MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

21 srpna, 2020

Mám pro vás malou ochutnávku toho, co bude vycházet v září. Pokud vás zajímají i další tituly, využijte odkazu na album na mojí fb stránce, kde se snažím hledat co nejvíce novinek, nebo postupujte přímo díky hashtagu #vychazizari2020...

» V tomto článku najdete 16 tipů na zajímavé knihy.
» V albu na facebooku najdete 156 chystaných novinek.

Fantasy a sci-fi


Balada o ptácích a hadech (Hunger Games)
Je ráno v Den sklizně, který zahajuje desáté Hladové hry. Osmnáctiletý Coriolanus Snow se v Kapitolu připravuje na svou jedinou příležitost získat slávu jako trenér, jeho šance jsou však mizivé. Dostal ponižující úkol trénovat největšího outsidera, splátkyni z Dvanáctého kraje. V Aréně bude probíhat boj na život a na smrt. Mimo ni Coriolanus začne se svou splátkyní soucítit a stane před zásadním rozhodnutím: řídit se pravidly, nebo přežít?

Studie jedu
Vyber si: okamžitá smrt, nebo pomalá otrava? Začátek akční fantasy série. Jelena se vyhnula popravě za vraždu, ale nebylo to zadarmo: stala se ochutnavačkou pokrmů velitele Ixie. S každým soustem teď může dívka zemřít, a navíc už ji rádce Valek pro jistotu otrávil motýlím prachem. Přežít může jen tak, že si u něj každý den vyzvedne protijed. A tím katastrofy nekončí. Rebelové se chtějí zmocnit Ixie a u Jeleny se projeví neovladatelné kouzelné schopnosti. Existuje z téhle situace úniková cesta, na které nestojí smrt?

Andělský mág
Garth Nix píše první ligu fantasy. Přesvědčte se sami! Od okamžiku, kdy se Liliath ukryla ve starém sarkofágu, uběhlo více než sto let. Přesto se nyní probouzí krásná jako dřív a její touha setkat se se svojí láskou, archandělem Palenielem, je silnější, než kdy byla. Ví, že i když je jedním z nejsilnějších andělských mágů, stačit to nebude. Bude potřebovat pomoc těch čtyř: medika Simeona, lovce pokladů Henriho, kadetky Agnez a malířky ikon Dorotey. Stanou se nástrojem jejího plánu, ať chtějí, nebo ne!

Rudá jako rubín (Drahokamy #1)
Žít v rodině, která je samé tajemství, není pro šestnáctiletou Gwendolyn zrovna snadné. Jednoho dne se s ní zatočí svět a ona se rázem ocitne ve známé ulici, jenže téměř sto let před svým narozením. Vzápětí pochopí, že tím největším rodinným tajemstvím je ona sama. Zbývá jí ale ještě pochopit, jaké nebezpečí člověku hrozí, když se zamiluje napříč časem.

Flotila nožů (Jiskry války #2)
Bývalá válečná loď Vrtošivá fena a její nekonvenční posádka dostávají od Záchranného sboru příkaz ověřit nouzové volání lidské kosmické lodě Duch Lucy. Její posádka ji musela těžce poškozenou opustit a uchýlit se na opuštěnou loď vypuštěnou mimozemskou rasou Nymtoqů před deseti tisíci lety. Obrovská loď ale skrývá svá vlastní smrtící tajemství. Do popravy válečné zločinky Ony Sudakové zbývá jen několik minut. V posledním okamžiku ji však z cely smrti unáší neznámé komando. Mramorová flotila si ji vyžádala jako pozorovatele a prostředníka při nemilosrdném vynucování míru v celé lidské Většině. Lodě Flotily netolerují odpor a každá rebelie je rozdrcena mnohonásobnou přesilou. Když dospějí k závěru, že Vrtošivou fenu je nezbytné eliminovat, začíná boj o přežití.
 
 

Ostatní beletrie


Zamkni poslední dveře
Román vypráví příběh osamělé a opuštěné dívky bez rodiny, práce i peněz. Hlavní hrdinka se chytá neuvěřitelné šance zvrátit svůj osud a dát si svůj život do pořádku. Snaží se stisknout tlačítko pro restart života tak silně, jak to jen dovede. Situace se však vyvíjí zcela opačným směrem. Okolnostmi je přinucena udělat věci, které nejen nechtěla, ale ani ve snu by ji nenapadly. Příběh z prostředí newyorského Manhattanu, bohaté smetánky, rodinného prokletí, věhlasné budovy a temné minulosti vás pohltí a nepustí.

Maják na útesech
Po autonehodě Susanne dočasně ztratila paměť. Trápí se, neví, kdo je. V této situaci najde v kapse svého kabátu pozvání do Bretaně, adresované Anne-Marie LeBarsové. Susanne v domnění, že je Anne-Marie, odjíždí do Bretaně do malebného místa nad strmými útesy, kde stojí pouze několik rybářských domků a maják. V domě strážce majáku Susanne poznává milou a srdečnou starou paní, která je přesvědčená, že se konečně setkává se svou vnučkou Anne-Marie. Obě ženy si padnou do oka a brzy si Susanne oblíbí celá osada. Dívka se také začíná sbližovat s Alanem, který po tragické ztrátě preferuje samotu, ale její nově nalezené štěstí začínají ohrožovat vzpomínky na minulý život, které se Susanne postupně vracejí…

Dům ozvěn
Veliký starodávný dům na anglickém venkově získala Joss Grantová dědictvím po matce, kterou nikdy nepoznala. Když se s manželem a malým synkem do bývalého rodinného sídla přistěhují, začnou se dít záhadné věci. Vylekaná Joss postupně odhaluje dávná tajemství historie rodu, na němž ulpělo prokletí, a snaží se ochránit všechny své blízké. Reálný svět, zalidněný sympatickými postavami, je v příběhu konfrontován s temnou středověkou minulostí.

Duchové rodiny Folcroftů
Když jejich matka po havárii skončí v nemocnici v kómatu, Tara s bratrem Kylem jdou bydlet k prarodičům, které nikdy předtím neviděli. May a Peter Folcroftovi se zpočátku zdají být vřelí a okouzlující a jejich velký dům, schovaný v horách na kraji lesa, působí idylicky. Do té doby, než se začnou dít divné věci. Poté, co bouřka přeruší telefonní vedení, se i May začne chovat podezřele. Tara s Kylem se snaží předstírat, že se svými prarodiči tvoří spokojenou rodinku, ale zdánlivě prázdný deník spolu s jednou ze zamčených místností odhalí stopy vedoucí k pátrání po neodpustitelných lžích a tajemstvích, které se k příběhu rodiny Folcroftových vážou. A duchové začínají být neklidní...

Paranoia
V městečku Edgewater žije spousta lidí, kteří věří, že Rachel Gastonová před dvaceti lety nespravedlivě vyvázla z obvinění z vraždy. Rachel zase pořád netuší, jak je možné, že se nesmyslná pubertální hra zvrhla ve hru se smrtí. Neví, kdo jí vyměnil airsoftovou pistoli za skutečnou zbraň. Vybavuje se jí jen vzpomínka na nevlastního bratra Lukea, kterému se na hrudi zvětšuje krvavá skvrna... A pak dávná noční můra vyvstane znovu v plné síle. Na povrch se začnou vynořovat možné spojitosti mezi novou sérií vražd a Lukeovou smrtí. Podléhá Rachel své bujné fantazii, když doma cítí neznámou pánskou vůni a má pocit, že ji někdo sleduje? Anebo má opravdu ke strachu opodstatněný důvod a pravda je ještě děsivější než její nejtemnější obavy?


Čeští autoři

 
 

Dcera ztracených bohů
Vítěz ocenění Humbook Start za nejlepší text roku 2020. Arisbé nikdy nepoznala jiné místo než maličký ostrůvek uprostřed Archájského moře, kde se narodila. Její touha vidět svět je tak silná, že se rozhodne porušit rodinné tabu a vstoupit do Labyrintu. Jen ti, kteří jím projdou a uniknou děsivé nestvůře v něm, mají možnost nastoupit na císařskou loď a ostrov opustit. Čeká na Arisbé úžasná budoucnost v císařském městě Solu, nebo smrt ve zdech Labyrintu, kde zemřela i její vlastní matka?

Čtyřměstí (Ve stínu oskeruše #2)
Zakončení fantasy příběhu Ve stínu oskeruše! Zlomený událostmi na Výhni se Kiro stává pro Anastázii spíš přítěží. Dívka se však nevzdává, dál se rve s nepřízní osudu a tvrdohlavě se drží naděje na uzdravení. Ve snaze přežít ze dne na den oba skoro zapomněli na Terezu – ta se jim ovšem připomene stejně nečekaně jako bezohledně a tentokrát má v rukou přesvědčivé karty. Namísto putování na kraj světa požaduje jen krátkou návštěvu Čtyřměstí, a navíc přidává nabídku, jíž lze jen těžko odolat. Kiro už ale nemíní slepě hrát roli Terezina nástroje. Své činy chce vykonat vědomě a po svém. Jeho rozhodnutí ho může stát domov a odmění ho spoustou dřiny, novými přáteli i nepřáteli, mučivými pochybnostmi, a především poznáním, že dobro a zlo jsou si daleko podobnější, než by se mu líbilo.

Návrat (Síla tří #1)
Magie života i smrti, třeskot mečů a cesta za poznáním vlastního osudu – to vše a ještě více čeká na Dawn a Prescota na jejich výpravě do země Astarlynn. Obdařeni kouzelnou mocí se vydávají vstříc nebezpečí. Jakou silou to vládnou? Času je málo a střetnutí s nepřítelem se blíží. Podaří se jim porazit zrůdného čaroděje a osvobodit všechny zotročené duše?

Žoldnéři
Krvavé korporační války o vládu nad Sluneční soustavou pominuly, přišel čas absolutních profesionálů, hi-tech žoldnéřů. Jen ti mohou provést na Plutu extrémně utajený výsadek a bez krveprolití získat kontrolu nad vědecko-průmyslovou základnou. Jenomže něco se zvrtne a ke slovu přicházejí orbitální obranné komplexy, flotily bitevních křižníků, ultimativní pozemní zbraně… V říši metanového ledu při mínus dvě stě čtyřiceti stupních pod nulou je lidské tělo tak neskutečně křehké…

Noci běsů
Před dvanácti lety v zapadlé vesnicí v pohraničí, kde platí vlastní pravidla a lidé stále věří ve staré bohy, zmizely beze stopy čtyři děti. S jejich ztrátou se rodiny vyrovnaly po svém, nikdo však nedoufal, že se po letech tři ze čtyř ztracených vrátí. Astrid Mahlerová je jedním z nich, její bratr však tolik štěstí neměl, doposud k němu nevedou žádné stopy a nikdo nedokáže odpovědět na otázku, co se Maxovi stalo. Během podivných zimních nocí na přelomu roku, kdy se podle pověr stírá hranice mezi světem skutečným a magickým, kdy vesnicí po setmění kráčí stvoření, která do jejich světa nepatří, Astrid při pátrání po bratrovi čelí pohřbeným rodinným tajemstvím i stále děsivějším nočním můrám, které se stávají opravdovými...

Futurum
Vize postapokalyptické Prahy od vítězky literární soutěže Hvězda inkoustu. Praha, rok 2120. Městem zní strašidelné historky o tom, jak temné postavy s rudýma očima sbírají z ulic a hrobů těla mrtvých a odnášejí je kamsi do podzemí. Damiáš těm povídačkám nikdy nevěřil. Když se ale objeví jeho Dany, která před rokem zmizela neznámo kam, začne měnit názor. Je jiná, mluví o tom, že ji unesli a udělali z ní něco nelidského. Dam udělá všechno proto, aby jí lidskost vrátil. Klidně se postaví i zrůdám pekelným...


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

7 komentářů:

  1. Překvapilo mě, že znovu vychází Rudá jako rubín. Je to super kniha/série, takže si to určitě zaslouží. :) Zaujala mě Dcera ztracených bohů a Maják na útesech, plus samozřejmě nové vydání Domu ozvěn od jedné z mých nejoblíbenějších autorek. :)
    Děkuji za přehled.

    OdpovědětVymazat
  2. Zamkni poslední dveře a rozhodně Duchové rodiny Folcroftů :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Mně osobně nejvíce láká Balada o ptácích a hadech. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to mě právě vůbec. Hunger Games se mi sice líbí, ale tolik to nežeru 😁

      Vymazat
  4. Nemůžu se dočkat Nocí běsů! Zmizení Sáry Lindertové se mi líbilo moc a navíc je mi autorka hodně sympatická.

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne