MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

25 května, 2020


Recenzní kniha


Dnešní recenze je věnována knize českého autora, která je dějově zasazena do naší země naší doby a okořeněna trochou mystična až fantazijními prvky. Pojednává o životě jednoho historika a spletitostmi života, samozřejmě s 'překvapením' navíc.

Hlavní děj se týká Viktora Bambase, vědce, profesora, docenta, kterému osud příliš nenadělil. Navíc se mu do rukou dostane kniha, kde jsou tři alchymistické recepty z dob Rudolfa II., a po několika rozvahách a velkém skepticismu, se je Viktor rozhodne vyzkoušet. Z vědeckého hlediska, jak jinak. To však ještě netuší, co všechno tím způsobí.

Okolo hlavní postavy se pohybují i další účastníci, kteří mají své známé, čímž vzniká řetezec vzájemných vztahů či budoucích setkání. Od prvních stran několik z těchto lidí sledujeme a poznáváme. A jak to tak už bývá, díky heslu svět je malý a několika zásahům 'osudu', se navzájem dost proplétají.

Autor sám vstupuje do děje a oslovuje samotné čtenáře, přináší nové myšlenky a nápady, osvětluje určité situace a neustále upozorňuje na vliv příčiny a důsledku. Každý malý kamínek vhozený do vody zčeří hladinu. Vše má svůj důsledek. Na jednu stranu se to dá brát i jako nabádání čtenáře, aby otevřel oči a viděl důsledky svých činů. Na stranu druhou přinesl zajímavý, i když krátký, a chvílemi i dost vtipný příběh s nečekaným koncem.

Co přesně si z knihy odnést? Sama netuším. Přijde mi, že jde o jedno z těch děl, kdy autor čtenáři servíruje příběh, který má pobavit a přinést i nějaké to ponaučení. Svými rozhovory s 'publikem' samozřejmě dává spoustu možností k výkladu a už je na každém zvlášť, jak si to přebere. A i když se může zdát, že některé momenty jsou předvídatelné, kniha je jednohubkou, která rozhodně neurazí, ale pobaví.

Dost košilatých scén a necudných narážek. Padlo už mnoho slov, ale ještě jsme se nedostali k okamžiku, který tak podivuhodně zasáhl do života Viktora Bambase.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Podivuhodný příběh Viktora Bambase
Podivuhodný příběh Viktora Bambase
-
-
Jaroslav Boček
-
Román
2020 originál
144
Pragma
978-80-7617-806-9

Anotace Databazeknih.cz:
Alchymie z doby Rudolfa II. a milostné vztahy v novodobé Praze. Hrdinou tohoto románu je docent historie Viktor Bambas a jeho protihráčkou se stala krásná paní Helena. Kolem víří bizarní postavičky z kulturního, vědeckého, politického i policejního světa. Svou roli sehrává i dávný alchymista Bavor Rodovský z Hustiřan, znalec čarodějných receptů. S vyprávěčskou svěžestí líčí autor příběh natolik záhadný a fantastický, že na jeho řešení je i policie krátká.

Nedá se s čistým svědomím říct, že Jan má strach. Pocit, který ho ovládá, by se nejspíš dal nazvat ztrátou jistoty.

Ukázka knihy



Kde koupit knihu

  

Informace o autorovi

foto: fcb.cz

CBDB.cz: Jaroslav Boček - Po absolvování střední školy se dostal na Akademii múzických umění FAMU v Praze, kde si zvolil obory filmové vědy a dramaturgie. V roce 1956 v Praze promoval a nastoupil na Barrandov jako pomocný dramaturg. V letech 1957 až 1966 pracoval jako filmový redaktor časopisu Kultura. Pak změnil místo, roku 1967 se stal vědeckým pracovníkem Filmového ústavu a začal natáčet dokumentární a animované filmy. Vydržel zde pět let. V letech 1972 až 1990 se živil psaním. Přednášel na Filmové fakultě Karlovy univerzity. V období let 1990 – 1991 byl ředitelem Filmového ústavu a v letech 1992-1993, už v důchodových letech, šéfredaktorem Svobodného slova.
 

Recenzní knihu poskytla autorova dcera Kateřina Bečevová. Děkuji.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze. :) Myslím si, že tato kniha pro mne vůbec není.

    OdpovědětVymazat
  2. Téma knihy vypadá zajímavě, ale moc se mi nezamlouvá styl, kdy autor vstupuje do vyprávění. :) Pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne