MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

21 července, 2020


Po asi pěti letech jsem se vrátila do světa lovců stínů. Měla jsem trošku obavu, jak se mi po tak dlouhé době bude čtení líbit, protože Nástroje smrti, první sérii u nás vydanou, jsem četla už hodně dávno. Pro návrat jsem si zvolila nejnovější knihu a při jejím čtení mě napadlo, vzít si k ruce i Kdo je kdo ve světě stínů. Doufala jsem, že si tím spoustu postav znovu připomenu a budu tak mít lepší nástup.

Kniha je opravdu hezky graficky zpracovaná. Každé důležité postavě je věnovaná dvoustrana, v levé části je krátká informativní část a vpravo zase kresba s podobou. Takový průvodce je opravdu ideální i jen na obyčejné kochání pohledem. Čtení vám zabere tak půlhodinku. Nenechte se zmást počtem stran, odstavce s textem jsou opravdu minimální a tak máte knihu velice rychle hotovou. Nicméně to je asi tak jediné pozitivum, které k tomu mám.

Jako první musím říct, že mi tu chybí nějaký rodokmen, spíše rodokmeny. Pokud má jít o průvodce, který čtenáři osvětlí existenci těchto postav, chce to více přehlednosti. V knize jsou ledabyle naházená jména, ani rodiny nejsou za sebou, či hledat v tom chronologické řazení, to je nad lidské síly. Jakoby byl seznam sestavený podle toho, jak zrovna kdejaké stránky chytla autorka do ruky. Tudíž spojit si vzájemné rodinné vazby musíte sami.

Další věcí je i samotná informace o lovcích, čarodějích, upírech, vílách a podobně. Jak už jsem zmínila, samotný chaos a míchání mezi sebe ještě umocňuje to, že se vlastně o postavách nic nedozvíte. Alespoň nic, co jste měli možnost číst v knihách a teď byste si to chtěli zopakovat. Ani zmínka o jejich činech, životě, vazbách mezi nimi navzájem. Prostě nic důležitého. A tak stále tápám a marně vzpomínám, co jsem před lety vlastně četla. Ještě mám k ruce Kodex lovců stínů a tak doufám, že druhá kniha by mohla být lepší, i když nevím, jestli tam vůbec postavy budou.

Musím tedy na rovinu říct, že tato kniha je naprosto zbytečná a tahá jen peníze z fanoušků. Nic vám nedá, nic nepřinese a jediné kladné body, která má, a které fandové ocení, je krásná obálka a kresby uvnitř. Materiál ideální na šíření elektronickou podobou a ještě k tomu by to měla autorka dávat zdarma... Mám tedy velikou radost, že jsem knihu vyhrála a neutrácela za ni peníze...


Informace o knize

Název knihy:

Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství: 
ISBN:
Kdo je kdo ve světě stínů -
Významní lovci stínů a obyvatelé podsvěta v řeči květomluvy
A History of Notable Shadowhunters & Denizens of Downworld
-
-
Cassandra Clare
Eva Maršíková
knižní průvodce
2016 originál /2016 překlad
206
Slovart
978-80-7529-255-1

Anotace:
Tato nádherná kniha, doprovázená kolekcí kreseb Cassandry Jeanové, inspirovaných viktoriánskou květomluvou, představuje postavy ze sérií Nástroje smrti, Pekelné stroje, Akademie lovců stínů, Temné lsti a dalších. Jednotlivé portréty doprovázejí vybrané poznámky a dosud neznámé podrobnosti o postavách. Nepostradatelná součást knihovny každého fanouška Cassandry Clareové.


Ukázka z knihy



Informace o autorce

 foto: Knižní vesmír

Databáze knih: Cassandra Clare se narodila americkým rodičům v Íránu a většinu dětství strávila cestováním po světě se svojí rodinou. Do deseti let žila ve Francii, Anglii a Švýcarsku. Po střední škole žila v Los Angeles a New Yorku, kde pracovala v různých časopisech. Na knize Město z kostí začala pracovat v roce 2004, inspirována Manhattanem.


Knižní téma | Shadowhunters (Lovci stínů) • pinterest

https://cz.pinterest.com/luculi/book-theme-shadowhunters/


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Čím dál tím víc jsem odhodlaná konečně si od autorky něco přečíst. :) Přesně na tuhle knihu jsem nedávnou koukala a říkala si, že si ji pro lepší orientaci musím pořídit... :) Jsem ráda, že jsem to ještě neudělala, protože všechno co knize vytýkáš, jsem od ní očekávala. :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, nic ti nedá. Ani nepomůže v orientaci mezi knihami a postavami...

      Vymazat
  2. A to jsem si zprvu myslela, že by byla dobrá na orientaci. Je to škoda, by to jinak byla dobrá kniha.

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne