MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

21 dubna, 2020


Recenzní kniha


Tentokrát jsem k recenzi dostala knihu českého autora, od které jsem nevěděla, co čekat. Jistě, anotace je pěkná věc, ale často mimo pravdu. Navíc jsem si všimla, že na databázi není hodnocení příliš dobré, tak jsem do čtení šla poněkud s obavou, co z toho nakonec vzejde.

Hned na začátku vám můžu prozradit, že kniha má dobrý nápad, a že mě opravdu bavila. Co jistě nahradí nějaké ty nedostatky,  je čtivost. Ať už se tam píše o čemkoli, určitě vás to bude bavit a řádky budou plynout téměř samy. Neměla jsem nejmenší problém se do textu začíst a skončit v polovině knihy.

Celá ta idea se mi líbila. Určitě něco nového, kdy dostanete naservírováno hned několik témat jako svět smrtelníků, magii, LGBT téma a tak trochu pátrání. Vše se tak nějak prolíná, přičemž hlavní podstatou knihy je hledání pachatele, který chtěl otrávit či zabít hlavní postavu (občas se ale autor docela vzdálí, což je škoda). Zpestřuje se to návraty do minulosti, které ale bohužel mnohdy nedají nic zásadního, co by v pátrání nějak pomohlo, ale spíše nás více seznamují s postavou Christophera. A to nebylo až tak dobré, protože důležitost měla být kladena někde jinde.

Co však musím nejvíc zkritizovat, tak nadměrné používání vykřičníků. To bylo opravdu zbytečné. Obvykle se užívá k rozkazu, pro zdůraznění zvýšeného hlasu a podobně. Tady zakončoval autor tímto způsobem téměř každou větu dialogu. A tak to působilo dojmem, že postavy na sebe neustále řvou. Sem tam se objevila i nějaká ta chyba v textu, nejvíc v druhé polovině knihy, ale těch mnoho nebylo.

Což mě přivádí i k tomu, že druhá část se poněkud zvrtla. Tak často převažovala minulost nad přítomností a celkový dojem kazily i momenty, jako zahradní párty, kde se parta lidí střídala v dialozích podle toho, s kým zrovna mluvili, takže jste stále skákali z jedné strany párty na druhou. Jenže některé pasáže měli třeba jen tři řádky a tak vznikal docela slušný zmatek. To mi zrovna dvakrát nevyhovovalo.

Takže, upřímně. Kniha mě bavila, byla dobře vymyšlená, jen by potřebovala další zpracování a úpravy a především dát přednost přítomnosti, která je důležitější než minulost. V opačném případě mohl být děj rovnou sepsán chronologicky. Co se týče samotnému procesu hledání viníka, tak tomu je věnováno minimum času, takže jsem si před koncem myslela, že se to snad ani nedozvím. Určitě jsou mezery, na kterých by se dalo ještě pracovat. Nicméně styl psaní je opravdu dobrý, protože se čtením jsem problém neměla. A ač se dá vytknout spousta věcí, četla jsem mnohem horší a divnější knihy (i ty české), takže upřímně nechápu některá hodnocení a kritiku. Má to své pro i proti, ale za mě dobrý průměr a oddechové čtivo.

Přešel ke stolu uprostřed místnosti, položil na něj ruce a zavřel oči. Chvíli se soustředil a zkoušel přemístit knihu z kufru v pokoji do krypty.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Příběh Christophera
Příběh Christophera
-
-
Radek Hraba
-
Fantasy
2020 originál
224
Petrklíč
978-80-7229-695-8

Anotace Databazeknih.cz:
Christopher právě oslavil devatenácté narozeniny a plánuje strávit letní prázdniny cestováním po exotických destinacích se svými kamarády. Tento plán se ale změní, když se po jednom večírku probouzí v nemocnici a zjišťuje, že se „předávkoval“. Jeho rodiče, stejně tak policie i doktoři, usoudí, že to udělal kvůli rozchodu s holkou, načež ho umístí do léčebny, a pro jistotu mu nechají spoutat jeho magické schopnosti. V léčebně Christopher dochází na sezení s psycholožkou, které vypráví o magických i nemagických událostech, jemuž se dosud přihodily, díky kterým se psycholožka snaží přijít na důvod vedoucí k jeho „předávkování“. Christopher si to ale v žádném případě nechce přiznat, tak se za pomoci svých kamarádů tajně pouští do vyšetřování vlastního „pokusu o sebevraždu“.

Christopher vešel do třídy jako poslední a zdravil se s ostatními spolužáky, které přes prázdniny neviděl, a během toho hledal volné místo.

Informace o autorovi

foto:facebook

 

Recenzní knihu poskytl autor Radek Hraba. Děkuji.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze. :) O knize jsem už několikrát slyšela a ve směs to byly nepříliš pozitivní ohlasy. Jsem proto ráda, že nejsi jedna z těch, kteří knihu jenom haní.
    Přeci jen (pokud jsem to dobře pochopila) jedná se o autorou prvotinu, tahže zlepšení jistě ještě přijde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to ano, nechapu jak muze nekdo dat jednu hvezdicku, to davam jen tomu, co se neda cist, co je zmateny, podivny, cemu nevim hlavu patu... ale takto? to je zbytecny hejt podle me

      Vymazat
  2. Koukám, že máme na ni podobný názor. :) Mně se zprvu četla hůře, hodně mě rušily otazníky a ke konci věty mi na sebe postavy křičely. Ale zvykla jsem si na to. :) Ale líbila se mi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky na tom nevidim nic tak spatneho... sice sem tam to bylo trosku ujete a chtelo to lehce zapracovat na obsahu, ale ctivost tam byla, humor taky... takze za me dobry...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne