MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

23 února, 2020


Recenzní kniha


Jiskřičky v popelu navazují přímo na první díl. Po velkých problémech, které nastaly ke konci prvního dílu, musela většina obyvatel Mizeonu změnit své působiště a přesunout se na jinou planetu. Jejich předci a dávní nepřátelé se totiž probudili a začali zuřit. I tady musím zmínit přirovnání k řeckým bohům a polobohům a jejich předkům Titánům... Je to hodně podobné, ale v tomto případě okořeněné ještě prvky sci-fi, jinými světy, démony, magií a spoustou věcí, kterým jsem ani pořádně nerozuměla.

Kniha je docela náročná, co se týče všech těch pojmů. Některá jména jsou už tak dlouhá, takže si je čtenář musí pamatovat, ale do toho se míchají nejrůznější pojmy na neznámá stvoření, fyzikální jevy, věci z historie a podobně, takže vzniká docela dost hluchých míst, kdy jsem ani nevěděla co čtu, protože moje představivost tolik věcí nedokázala zpracovat. Prostě na stránkách, kde bylo až moc cizích názvů, jsem tak občas ztrácela přehled, o čem je vlastně řeč. Na jednu stranu je fajn, mít celý stvořený svět plný vlastních věcí (slovník je na konci knihy, takže lecčemu pomůže), které tak působí hodně fantaskním dojmem, ale na stranu druhou, spousta autorů využívá pro lepší představu nějaké základy z našeho reálu. Nebo by byly nápomocné mapy, či kresby a podobně. Malý vizuál často pomůže víc než kdejaký popis.

Spoustu postav jsem si oblíbila, především z rodiny Arci-Quinnů, protože ti jsou nejvíc na popředí a řekla bych, že mají tak nějak hlavní slovo. Většině z nich docela fandím a čekám, jak se všechno vyvrbí. Co postava, to jiná povaha a o to víc mě pak baví sledovat veškeré situace, které nastanou. Často se totiž stává, že autoři používají velké množství osob a přitom je nedokáží povahově rozlišit a pak všichni působí jako z jednoho těsta. Tady naštěstí jsou rozličné charaktery. Ani ženské hrdinky nejsou zrovna z cukru a tak je o zábavu postaráno. A k mé velké radosti se v této knize docela vyskytují i samotní draci. Doufám v nějakou zásadnější roli pro další knihu ;-).

Rozhodně se mi líbí příběh a celý ten nápad, protože je o čem číst. Je to zajímavé, napínavé a neotřelé. O akci není nouzi a to už nemluvím ani o jedné komplikaci za druhou, přičemž některé jsou přímo úsměvné, protože vznikají díky arcidémoní paličatosti a aroganci, takže se jako čtenáři budete občas divit. Je to zamotané, divoké a plné nečekaných zvratů. Druhý díl mi přišel o něco slabší, protože byl docela protahovaný a zásadní věci se děly jen v menším měřítku. Očekávám tedy, že trojka bude hodně napínavá s velkým závěrem. Tato kniha mě opět bavila, i když jsem měla potíže se prokousávat všemi těmi pojmy a vedlejšími scénami.

Sibiel rozčileně zakroužil rameny. Teď je každá rada drahá. Jak by asi uvažoval Sari?

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Jiskřičky v popelu
Jiskřičky v popelu
Návrat na Mizeon
2
Miroslava Dvořáková
-
Fantasy
2018 originál
344
Nová vlna
978-80-85845-88-4

Anotace Databazeknih.cz:
Mizeon, domov démonů zrozených z Krvavého deště, opanovali Staří bohové. Poražení si lížou rány na vojenské základně pod vedením regenta Sibiela Arci-Quinna. Jenom vydání Dárce života bývalým nepřátelům dělí exulanty od definitivní porážky. Je těžké kšeftovat s Dárcem života jako s košíkem vajec, pokud je to současně váš přítel Rawantes. Ale záchrana rasy má přednost. Naštěstí je tu Sibielův všehoschopný bratr Arrakiel, který má dva dobré ryze osobní důvody, aby Rawanta doprovodil. A bude to právě Arrakiel, kdo způsobí největší rozruch…

Owiana se pokoušela přijít na to, co s ní 'Velký Debil Igor První' zamýšlí. Působil sice zlověstně, ale tak vypadal od první chvíle, co ho uviděla.

Ukázka z knihy


Kde koupit knihu

Knihu Jiskřičky v popelu koupíte na stránkách autorky
 
  

Informace o autorce

foto: fb Tvůrčí psaní - Miroslava Dvořáková

Databázeknih.cz: Miroslava Dvořáková (*1967) přebývá s manželem a třemi dětmi na dědině uprostřed úrodných hanáckých rovin. Živí se psaním metodických a studijních materiálů z oblasti průmyslové ekologie, odkud občas čerpá inspiraci. Při psaní ji baví klást otázky, sestavovat a modelovat neotřelé pohledy na skutečnosti, rozporovat stará a objevovat nová paradigmata. Nejčastěji píše dobrodružné sci-fi a fantasy, protože tam se mohou její hrdinové svobodně vyřádit, ale nevyhýbá se ani současné próze. K psaní beletrie se vrátila ve středním věku a od roku 2010 pokouší štěstěnu v literární soutěži československého fandomu Cena Karla Čapka, kdy se jí díky novele Kazisvět podařilo ulovit legendárního Mloka a získat tím první místo.
 

Recenzní knihu poskytla autorka Miroslava Dvořáková. Děkuji.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze a zajímavá kniha. Na mě možná moc fantasy. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě že ani ne, ono to spíš působí víc jako sci-fi a prvky fantasy :-)

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne