MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

03 května, 2020

Recenzní e-kniha


Prioritou při čtení této knihy pro mě bylo odpojit se od pocitů z autorovy série Kroniky železného druida. Tyto knihy přímo zbožňuji a užívám si každé jejich čtení. Ale bylo mi jasné, že se nesmím nechat ovlivnit a příliš tyto knihy porovnávat (což občas nebylo jednoduché). Autor má svůj styl psaní a smysl pro humor a k druidovi se neskutečně hodí. Především i zasazením děje do naší doby. Ale jak vlastně dopadl Útok obrů? Jaké mám pocity z nového příběhu?

Po pravdě musím říct, že je pro mě docela těžké zvykat si na fantasy příběhy, které nejsou v podání young adult žánru. Tam se totiž strašně řeší vztahy, intriky, milostné trojúhelníky a knihy tohoto zaměření jsou obvykle plné akce a bojů, což čtenáře udržuje tak nějak bdělého a napnutého. Jenže ostatní fantasy mimo toto zaměření jsou spíše výpravné a obsahově bohaté, takže stránka za stránkou plyne pomaleji. Týkají se důležitějších témat a snaží se čtenáře spíše provázet dějem a předkládat fakta. A taková je i nová kniha Kevina Hearna.

V podstatě začínáme koncem děje, ne příběhu, protože jde o trilogii.  A následně se vracíme prostřednictvím vyprávění jednoho barda, který díky získaným informacím, deníkovým záznamům a rozhovorům, skládá střípky a vytváří tak příběhy z pohledu jiných osob. Popisuje, co vedlo k dané situaci, co se stalo a tak dále. Jde vlastně o klasické vyprávění z různých pohledů, které často v tomto žánru dostaneme, akorát že je nevypráví postavy samotné. Nejdříve si každý příběh jde svou vlastní cestou, ale nakonec se propojují, až čtenáři vysvětlí celou pravdu.

Kniha jako taková byla určitě čtivá, i když jsem si musela zvyknout, že se nedočkám žádného adrenalinu. Ale pokud budu číst podobné knihy podobného rázu, asi mě to nepotká nikdy. Dobrou polovinu děje jsem trochu tápala. Jednak mi uvnitř chyběla mapa, abych se lépe orientovala mezi všemi těmi národy a městy. A jednak jsem byla docela zmatená díky situacím s obry a kenningy. O obrech tu bylo více zmínek a nechápala jsem souvislosti a rozdílnosti. A u kenningů jsem nejdříve nerozuměla, co vlastně jsou a jak se získávají. Už jsem myslela, že z toho moc nepochytím a budu se muset poptat jinde, abych pochopila, o co se vlastně jedná. Ale ve vzdálenější druhé polovině (!) se to začíná rozplétat a nějaké detaily konečně autor vysvětlí. A i mému mozku to nakonec došlo. Chtělo to jen trpělivost (opravdu hodně, protože kniha je dlouhá). Samozřejmě zůstala spousta nevyřčených věcí, které se potáhnou do dalšího dílu, to je jasné.

Z počátku jsem měla docela nespokojené pocity, protože jsem tomu téměř nerozuměla, měla jsem mezery v chápání situace, kdo je kdo, hlavně, co se týče obrů. Tam jsem měla zmatek největší. Ale nakonec jsem se začetla a začala si to užívat. Asi bude hodně záležet na každém čtenáři, co je ochotný podstoupit a jak moc potřebuje zvraty a akci v příběhu, protože zde jde spíše o vyprávěcí monotónnost a slepování střípků.

Co mi tak trošku vadilo, byly náznaky lgbt tématu. Ne, že bych byla proti tomu, v poslední době se v knihách často vyskytuje a já rozhodně nemám problém to číst či akceptovat, ale je to prvek, který ocením spíše v modernějších příbězích, rozhodně více než ve fantasy tohoto rázu.

A co si z toho odnést? Pokud se do knihy pustíte, musíte být připravení na dlouhý vyprávěcí příběh, na spoustu otazníků, které si ponesete opravdu dlouho, než konečně získáte nějaký ten přehled, ze začátku budete tápat, ale jakmile se do toho dostanete, určitě se vám kniha zalíbí. Někdy je prostě dobré nedat na první dojem a lehce se nevzdávat...

Než postoupíme dál, měli bychom se asi vrátit. Moje spolupráce s Fintanem začala včerejšího dne, kdy bard dorazil do Pelemynu v doprovodu raelské poselkyně a zkazil mi vyhlídky na docela příjemný den strávený vyřizováním všedních logistických záležitostí.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Útok obrů
A Plague of Giants
Sedm kenningů
1
Pavel Černovský
Fantasy
2017 originál / 2019 překlad
488
Argo
978-80-257-2786-7

Anotace Databazeknih.cz:
Kevin Hearne svými Kronikami železného druida plně prokázal výjimečné vypravěčské umění. V Útoku obrů vytvoří vlastní svět se zcela novou mytologií. V úvodním svazku jeho nové trilogie se lidské říše otřásají v základech po krvavém a zničujícím útoku obrů, proti nimž snad neexistuje obrana… Vítejte v magickém světě hrůz a zázraků. V příběhu o odvaze a válce o holé přežití, v němž se osudy jednotlivých postav nejrůznějším způsobem proplétají a ve kterém se z obyčejných lidí stávají hrdinové a z jejich životů legendy…
Odkazy: palmknihy

Pamatoval jsem si to. Tehdy, když zestárl a najednou vypadal starší než já, jsem ho viděl naposledy. Dmul se pýchou na jakýsi hrdinský čin, který nesměl vyzradit, ale zato si náramně utahoval ze mě, že marním život.

Ukázka z knihy



Kde koupit knihu

E-knihu Útok obrů koupíte v internetovém knihkupectví Palmknihy v žánru Světová literatura
Fantasy, sci-fi
  
  https://www.palmknihy.cz/fantasy-sci-fi-horory/smrtelne-stroje-179786

Informace o autorovi

foto: Unbound Worlds

Databazeknih.cz: Kevin Hearne - Americký spisovatel fantasy, narozen 9. prosince 1970 v arizonském Flagstaffu. Už odmala ho zajímaly superhrdinské komiksy a své sehrály i Hvězdné války, na střední k tomu přibyla ještě rocková muzika, což vytvořilo smrtící kombinaci. Během studií pedagogiky pracoval ve vysokoškolských novinách a začal se věnovat psaní, i když tehdy rozepsaný román zůstal jako několik následujících nedokončen. Po studiích se řadu let věnoval výuce středoškolské angličtiny, krátce v Kalifornii a po celých patnáct let i po návratu do Arizony. Dnes žije v arizonském Tempe a dál sbírá komiksy.

Za recenzní e-knihu děkuji knihkupectví Palmknihy.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Souhlasím, u některých knih je opravdu potřeba zatnout zuby a vydržet, než se příběh pořádně rozjede. Většinou to stojí za to. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. navic je akce a akce, proste jsem zvykla spis na adrenalinovejsi popisy bitev, tak se musim preucit :-D

      Vymazat
  2. Připisuji si na seznam, fantasy není nikdy dost. :D Rozvláčnější příběhy a výpravy mi moc nevadí, jelikož už s nimi mám trochu zkušenosti. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne