MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

20 března, 2020

Mám pro vás malou ochutnávku toho, co bude vycházet v dubnu. Pokud vás zajímají i další tituly, využijte odkazu na album na mojí fb stránce, kde se snažím hledat co nejvíce novinek, nebo postupujte přímo díky hashtagu #vychaziduben2020...

» V tomto článku najdete 10 tipů na zajímavé knihy.
» V albu na facebooku najdete 112 chystaných novinek.

Fantasy a sci-fi


Panství zášti a lásky (Everless #2)
Čas je zbraň. Jen ona ví, jak ji použít. Závěrečný díl série. Jules Emberová je na útěku z panství Everless. Byla obviněna z vraždy královny i Roana a na její hlavu je vypsaná odměna. Pronásleduje ji i skutečná vražedkyně, Čarodějka Caro. Jules ví, že coby převtělený Alchymista už prožila jedenáct životů, nemá však přístup ke vzpomínkám a zkušenostem, jež během nich získala – na rozdíl od Čarodějky ovládající své schopnosti dokonale. Podaří se Jules odhalit tajemství vlastní minulosti a očistit své jméno?

Zářící ruiny (Temné nadání #3)
Systém nucených prací se začíná bortit. V centru veškerého dění jsou i sourozenci Abi Hadleyová a její bratr Luke. Oba mají důvod nenávidět vládnoucí rodinu Jardinů. Luke ale ví, že pokud chtějí dosáhnout svého, musí se spojit s nejmocnějším členem klanu, nevypočitatelným Silyenem. Aby ukončili dlouholetou tyranii a změnili osud celého světa, musí riskovat a vzdát se toho, co je pro ně nejcennější. Jsou připraveni takovou oběť podstoupit?

Před bouří (Krysy apokalypsy #1)
Každá apokalypsa potřebuje svoje krysy. Příběhy většinou nezačínají koncem světa. Jenže na Leru nastává konec světa každých sedm dní, když se jím proženou magické bouře, které srovnají se zemí vše, co se nachází mimo ochranné bariéry. Když totiž srazíte z nebes bohy, musíte počítat s následky. Bohové padli před osmdesáti lety. A jejich pád zanechal Ler zjizvený a z větší části neobyvatelný. Magií kontaminovaná půda, mutace nebo absence povrchové vody nejsou ničím neobvyklým. Mimo města může i jeden špatně nabitý bateriový článek znamenat předěl mezi životem a smrtí. Ne všichni se s tím ale dokázali smířit, a tak hledají způsoby, jak přelstít přírodní i lidské zákony — jako krysy si hledají skulinky, ve kterých můžou přežívat. Jenže co když si někteří lidé začnou uvědomovat, že mezi přežíváním a žitím je propastný rozdíl? A co teprve když si to uvědomí i sami bohové…

Město zrady (Město duší #2)
Vždy ukaž svou duši. Drž se pravidel. Neopouštěj bezpečí Soulcity. Do dneška by mě nenapadlo o těchto zásadách pochybovat, natož je porušit. Město už ale není tak bezpečné jako kdysi. Po nedávném útoku se zpřísnila bezpečnostní opatření a obyvatelé začínají být neklidní. Proslýchá se, že skupina uprchlíků plánuje na město zaútočit, a tím dost možná vyzradit naši existenci. Vždy jsem si myslela, že za hranicemi čeká jen svoboda, ale možná se pletu. Přišel čas zjistit, jak to je. Jmenuji se Raven a chystám se utéct z utajeného města.

Třpytící se město (Lea Honor #1)
První díl fantasy ságy od debutující české autorky. Dva válečnické rody. Kdysi mezi nimi vzniklo pouto, které musí být naplněno. Ona pochází z kraje slunce a barev. On ze země deště a lilií. Ona nadevše miluje svou rodinu, on věnoval srdce jiné ženě. Společně se vydávají na cestu po krajích prosycených tajemnem. Každý ovšem sleduje vlastní cíl. Ona hledá způsoby, jak zpřetrhat vynucený svazek. On zase možnost, jak zachránit svou lásku, aniž by porušil dávný slib. Ani jeden však netuší, že je pronásledují Stíny, které se je snaží polapit do smrtelných osidel. 
 

Ostatní beletrie


Sirotek, bestie, špiónka
Když patnáctileté Židovce zastřelí na hranicích při útěku z nacistického Německa matku, musí se nepřátelskou zemí protlouct na vlastní pěst. Hledá možnost úniku ze země a přitom narazí na tajemného muže hovořícího němčinou s podivným akcentem a ukrývajícího bednu plnou zbraní. Neznámý patří k protihitlerovskému podzemnímu odboji a potřebuje její pomoc. Blonďatá, modrooká Sara se má skrýt všem na očích v elitní internátní škole pro dcery nacistických pohlavárů a vydávat se za jednu z nich. Musí se skamarádit s dcerou vědce vyvíjejícího bombu schopnou zničit celá města a dostat se k tajným plánům na její výrobu. Sara svou roli árijské dívky oddané Vůdci hraje skvěle, přestože žije v neustálé hrůze z odhalení. Její vůle přežít a touha po pomstě jsou ale silnější než sebevětší strach.

Klikatá cesta (Frost Easton #3)
Cesta ke spravedlnosti dokáže být někdy hodně klikatá. Zvlášť vede-li nejzakroucenější ulicí San Francisca. Jmenuje se Lombard Street. A slovo „Lombard“ je jediné a poslední, které vyřkne Denny Clark, než zemře v náručí svého přítele, inspektora Frosta Eastona, před prahem jeho domu. Může Dennyho smrt nějak souviset s úmrtími několika lidí, poblíž nichž byl objeven obrázek červeného hada? Řádí tu sériový vrah? A kdo nebo co je „Lombard“, záhadné jméno, které se mezi sanfranciskou smetánkou vyslovuje pouze šeptem? Bude-li se chtít Frost tentokrát dobrat pravdy, nemůže věřit vůbec nikomu – jeho protivník totiž zná každý Frostův krok a číhá za další zatáčkou, aby mohl znovu udeřit.

Carevna
Román o Marii Fjodorovně, matce posledního cara. Osmnáctiletá princezna Minnie ví, že jejím životním posláním je opustit rodné Dánsko a uzavřít sňatek s ruským carevičem Alexandrem z rodu Romanovců. Po Alexandrově nástupu na trůn se Minnie, teď už zvaná Maria Fjodorovna, stává carevnou a postupně si buduje vřelý vztah ke své nové vlasti. Odpor k carskému režimu ale postihne přímo její rodinu, a poté co se její manžel rozhodne rozdrtit všechny, kdo se staví proti němu, musí Maria s největší opatrností kráčet po cestách kompromisu. Po Alexandrově smrti se jejich nezkušený syn Mikuláš ujme vlády nad hluboce rozdělenou a upadající říší. Maria se snaží vést syna k reformám, které by Rusko přenesly do moderního světa. Naráží však na opozici ze strany své snachy Alexandry, kterou ovlivňuje i mystik jménem Rasputin. Rusko zachvacuje požár revoluce a Maria čelí nejobtížnějším překážkám a také nejhlubšímu žalu. Román založený na skutečných dějinných událostech uvádí čtenáře do nádhery petrohradských paláců, salonů překypujících intrikami, na bojiště první světové války i na krvácející venkov ovládaný bolševiky. C. W. Gortner, autor řady úspěšných historických románů, čtenářům v dynamickém příběhu, jehož vypravěčkou je sama Maria, předvádí pád ruského impéria i složitou osobnost odvážné ženy, která se ho snažila zachránit.

Počkej na mě v Paříži
Jaké tajemství ukrývá dům na Rue Amélie? Když se Američanka Ruby v roce 1939 přestěhovala za manželem do Francie, netušila, že nastanou těžké časy a ta skutečná láska na ni v Paříži teprve čeká. Po smrti jejího muže se u dveří nečekaně objeví sestřelený britský pilot Thomas, který nemá šanci přežít bez cizí pomoci. Ve stejném domě bydlí také židovská rodina Dacherových, jejíž dcera Charlotte je pro Ruby jedinou spřízněnou duší. Zatímco Dacherovým hrozí koncentrační tábor, Ruby odmítá nečinně přihlížet zoufalé situaci a doufá, že jednou bude žít podle svých představ. Thomas touží po návratu do spojenecké armády, aby mohl bojovat za mír, a Ruby sní o tom, že jednou zase uvidí kvést vlčí máky v rodné Kalifornii. Nejdříve ale musí skončit druhá světová válka.

Dokonalé ticho (Inspektor Luc Callanach #4)
Když všechno ztichne, kdo je uslyší křičet? Čtvrtý případ inspektora Callanacha a šéfinspektorky Turnerové. Na okraji Edinburghu je nalezeno pohozené dívčí tělo s vyřezanými kusy kůže. Když později inspektor Luc Callanach objeví vedle opuštěného kojence strašidelnou postavičku, pochopí princip zvrácené hry: vrah bere materiál na panenky z těla svých obětí. Navíc někdo drogově závislým v bezvědomí vyřezává do tváře písmeno Z. Jde o stejného pachatele? Luc a jeho kolegyně Ava musí vypátrat zabijáka dřív, než udeří znovu – stihnou to, nebo už je příliš pozdě?


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

8 komentářů:

  1. Klikatá cesta a Dokonalé ticho. To se těším já :)

    Nejprve ale musím přečíst předchozí dva díly u Klikaté cesty, jak to tak vidím ?D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. asi ano, i kdyz tyhle serie se daji cist i samostatne po knihach :-)

      Vymazat
  2. Hodně mě zaujala Carevna. Děkuji za tip. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne