly nové projekty dvou autorek, od Sarah jsem četla Skleněný trůn, který se postupně pěkně rozjel, takže zkusím i Rod země a krve. Ale mám i docela obavu z té anotace, zda mě to bude bavit. A od Leigh jsem zatím zvládla jen sérii Šest vran, kterou si potřebuji zopakovat. Přesto si na seznam přidávám Devátý spolek.


Krvavá Rose (Králové Wyldu #2)
Žij rychle a zemřeš včas. Tam Hashfordovou už unavuje práce v místní hospodě, kde roznáší korbely světově známým žoldnéřům a poslouchá bardy pějící písně o dobrodružství a slávě, která číhá hned za hranicemi jejího ospalého rodného města. Když k nim tedy zavítá největší žoldnéřská skupina vedená nechvalně známou Krvavou Rose, Tam se chopí příležitosti a přihlásí se na pozici jejich barda. Přesně po takovém dobrodružství touží — a přesně to také zažije, jakmile se její nová skupina vydá na výpravu, která může skončit jen dvojím způsobem: slávou, nebo smrtí. Je čas vydat se do divočiny.

Rod země a krve (Půlměsíční město #1)
Bryce měla perfektní život, skvělou práci a na programu jeden legendární večírek za druhým, jenže pak démon zavraždil její přátele a ona zůstala sama a zlomená. Když údajný zabiják skončí za mřížemi, ale zločiny pokračují, Bryce se pustí do vyšetřování. A hodlá se pomstít. Spolu s Huntem, padlým andělem obdařeným brutální silou, sestoupí do podsvětí města, které rozežírá temnota. Dokážou se zlu postavit dřív, než pohltí vše, na čem jim kdy záleželo.

Devátý spolek (Alex Sternová #1)
Alex Sternová není zrovna typickou adeptkou pro studium na Yale. Právě naopak – bezcílně se potácí světem drog, ubíjejících zaměstnání a špatných rozhodnutí. Přesto dostane druhou šanci: stipendium na této prestižní univerzitě. V čem je háček? Během studia musí monitorovat podivnou činnost yaleovských tajných spolků, z nichž vzešli nejvlivnější lidé světa. Jenže brzy se ukáže, že jejich okultní aktivity jsou trochu silná káva i pro ty nejotrlejší…


Zaujalo mě

Tady mám hned několik knih, které mě zajímají. Ať už jde o pokračování sérií (ke kterým jsem se ještě nedostala :-P) jako třeba Temný vzorec a Strategie úniku, nebo o knihy z dost podobnou tematikou a obálkami, které vydává KK jako je Kavárna u Anděla až po jiné knihy...

 

Ztracená historie snů
Píše se 19. století. Viktoriánská Anglie. Robert je vyhlášeným fotografem mrtvých. Jednoho dne obdrží dopis, ve kterém je žádán, aby zachytil na snímku zesnulého bratrance, který byl známým básníkem. Práce má ale určité podmínky, které není tak lehké vyplnit. Robert se vydává na místo, kde si jeho bratranec Hugh přál spočinout vedle své milované ženy, zemřelé při porodu před mnoha lety, a odhaluje zde netušený příběh plný lásky, vášně, tajemství, ale u umělecké ješitnosti a sebestřednosti, která měla tragický vliv na osudy těch nejbližších lidí. Skvělý, velmi vysoce hodnocený „viktoriánský román“.

Chamtivost
Konec chamtivosti!“ volají demonstranti. „Smrt kapitalismu!“ Lidé po celém světě vycházejí do ulic. Protestují proti úsporným balíčkům, masové nezaměstnanosti a hladu – následkům nové ekonomické krize, která ohrožuje firmy, banky i celé státy. Dochází k eskalaci vnitrostátních i mezinárodních konfliktů. Ze situace těží jen hrstka nejbohatších. Řešení má přinést mimořádný summit v Berlíně. Proslulý nositel Nobelovy ceny Herbert Thompson se na něm chystá pronést řeč, která by mohla změnit svět: údajně totiž objevil vzorec, který zaručí blahobyt pro všechny. K tomu ale nedojde. Thompson a jeho asistent umírají při autonehodě – ta má ale svědka, který se rychle stává součástí nebezpečné hry.

Strategie úniku (Z deníků robokata #4)
Skupina Šerosvit ztrácí poslední zábrany a rozhodne se použít všech možných prostředků, aby zničila jak kompromitující materiály, tak i toho, kdo je získal. Co znamená chovat se podle naučeného vzorce a bezchybně plnit rozkazy už Robokat zažil. Vzepřít se a vydat se svou cestou už také vyzkoušel. Jenže porozumět lidskému světu, ve kterém se kromě přátelství a sounáležitosti objevuje i vypočítavost a nenávist, se ještě nenaučil. Ve snaze zachránit svůj tým se pouští do dalšího dobrodružství a nutno podotknout, že tentokrát bude muset nasadit veškeré svoje síly, aby se z něho nestalo dobrodružství poslední. Otázku si ale klade stále stejnou: jsem spíš bezcitný stroj určený k zabíjení, nebo bytost s nově získanými lidskými vlastnostmi?

Nová doba (Kavárna U Anděla #1)
Strhující příběh jedné kavárenské dynastie na přelomu 20. století, Wiesbaden, 1945. Mladá Hilda sotva dokáže uvěřit svému štěstí. Válka skončila a kavárna U Anděla zůstala jako zázrakem ušetřena. Přes všechny překážky chce tento rodinný podnik s bohatou tradicí opět učinit skvělým místem setkávání významných osobností, čímž byl proslulý dříve. Mladý mír však již brzy zkalí první konflikty. Když přijde do kavárny půvabná mladá žena a představí se jako její sestřenice Luisa, vyvolá to v Hildě nedůvěru. Kdo je tahle záhadná Luisa, která se z Východního Pruska dostala až do Wiesbadenu? Narůstající rivalita mezi oběma ženami ohrožuje harmonickou atmosféru v kavárně. Dokud Hilda i Luisa nakonec nepochopí, že mají cosi společného – tajemství z válečné doby, jež je dodnes děsí.

Temný vzorec (Naturalista #4)
Doktor Theo Cray je proslulý tím, že za použití matematických metod dokáže vypátrat sériové vrahy. Jenže pak je vystaven působení patogenu ovlivňujícímu mozkovou činnost a vědomí, že má v těle virus, který z něj samotného může udělat zabijáka, mu zničí pověst i vyšetřování a on začne pochybovat o vlastní příčetnosti. Aby zachránil nevinné životy i sám sebe, sleduje Cray každé nové vodítko v případu vyšinuté zdravotní sestry, přestože pomalu ztrácí kontakt s realitou. Pokud má však dopadnout chameleonskou vražedkyni, musí čelit vlastní temné stránce, protože pouze v nebezpečných stínech najde to, co se snaží ulovit. A pro Craye je výprava nezaložená na výpočtech, ale pouze na intuici, tím nejděsivějším podnikem v jeho životě…


Zaujalo mě v YA

No a nakonec čtyři knihy se štítkem young adult. I když jsem tuto skupinu odsunula na vedlejší kolej, stále se najdou knihy, které prostě přidávám na seznam. Jistota je jistota a aspoň si to nemusím pamatovat, kdyby někdy něco :-D.

 
Kosti Mraza
Siva dokáže přežít i ty nejtužší zimy. Je totiž jednou z Dětí Mraza… vlastně byla. Její lid byl vyhlazen, ona jediná zůstala. Teď musí žít mezi vrahy svých nejbližších a čelit požadavkům kněžky Jedwigy, které ji dovedou až do vězení. Tam potká Bogobora – tvora, kterého kletba připravila o vlastní vůli a nutí ho zabíjet – a uzavře s ním dohodu. Společně se vydají hledat kosti Mraza, mocný artefakt, který může zabránit Jedwize, aby otevřela bránu samotné Nicoty a zničila severní království, jedno po druhém. Podaří se jim najít pozůstatky boha a zkáze zabránit?

Temný kvítek (Krvavá magie #2)
Krvavá magie si vybírá svoji daň! 2. díl fantasy trilogie. Život princezny Aurélie je v troskách, stejně jako království, které chtěla zachránit. Její snoubenec zahynul na lodi, a bratr, který se měl stát v jejich zemi králem, musí čelit odporu ze strany Tribunálu. Když během korunovační noci dojde k převratu, Aurélie je nucena uprchnout. Aby zachránila sebe a svou rodinu pustí se do sebevražedného boje. Najde v nejtemnějších chvílích jiskřičku naděje? Pomůže jí láska, kterou považovala za ztracenou?

Hrozba třídy A (Disgardium #1)
Počkat! Co myslíte tím, že moje postava byla prokleta? Jako že tady budu hnít zaživa? To snad ne? Ačkoli… OK, herní umělá inteligence mi přiklepla status potenciální světové hrozby. To je přeci šance, kterou by byl hřích nevyužít! Alex sní o kariéře kosmického průvodce. A i když je rok 2074, cesta od snu k realitě se zdá být dlouhá miliony světelných let. Jediná možnost, jak dosáhnout vytčeného cíle, vede přes virtuální hru Disgardium. V jejím světě mu zvláštní shodou náhod spadne do klína mód s absolutní nezranitelností, díky němuž se mu naskytnou nevídané možnosti. Jenže každá mince má dvě strany a Alexova postava začne představovat oficiální globální hrozbu. Za likvidaci takových hrozeb pak vývojářská korporace platí obrovské peníze specializovaným klanům preventivců. A teprve teď začíná opravdová hra!

Dům soli a smutku
Dvanáct sester, které stíhá kletba. Annaleigh žije se svými sestrami, otcem a nevlastní matkou na panství Highmoor. Dřív bylo sester dvanáct, čtyři z nich však potkal tragický osud. Jedna smrt byla nešťastnější než druhá – smrtelný pád, utonutí, epidemie moru... V okolních vesnicích se vypráví, že rodina je prokletá a smrt mladých dívek mají na svědomí znepřátelení bohové. Annaleigh těmto pomluvám nevěří, stejně tak si ale nemyslí, že by šlo o tragické nehody. K tomu všemu navíc její zbylé sestry každou noc navštěvují tajemný bál, kde tančí až do úsvitu v blyštivých střevíčcích a okouzlujících šatech a Annaleigh si není jistá, zda by je měla zastavit, nebo se k nim naopak přidat. Protože s kým to její sestry vlastně tančí? Nezbývá než přijít na to, co panství Highmoore skrývá, a odvrátit blížící se hrozbu, než dostihne i Annaleigh...

 
Tipy na vycházející novinky najdete i zde v článku. Pokud vás zajímá větší přehled knih, pokračujte do alba, kde najdete desítky knih...


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

7 komentářů:

  1. Z výběru mě nejvíc láká nový Maasová a Devátý spolek. :) Obě autorky mám ráda a jejich styl psaní se mi líbí, takže si ani tyhle novinky nemůžu nechat ujít. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vychádza naozaj veľa super kníh, ja sa teším na pokračovanie Krvavca (Temný kvítek) a dúfam, že bdue aj v slovenčine. Na Massovú si tiež počkám v slovenčine, ale Leigh Bardugo ma veľmi zaujala, takže asi siahnem aj po českej verzii :D

    OdpovědětVymazat
  3. Zaujal mě Temný vzorec. Šelmu mám doma, ačkoli jsem ji ještě nepřečetla, tak si zatím hlídám, co vychází. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Devátý spolek a Půlnoční spolek jsou i pro mě nezbytnosti, moc se na ně těším. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne