MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

24 července, 2020

Recenzní kniha


Po letech jsem se vrátila do světa lovců stínů, i když jsem se docela obávala, jak se mi bude nový příběh zamlouvat. I z toho důvodu mi doma leží další série od Cassandry Clare a čeká, až se nad ní smiluji. Bála jsem se, jaký dojem ve mně kniha zanechá, protože před mnoha lety jsem Nástroje smrti i Pekelné stroje přímo baštila. A musím říct, že s novou knihou jsem zklamaná rozhodně nebyla.

Rudé svitky magie se věnují především vztahu Aleka a Magnuse. Takže ano, v tomto směru jde především o lgbt literaturu. To však není jediným tématem a tak se dvojice dostává do jednoho maléru za druhým. Hlavní příčinou je Magnusova minulost, která pomalu vyplouvá na povrch a po všech těch letech, po které chodí na Zemi, se ukazuje, že žil docela nenudným životem.

Co mi trošku vadilo, tak že autoři, kteří se zaměří na lgbt, často přeženou tu hranici a najednou se většina postav řadí mezi homo či bi. Není to něco, co by mi vyloženě vadilo, občas si takové knihy přečtu, ale na druhou stranu pak nemusí každá postava, především ta důležitější, která se dějem mihne, být najednou nehetero. Pokud chce autorka dát najevo, že Alek není jediný, kdo to skrýval, jde to snad udělat i jinak.

To, že Alek a Magnus mají spolu vztah, víme už ze čtení Nástrojů smrti. Tam padly první zmínky a náznaky. Je jasné, že nová kniha se bude točit kolem nich. Ale když se do pátrání zapojí další lovci stínů (nebo se prostě jen na chvíli objeví), Leon - dělá si zálusk na Aleka i Magnuse, Helena - líbala se s upírkou a nakonec se dá dohromady s další lovkyní Aline, která byla zakoukaná do Jace..., trošku mi to přijde přehnané, že se najednou spousta lovců orientuje jinak.

Po takové době, kdy už to tak vyloženě nežeru, to beru jako dost oddechové a nenáročné čtení. Bylo to zábavné, vtipné, akční, překvapující. Postavy hodně cestovaly a pátraly. Dostalo se i na boj a odhalování tajemství. No a taky si na své přijdou příznivců citové stránky :-D. Děj plyne vcelku rychle, takže žádné zbytečné protahování, oddalování konce, žádné vycpávky zbytečnostmi. A to velice oceňuji. Mnohdy mi přijde, že autoři jen honí stránky a to na úkor knihy není fér.

Můžu tedy s klidným svědomím říct, že i po letech je to stále dobré, stále mě to dokáže nadchnout a určitě se těším na další dobrodružství, která budou následovat. I když se autorka zaměřila spíše na svůj vlastní svět a nic jiného snad ani nepíše, tak i po tolika letech a knihách se mi zdá, že téma není vyčerpané. Rozhodně se pustím do dalšího čtení.

Cítil se podivně, když to vyslovil. O nesmrtelnosti se nehovořilo snadno. Magnus si sotva vzpomínal, že by byl kdy mladý, ale ani nebyl nikdy starý.


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Rudé svitky magie
The Red Scrolls of Magic
Nejstarší kletby
1
Pavel Kaas
Fantasy
2019 originál / 2020 překlad
392
Booklab
978-80-7529-923-9

Anotace:
Další příběh lovců stínů, který je zároveň první knihou nové série. Její děj sleduje velkého čaroděje Magnuse Banea a Aleca Lightwooda na jejich cestách po světě po skončení velké války. Magnus Bane si nepřál nic jiného než dovolenou — luxusní výlet po Evropě po boku lovce stínů Aleca Lightwooda, který se navzdory vší nepřízni osudu nakonec stal jeho přítelem. Jakmile se však ubytují v Paříži, navštíví hrdinu dávná přítelkyně s informací o kultu zvaném Karmínová ruka, který uctívá démona a usiluje o vyvolání chaosu. Vše nasvědčuje tomu, že tento kult založil Magnus sám. Před spoustou let. Jen jako vtip.
Nyní musí Magnus a Alec hledat po celé Evropě, aby vystopovali Karmínovou ruku a jejich nepolapitelného nového vůdce, dřív než kult způsobí další škody. Jako by nestačilo, že jejich romantická dovolená byla odsunutá, démoni nyní pronásledují každý jejich krok a je těžké poznat přítele od nepřítele. Jejich hledání začíná být čím dál zoufalejší, a tak Magnus a Alec si musí navzájem důvěřovat více než kdy jindy - i když to znamená odhalit tajemství, která oba mají.

Odkazy: megaknihy
 
Ozval se hluk pohybujícího se kovu a další padací mříž se zaduněním sjela dřív, než se stačil dostat ven.

Ukázka z knihy


Kde koupit knihu

Knihu Rudé svitky magie si můžete koupit v knihkupectví Megaknihy v žánru Romány, povídky, novely

http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/  


Informace o autorech

 foto: Knižní vesmír

Databáze knih: Cassandra Clare se narodila americkým rodičům v Íránu a většinu dětství strávila cestováním po světě se svojí rodinou. Do deseti let žila ve Francii, Anglii a Švýcarsku. Po střední škole žila v Los Angeles a New Yorku, kde pracovala v různých časopisech. Na knize Město z kostí začala pracovat v roce 2004, inspirována Manhattanem.


foto: isfdb.org

Wesley Chu


 

Recenzáček poskytlo knihkupectví Megaknihy. Děkuji :-)


Knižní téma | Shadowhunters (Lovci stínů) • pinterest

https://cz.pinterest.com/luculi/book-theme-shadowhunters/


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze. :) Je fajn, že i po delší době ti mají autorčiny knihy stále co říct. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je to až s podivem, vzhledem k tomu jak ty ya pomalu odbourávám, že mě nebaví jako dřív :-D

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne