MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

30 srpna, 2020


Konečně je to tady, podařilo se mi pokořit poslední díl Temných lstí. A že mi to dalo zabrat. Vždycky jsem svět lovců stínů měla ve veliké oblibě, těšila jsem se na další pokračování a vyhlížela nové knihy. Ale je pravda, že když jsem autorku objevila, byla jsem o hodně let mladší. A díky tomu mi připadá pravdivá hláška, že některé věci by se neměli znovu objevovat, a že je lepší si v paměti uchovat prvotní nadšení.

Kniha mi dala dost zabrat, což vám vysvětlím v recenzi. Nicméně musím upozornit, že jsem byla nejednou dost rozhořčená a nejsem si jistá, jak přesně se budu vyjadřovat. Je tedy možné, že budu lehce spoilerovat, čtěte tedy dále na vlastní nebezpečí.

První a největší zabiják této knihy je rozhodně délka. Bylo to neúnosně dlouhé, natahované. Autorka si zvolila příliš mnoho vedlejších událostí, které se neustále nabalovaly, až z toho vznikla tato bichle a to naprosto zbytečně. Od druhé půlky jsem měla už sto chutí s knihou praštit o zeď a nikdy ji nezvednout. Ne tedy, že bych něčeho takového a neuctivého knize byla schopná udělat. Ale pořád jsem nahlas nadávala, kdy už to skončí. Bohužel, ten počet stránek je opravdu šílený.

I když je hlavní námět zajímavý a dobře promyšlený, je zaobalený neskutečným množstvím srdcebolných a sladkobolných řečí. Většinu doby se totiž dočtete jen toho plačtivého achání, neustálé lásky, neopětované lásky, zakázané lásky, rodinných vztahů, toho, jak kdo chce s kým být. Některé svazky byly do očí bijící ještě než vůbec začaly. Žádná překvapení, kromě jednoho. Co to sakra bylo s Kieranem, Markem a Cristinou? To už na mě bylo vážně moc. Tohle je jeden z důvodů, proč young adult knihy opouštím, jejich řeči o lásce mi drásají nervy. Kde jsou epické bitvy, boje s démony, velká tajemství a magie? Tady očividně ne. 

A nejen že autorka tentokrát celou knihu zaměřila hlavně na emoce, omezila vliv démonů, kteří doteď byli velkým tahákem, ale změnila i celkovou taktiku. Hlavním nepřítelem jsou najednou samotní lovci stínů, fanatismus a idiotismus. Takhle hnusně vykreslenou společnost lovců jsem rozhodně nechtěla a nechtěla jsem o ní číst. Úplně mi jejich komunitu zprotivila. A to ještě musím zmínit tu nelogičnost, kdy máte pocit, že na světě zůstalo tak padesát lovců, kteří ani nejsou schopní se vzepřít neprávu.

Upřímně? Na tuhle knihu vám nic hezkého neřeknu. Byla dlouhá, emocionálně nestabilní, plná řečí o lásce a vztazích, obsahovala minimum klasické problematiky daného světa. Byla příliš dlouhá a nudná a jako závěr série se absolutně nepovedla. Tohle je zklamání na celé čáře... Myslím, že je nejvyšší čas pomalu tuto autorku opustit, dočtu Nejstarší kletby, jakmile vyjdou celé a pak už si ponechám jen ty hezké vzpomínky z mládí...

Došli k průchodu napůl zakrytému tapiserií se vzorem hvězd. Stáli před ním dva strážní v neobvyklém černozlatém brnění a s přilbami přes celý obličej.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství: 
ISBN:
Královna povětří a temnoty
Queen of Air and Darkness
Temné lsti
3
Cassandra Clare
Eva Maršíková, Alžběta Lexová
Fantasy
2018 originál /2019 překlad
728
Booklab
978-80-7529-256-8

Anotace:
Po dramatických událostech Pána stínů hrozí lovcům stínů občanská válka. Rodina Blackthornových se ocitá přímo uprostřed konfliktu, který by mohl roztrhat svět na kusy. Zatímco se mladší sourozenci Blackthornovi vracejí do Los Angeles, aby se tam pokusili vypátrat příčiny záhadné nemoci kosící rasu čarodějů, Julián s Emmou musejí podniknout nebezpečnou misi do říše sličného lidu a získat Černý spis mrtvých. To, co na dvorech odhalí, by však mohlo zničit celý svět a otevřít cestu k temné budoucnosti, kterou si do té chvíle nedokázali ani představit.

Emma stála ve dveřích Institutu. Poslední podsvěťané už odešli a oni měli brzy vyrazit do Broceliándu.

Ukázka z knihy



Informace o autorce

 foto: Knižní vesmír

Databáze knih: Cassandra Clare se narodila americkým rodičům v Íránu a většinu dětství strávila cestováním po světě se svojí rodinou. Do deseti let žila ve Francii, Anglii a Švýcarsku. Po střední škole žila v Los Angeles a New Yorku, kde pracovala v různých časopisech. Na knize Město z kostí začala pracovat v roce 2004, inspirována Manhattanem.


Knižní téma | Shadowhunters (Lovci stínů) • pinterest

https://cz.pinterest.com/luculi/book-theme-shadowhunters/


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Já se k této autorce nemohu stále odhodlat. Jakaožto láká mě, ale zatím na ni nemám chuť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doteď jsem byla spokojená, brala jsem to jako relax nenáročné čtení. Ale tohle se nedalo.

      Vymazat
  2. To je škoda, že poslední díl, takhle „pokazí" výsledné pocity... :/ Jak je vidět, někdy je zbytečné natahování knihy spíš ke škodě...

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne