MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

12 srpna, 2020


Minule jsem se zaměřila na filmové variace o Robinu Hoodovi, dnes jsem si vybrala takovou klasiku a tou je Popelka... Samozřejmě těch zpracování je mnohem více, ale zkusila jsem vypíchnout asi ty nejznámější nebo ty, co na mě vyskočily nejvíce.

Začnu knižní částí a zde mám tři kousky. Opravdu hodně oblíbená je určitě Cinder. Ta sice neaplikuje klasickou formu, ale využívá jen základy a hlavní téma. V této verzi je totiž Popelka, tedy Cinder, kyborg. Jde tedy spíše o sci-fi zasazenou do budoucnosti plné androidů, všemožných vynálezů a dokonce i možností žití na Měsíci. Za mě je tohle naprosto skvělá série a autorka bravurně využívá i další pohádky, které do děje zasazuje.

Dále tu mám Nevlastní sestru, která vyšla loni. Tu jsem sice zatím nečetla, ale rozhodně ji mám v hledáčku. Pokud jsem to správně pochopila, hlavní postavou není tentokrát Popelka, ale jedna z jejích sester. Tato kniha získala spoustu fanoušků a povedené hodnocení, takže určitě stojí za přečtení. I já se do ní musím brzy pustit.

A o poslední knize Cinder & Ella nevím téměr nic. Znám ji jen od vidění od ostatních čtenářů a z edičáku nakladatelství. Jde o nějakou modernější variaci Popelky, která mě popravdě moc nenalákala... Pokud ji někdo četl, neváhejte se podělit o názor...



No a posuneme se dál k filmové části. Na prvním místě mám samozřejmě naši starou známou pohádku Tři oříšky pro Popelku, kterou můžeme už roky sledovat každé vánoce a pravděpodobně i přes rok. Stále je to moje oblíbená verze, i když se nedrží takové té tradice s dýní a vílou kmotřenkou, nebo jak to vlastně je. Což mě přivádí k tomu, že by to chtělo přečíst tyhle staré pohádky v původním znění :-D.

Jako druhý film jsem vybrala modernější kousek Popelky se spoustou známých tváří. I tato varianta se mi líbí, i když mě trošku dobrý pocit kazí některé kostýmy, které se mi tam stylově příliš nehodí. Nicméně jde o zdařilou verzi, plnou barev a dobrých hereckých výkonů.

Jako třetí tu zmíním Věčný příběh, což je zase trochu upravená verze, kde je Popelka hodně samostatná, tvrdohlavá a silná ženská postava. V mých očích jde o film na pomezí průměru, nicméně si ho ráda pustím jako oddechový kousek, od kterého nemám vysoké očekávání, ale ani mě příliš nezklame. Je to prostě takové jiné, ale příjemným způsobem...

A pak tu mám pár dalších kousků, ze kterých jsem viděla už asi jen Moderní Popelku, která je hodně americká, takže taková trapnější, jelikož jde o úpravu hlavně pro puberťáky. A ten zbytek, ten už jsem neviděla. Ale jak říkám, těch verzí existuje velká spousta a tohle je jen malý výběr...




A co jste viděli či četli vy? Jak se vám to líbilo?


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

8 komentářů:

  1. Miluji Popelku, z filmů jsem viděla snad všechny zmíněné a film z roku 2015 je nádherný, ten mám moc ráda.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Cinder a Ella jsem četla....je to nějaký ten pátek zpátky a vím, že se mi to líbilo. Kelly Oram píše takové líbivé naivní příběh o teenagerech ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Většinu z těch filmů jsem viděla a byly docela fajn. :) Já mám halvně zálusk se podívat na Popelku od Disneyho. Ještě jsem ji nikdy neviděla. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Kdo by neměl rád Popelku, že. :) Filmy jsem viděla skoro všechny, z knih jsem četla jen Cinder ale i další dvě zmíněné bych si jednou ráda přečetla... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám že s těmi filmy jsem fakt pozadu 😁 další co viděla všechno.....

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne