MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

31 května, 2020


Recenzní kniha


Jak jistě mnoho z vás ví, jsem veliký fanoušek Cizinky. Přestože se jedná ve velké míře o romantiku, kterou normálně nevyhledávám, velký podíl na tom má historická stránka. Líbí se mi, jak autorka dokáže svůj příběh zasadit do minulosti a využít mnoha skutečných událostí. A díky tomu mi padla do oka i tato kniha. Hned, jakmile jsem ji zahlédla v edičáku, bylo jasné, že ji chci vyzkoušet.

Předem musím upozornit, že jde o literaturu faktu, takže o samé povídání o historii, letopočtech, osobnostech, které žily, místech, kde se vše událo. Tím pádem knihu doporučím opravdu velkým fanouškům jak Skotska, Cizinky či přímo dějin. Pro ty ostatní to bude jen dlouhé a nudné vyučování dějepisu.

Kniha je rozdělena na tři části. V první se vše točí okolo historie, tedy jak se měnilo Skotsko, jeho území, obyvatelstvo. Odkud vůbec původně pocházelo. Také se tu dozvíte mnoho o válkách a panovnících. Prostě klasická fakta důležitá pro danou zemi. Samozřejmě se zde vyskytnou i zmínky o skutečných lidech, kteří jsou využiti v příběhu Diany Gabaldon. Na úvod to asi nebylo úplně nejlépe zvolené, protože tato pasáž je neskutečně dlouhá a příliš faktická. I když je doplněna obrázky, čtenářovu pozornost až tak dlouho neudrží.

Druhá část se týká tradic. Tam se autor zabývá například sporty, hudbou, kilty a tartany a dalšími tématy. Nezapomíná ani na nejdůležitější klany a jejich hlavní představitele. Tato část už se mi líbila více, přece jen některá jména jsem už dříve slyšela, například i z jiných filmů. Pár z nich je tu zmíněno.

Ve třetí části už zbyl prostor pro místa. Zde už je opravdu pěkně popsáno, která místa jsou skutečná a která jsou jen smyšlená pro příběh Cizinky. Mimo to se dozvíme, která z nich byla pro filmový štáb  náhradou za jiná a podobně. Díky krátkým odstavcům a pěkným fotkám to byla asi nejzáživnější část, z které jsem si dokázala zapamatovat nejvíc.

Kniha je tedy pěkným průvodcem dané země. Ale nenechte se zmást, je hodně odborná. Ocenila bych více obrázků, fotografií historických dokumentů a ke konci rozhodně i nějaké ty mapy. Pro člověka, který tam nikdy ve skutečnosti nebyl, je docela těžké všechny města nějak zařadit. Navíc, pokud má čtenář pořádný vizuál, lépe zpracovává dlouhé texty plné informací. Určitě bych díky názvu čekala i více spojitostí s knižní a seriálovou Cizinkou, porovnávání a přehlednosti. Ale těch zmínek tam bylo opravdu málo. Jsem ráda, že jsem měla možnost do knihy náhlednout i za to, že jsem si mohla přečíst něco o historii. Pospojovala jsem si pár detailů, ale moje hlava není schopná si zapamatovat úplně všechno. Kniha je pěkná, ale čekala jsem popravdě něco trochu odlišného.
 
Stejně jako je knižní série Cizinky i její seriálová podoba příběhem Jamieho, Claire a mnoha dalších postav, měly i skutečné historické události, z nichž sága vychází, svoje hrdiny, kteří různou měrou ovlivňovali chod dějin.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Skotskem po stopách seriálu Cizinka
Skotskem po stopách seriálu Cizinka
-
-
Jan Hrdina
-
Literatura faktu
2020 originál
272
Cosmopolis
978-80-271-1396-5

Anotace Databazeknih.cz:
Netradiční průvodce po Skotsku určený nejen pro milovníky oblíbeného seriálu Cizinka.
Poznáte dramatické okolnosti jakobitských povstání, jejich příčiny i důsledky, dozvíte se, jak fungoval skotský klanový systém, odhalíte osudy historických osobností, známých také ze ságy Cizinka, a to včetně skutečného Jamese Frasera. Navšt
ívíte oblíbená seriálová místa a odhalíte kouzlo skotských tradic.
Kniha s bohatým obrazovým doprovodem je uceleným průvodcem po Skotsku, jeho dějinách a kultuře, kde je společným jmenovatelem současný fenomén Cizinka.
Odkazy: cosmopolis

Příběh Cizinky se odehrává na celé řadě významných, polozapomenutých i zcela smyšlených míst.

Ukázka z knihy


Kde koupit knihu

Knihu Skotskem po stopách seriálu Cizinka koupíte v nakladatelství Cosmopolis v žánru Literatura faktu
 
https://www.cosmopolis.cz/skotskem-po-stopach-serialu-cizinka-11744/

Informace o autorovi


Cosmopolis.cz: Mgr. Jan Hrdina (1980) vystudoval historii a klasickou archeologii na Filozofické fakultě MU v Brně a vzdělání si rozšířil studiem historie na University of Groningen v Nizozemí.
Od roku 2001 píše, publikuje a překládá, pracoval též jako redaktor a fotograf. V současnosti je publicistou a historikem na volné noze. Jako odborný konzultant se podílel na přípravě expozic v pražských památkových objektech, na projektu na podporu výuky dějepisu i projektech filmových a dokumentárních.
Specializuje se na starší dějiny Británie, zejména Skotska, antiku a rané dějiny středověku. Je autorem knihy Skotsko – Země dávných tajemství a stejnojmenného seriálu Českého rozhlasu, který vznikl podle prvního vydání knihy. Z angličtiny přeložil knihu MacBeth – velekrál skotský. Jako odborný korektor se podílel na překladech knih z francouzštiny a němčiny. Rád cestuje, v roce 2009 se účastnil české expedice Brazilia Encantada, pátrající po pozůstatcích vyspělé indiánské civilizace. Je jedním z předních českých odborníků na dějiny a kulturu Skotska.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Cosmopolis.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. I když recenze není úplně pozitivní, docela jsi mě nalákala, já tu odbornost, co se týče Cizinky můžu, jen je škoda, jak říkáš, že tam není víc obrázků a mapek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak třeba seriálový průvodce byl super. Tohle je prostě všeobecná historie Skotska, kde se občas autor zmíní o něčem z Cizinky, zda to bylo skutečné či ne, a podobně.

      Vymazat
  2. O knize jsme uvažovala, ale zatím jsem si ji ještě nepořídila. :) Jako někdo, kdo Cizinku zbožňuje bych si knihu ráda přečetla, jen mě "zklamalo",že nejde tolik o spojení Skotska a Cizinky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě že minimálně. Větší radost jsem měla z průvodce seriálem. Ten je super :-)

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne