MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

05 května, 2020

Konečně jsem našla chvíli na to, abych sepsala pokračování se seznamem knih, na které se chystám a zároveň nejvíc třepu. Paradoxně jsou to všechno fantasy série, které nekončí za druhým či třetím dílem, ale obvykle mají mnohem více kousků.

I tentokrát jde všechno o zástupce žánru bez prvků young adult, od kterých pomalu upouštím. A nejednou se bude jednat o nějaký ten starší počin, protože když jsem se dívala na dobře hodnocené knihy, tak žádná z nich nebyla psaná v poslední době... Znáte nějakou z knih? Co na ně říkáte?


Bohové krve a prachu

V minulém článku jsem zmiňovala, že mě zaujala série Prachmistři. Tím pádem bylo jasné, že si přidám autorovu další sérii. I když zatím nemám načtenou ani tu první, ale kdo by si ty knihy stále pamatoval, že? Je snadnější ten seznam prodlužovat, na konec stejně nikdy nedojdu :-P.

Anotace prvního dílu: Nově vytvořený stát Fatrásta je rušným místem - pohraniční destinace pro kriminálníky, lovce pokladů, odvážné osadníky a kouzelníky hledající relikvie minulosti. Jen železná vůle lady kancléřky a její tajné policie drží hlavní město Zeměpád pohromadě proti nepokojům utlačovaného obyvatelstva a machinacím mocných říší. Povstání, které hrozí Zeměpádu, musí být potlačeno lstí a silou, úkol, jenž padne na bedra špeha jménem Michel Bravis, usvědčeného válečného zločince Bena Stykea a lady Vloru Flint, žoldnéřskou generálku s bouřlivou minulostí. Zatímco vzájemná pouta procházejí zkouškami, jsou ničena a posilována, je z půdy vykopán monolit, ponurý a prastarý jako čas sám, a lid Zěměpádu brzy odhalí, že nepokoje jsou jejich nejmenší starostí.



Forgotten Realms

V tomto případě se jedná už o takové větší universum. Každá série má tři díly (na některých se dokonce pracuje) a předpokládám, díky názvu, že všechno spojuje dějově jeden svět. Takže už se docela těším.

  • Forgotten Realms - Temný elf
  • Forgotten Realms - Neverwinter
  • Forgotten Realms - Drowův odkaz
  • Forgotten Realms - Planina ledového větru
  • Forgotten Realms - Žoldáci
  • Forgotten Realms - Lovcovy čepele
  • Forgotten Realms - Temné stezky
  • Forgotten Realms - Změna
  • Forgotten Realms - Kodex společníků
  • Forgotten Realms - Rozervání
  • Forgotten Realms - Moonshae
  • Forgotten Realms - Hvězdný třpyt a stíny
  • Forgotten Realms - Erevis Cale
  • Forgotten Realms - Maztica

Anotace prvního dílu: Drizzt našel mezi trpaslíky v znovuzískané Mitrilové síni klid a mír a snad poprvé ve svém bouřlivém životě je spokojený. Ale pro temného elfa, pro odpadlíka z města, kterému vládnou kněžky démonské bohyně, nemůže žádný mír trvat věčně. Samotná Lloth, obávána Královna Démonských pavučin, vybídne své stoupence, aby opustili černé hlubiny Temných říší a získali zpět jedinou duši, která jí unikla: duši Drizzta Do’Urdena.


Drakeni z Pernu

Už ani nevím jak dlouho tuto sérii okukuji. No několik let to rozhodně bude. Tak nějak jsem na ni narazila ve svém dračím období, kdy jsem hojně vyhledávala fantasy knihy s touto tematikou. Je jasné, že zase tolik jsem jich přečíst nestihla a navíc po jedné špatné zkušenosti už jsem neměla tolik energie se do toho vrhnout... Nicméně stále o ní uvažuji.

Anotace prvního dílu: Jednou za stovky let se k Pernu přiblíží jeho sesterská planeta Krvavice a s ní smrtonosná Vlákna. Jedinou ochranou před zkázou světa jsou draci a jejich jezdci. Nyní však Vlákna nepadala už po několik set oběhů. Draků je málo, dračí jezdci i prostí lidé na hrozbu zapomněli, stará dračí královna umírá a v líhništi tvrdne skořápka pouze jednoho jediného královského vejce. Poslední nadějí je mladá dívka Lessa a starobylý gobelín...



Noční běžci

U této série jsem už před nějakou dobou docela zvažovala koupi. Jednou z věcí, která mě zatím nedostala dál je, že část série má jiné obálky (což už mám doma i v jiném případě) a taky sedm dílů... Člověku se to lépe kupuje po částech jako novinky, protože pak nevidí, kolik do toho investoval ;-).

Anotace prvního dílu: Bude válka. Vše nasvědčuje tomu, že po dlouhé době míru Plenimar připravuje mohutné válečné tažení proti svým sousedům - Skale a Myceně. Kdysi spojenci sjednocení pod vládou hierofantů, nyní nepřátelé znesváření bojem o půdu a moc. Plenimarští touží po vítězství ve válce tak silně, že jsou ochotni spolčit se s mocnostmi, vyvolanými tou nejtemnější magií! Jenže stane se něco, s čím ve svých plánech nepočítali...
Když je Alek z Kerry uvězněn za zločin, který nespáchal, očekává jistou smrt. To však netuší, že od tohoto okamžiku bude ve svém životě hledět smrti do očí ještě mnohokrát... Také ovšem netuší, že jeho spoluvězněm bude Seregil z Rhíminee, muž tajemného původu i minulosti, muž mnoha tváří - tulák, špeh, bard, zloděj i šlechtic.
Alek se stává Seregilovým učedníkem. Brzy cestuje po krajích, o nichž ani nevěděl, že existují, vstříc válce, o jejíž hrozbě neměl ani tušení. Netrvá dlouho a se Seregilem se zapletou do zlověstného spiknutí, které sahá hlouběji, než si dovedou představit, a které je, pokud selžou, může stát mnohem víc než jen jejich životy. Ale osud je stejně nepředvídatelný jako Alekův nový učitel, a tentokrát by je mohlo potkat... štěstí ve stínech!



Fionavarská tapiserie

No a nakonec tato série, kterou jsem dostala doporučenou a tak i ona skončila v mém žebříčku top knih. Můžu jen doufat, že se mi podaří alespoň polovina těchto knih skutečně vzít do ruky k přečtení...

Anotace prvního dílu: Úvodní svazek trilogie Fionavarská tapisérie je příběhem sympatické pětice studentů kanadské univerzity. Kimberly, Kevin, Jennifer, Dave a Paul jsou tajemným cizincem, Lorenem Stříbropláštěm, pozváni do magické Fionavary, prvního ze všech světů. Mají se zúčastnit oslav padesátiletého výročí vlády velekrále, ovšem jejich osudem je sehrát ve světě Fionavary mnohem důležitější roli, u každého z nich trochu odlišnou, ale vždy významnou. Po celé věky uvězněný temný bůh Rakoth se totiž uvolnil z pout a nad zemí se stahují černá mračna zmaru a krvavé války…
Fionavarská tapisérie je klasickou fantasy nesoucí se v té nejlepší tolkienovské tradici, po téměř dvacet let od svého vzniku inspirovala mnoho dalších hudebních, literárních i uměleckých děl a svou značnou oblibu si zachovala dodnes.


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

9 komentářů:

  1. Co se týče Drakenů na ty bacha - série u nás není dovydaná a navíc díly vycházely na přeskáčku... :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to vubec nevim ze to neni cele :-O

      Vymazat
    2. Myslím, že první tři knihy - tedy Dračí let, Dračí skok a Bílý drak jsou čistě teoreticky samostatně stojící trilogie v rámci celého cyklu. Ale třeba Pernští delfíni jsou až třináctý (nebo kolikátý) díl... Navíc mám zato, že autorka zemřela dřív, než celý cyklus stihla dokončit :( (ale ruku do ohně za to nedám...)

      https://www.goodreads.com/series/49339-pern-chronological-order

      Vymazat
    3. Drakeni nejsou série, ale cyklus příběhů a kratších sérií z historie planety Pern, tzn. že jednotlivé knihy a série se odehrávají v různých dobách a jde o uzavřené a česky kompletní příběhy. Přestože u nás nevyšly všechny knihy (v jejich psaní pokračuje po smrti autorky její syn), to hlavní u nás vyšlo a dočkalo se ukončení. Hlavně se nenechte zmást tím chaosem, který v tom dělají různé databáze pochybným číslováním...

      Vymazat
    4. už jsem u několika sérií měla tu čest bojovat s pořadím, protože co stránka, to jiné informace...

      Vymazat
  2. O těchto knihách slyším naprosto poprvé, ale vypadají dost slibně. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vzhledem k tomu, že fantasy není primárně žánr, který bych četla, tak jsem o těchle kniháh ještě neslyšela. Ale nevypadají špatně. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne