MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

22 června, 2020


Recenzní kniha


Opět jsem si na chvíli odskočila k něčemu tajemnějšímu. Zlákalo mě temné téma, navíc navozené atmosférou samoty v lese plného zimního sněhu. Řekla jsem si, že to zkusím, protože trošku strašení mi neuškodí. Obálka byla taky taková mrazivá, i když dům na ní moc neodpovídá popisu sídla v příběhu...

Kniha se čte velice dobře, plynule a ani na chvíli jsem se nijak nezadrhla ani nenudila. Bylo to čtivé, i když se velká část docela protahovala, protože autorka se snažila budovat tu tajemnou temnou atmosféru a tak nejdříve hodně konfrontovala jednotlivé postavy a vytvářela nejrůznější domněnky, aby každého zmátla. Obvyklý postup, kteří autoři tohoto zaměření používají. Není to tedy nic nového a tak bylo jasné, že to nejlepší teprve přijde. Bohužel ale ne vždy takový pomalý postup, kde se neustále mlží a tahá za nos, budí ten nejlepší dojem...

Čím víc jsem se blížila konci, tím zajímavější to bylo. Ano, došlo na očekávanou potyčku v domě bez elektřiny, na pomalé našlapování a obranu vlastního života. Víceméně to po celou dobu směřovalo k této situaci a bylo to i dost očividné. Je to dost ohraný postup, ale přesto nemůžu říct, že by mi to nějak extrémně vadilo. Konečně došlo i na odhalování minulosti a to u všech postav, aby nakonec do středu dění padla ta nejméně očekávaná z nich.

Závěr už byl hodně o vypovídání o tom, co se kdysi stalo. Bylo to dramatické a smutné a na jednoho člověka dost krutý osud. Co mi ale asi nejvíc vadilo, tak ta duchařina, která mi k tomu všemu moc neseděla. Nejen, že postavy viděly obrysy, ale i konkrétní lidi a především malý Oren působil jako nějaké médium a díky tomu mě autorka docela ztratila. Duchařinu bych brala, ale takové nadpřirozené kousky se mi v tom prostě nelíbily. A pár dalších nedomyšlených věcí, které ale nebudu pitvat.

Autorka příběh psala ze svých zkušeností. Alespoň, co se týče domácího násilí a následného pomáhaní na krizové lince a v organizacích, které lidi v takové nouzi zachraňují. Vnuklo jí to myšlenku na napsání této knihy a tak doplnila některé své vědomosti a zkušenosti přímo do děje.

Kniha byla zajímavá a trošku poučná. I když nemusí fungovat rodina, vždycky existují lidé, kteří rádi pomohou. V každém člověku je dobro i zlo a někdy u těch, u kterých se to očekává nejméně. Čtení mě rozhodně bavilo, i když bych byla ráda za svižnější začátek, více komplikovanosti a méně duchů.
 
Co mě to napadlo, že jsem ho tam nechala jít samotného? Já opravdu ztrácím rozum, pomyslím si, když kontroluju sáňky, jestli na nich je všechno v pořádku.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Noční návštěva
The Night Visitors
-
-
Carol Goodman
Jana Kordíková
Thriller
2019 originál / 2020 překlad
248
Cosmopolis
978-80-271-2282-0

Anotace:
Jedné noci, uprostřed sněhové bouře, vystoupí z autobusu Alice s desetiletým synem Orenem. Prchají před jejím násilnickým manželem a zoufalá Alice se snaží schovat a ochránit sebe i své dítě. Jedno tajemství si ovšem nechává pro sebe. U autobusu je vyzvedne Mattie, padesátiletá sociální pracovnice, která žije sama v polorozpadlém domě uprostřed lesa. Když je potřeba se uprostřed noci o někoho postarat, volají právě jí. Podle pravidel by měla odvézt Alici a Orena na místní ubytovnu, ale místo toho je vezme k sobě domů. Že Oren jí připomíná mladšího bratra, který před třiceti lety zemřel, když mu bylo deset, si ovšem Mattie nechává pro sebe. Zatímco sněhová bouře okolo nich zesiluje, vyplouvá minulost obou žen na povrch. Která z nich je víc nebezpečná a která ve větším nebezpečí?
Odkazy: cosmopolis

Přesunu světlo baterky z odpočívadla schodů vedoucích na půdu na schody vedoucí do přízemí a sklepu.

Ukázka z knihy


Kde koupit knihu

Knihu Noční návštěva koupíte v nakladatelství Cosmopolis v žánru  Krimi, detektivky
 
https://www.cosmopolis.cz/skotskem-po-stopach-serialu-cizinka-11744/

Informace o autorce

foto: carolgoodman.com
Carol Goodman



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Cosmopolis.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

6 komentářů:

  1. Vypadá to moc dobře. :) Určitě něco, po čem bych v poslední době šáhla. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tenhle druh knih moc nevyhledávám, ale takhle mě zaujala. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak ono to mělo být hlavně jako o domácím násilí a útěku, taková ta klasika, ale trošku to vybočilo...

      Vymazat
  3. Mi se strašně líbila. Ti duchové mi tam seděli, ale je mi jasné, že ne každý bude z oné linky nadšený :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by to musela být vyloženě duchařina, horor, aby mi to nevadilo :-)

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne