MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

29 ledna, 2020

Top výběr

Stejně jako lednový měsíc, i nyní nemám ke koupi vůbec nic. Z chystaných novinek by se sice dalo vybrat, ale není to nic, co bych nutně potřebovala. Takže hurá na další měsíc šetření.

Zaujalo mě

V zájmech naopak pár pěkných kousků mám. V několika případech jde o pokračování, někde ale o naprosto nové knihy. Bratrstvo mám rozečtené, sice jsem se zasekla někde u třetího dílu, ale i nadále hodlám pokračovat. Co kdyby mě zajímá, ale nechápu, proč nevydávají sérii od prvního dílu postupně, ale na přeskáčku. Chybný protokol je už třetím dílem a tato sci-fi mě láká čím dál víc. No a ten zbytek mi už prostě jen padl do oka a zaujal anotací :-).


Prokletá pevnost (Mágové z Agarveny #1)  
Pohár trpělivosti královny Deily přetekl. Krutí a mocní mágové z pevnosti Staxon čím dál víc ohrožují své okolí a nastal čas zarazit je. Do svých služeb proto povolá věrného čaroděje Kendrika, zloděje, rváče a karbaníka Dreka, a léčitelku Nomi. Věří, že právě oni zvládnout zastavit temnotu, která se z pevnosti šíří. Podaří se této nesourodé trojici osvobodit čarodějku Siran? Vymyslí taktiku, která povede k vítězství, nebo zažijí jak chutná porážka?

Mrazivá kletba (Co kdyby... #7)
Po nečekané smrti svých rodičů se z Elsy stane jediný vládce Arendelle a vše magické začne vyplouvat na povrch. Elsa si začne vybavovat zlomky svého dětství, na něž už dávno zapomněla… Střípky a úlomky, které dohromady skládají obrázek něčím povědomé dívky. Elsa se odhodlaně vrhne do dobrodružství, jež má vyplnit chybějící části jejího života, a vydá se přes celé království, aby odvrátila děsivou kletbu… a nalezla další princeznu Arendelle.

Návrat Temudžajů (Bratrstvo #8)
V osmé knize napínavé série Bratrstvo se Volavky utkají s dosud nejhrozivějším nepřítelem. Skandie, vlast Volavek, je v nebezpečí. Nemilosrdní válečníci z východních stepí Temudžajové se nikdy nevzdali svých plánů na její ovládnutí. Po poslední porážce od Skandijců, jimž pomáhal legendární araluenský hraničář, vyčkávali Temudžajové mnoho let a nyní se dávají znovu do pohybu. Skandijci soustřeďují svou obranu v jednom z horských průsmyků a připravují se na boj – jenže co když Temudžajové najdou jinou cestu z vnitrozemí na pobřeží? Skandijský oberjarl Erak posílá bratrstvo Volavek proti proudu Ledové řeky, aby tuto možnost prozkoumalo. A zastavilo Temudžaje za každou cenu.

Drak (Válka růží #4)

Rozhodující střetnutí se blíží. Závěr výpravné ságy o nejkrvavějším konfliktu anglické historie. Anglie, 1470. Devět let po bitvě u Towtonu se karta obrací a král Eduard musí prchnout i se svým bratrem Richardem do Francie. Královskou korunu chce ale za každou cenu získat zpět, nicméně jeho plán na vylodění u anglických břehů je nesmírně riskantní. Hrabě Warwick navíc netouží po ničem jiném než zbavit se Lancasterů jednou provždy. A na svou příležitost čeká také Jindřich Tudor, který se ve francouzském vyhnanství rozhodne k zásadnímu kroku... Iggulden se opírá o důkladnou znalost historie, zároveň umí vystavět dramatický příběh, v němž dávné děje a postavy doslova ožívají před očima. Svým působivým stylem bez příkras čtenáře přenese přímo doprostřed válečné vřavy na bojištích nebo k tajným jednáním ve zdech středověkých hradů.

Bitevní mág
Svět podléhá spalujícímu stínu Posedlých a pouze moc bitevního mága ho může zachránit. Ale prastaré pouto mezi mágy a draky selhává. Příliš mnoho draků je černých. Černí draci jsou nepřáteli lidstva. Černí draci jsou šílení. Falco Danté je churavý kluk ve světě válečníků, a co hůř, je synem vraha. Hnán touhou porozumět svému otci se odhodlá k činu, který ho dožene na pokraj beznaděje. Najde způsob, jak spasit svou duši před věčnými plameny pekla?

Paroháč
Psychiatr Vaněček ordinuje jako každý den, pacient za pacientem, úzkosti, deprese, stres. I trenér z fitka, sportovní typ atraktivního muže, přichází s problémem, chce se poradit o podivném chování své poslední milenky. A v doktoru Vaněčkovi se začne vršit podezření, že by tou milenkou mohla být jeho žena. A všechno tomu stále víc nasvědčuje. Prožívá tak otřesné dilema rozhodování, co by měl udělat a místo, aby se podezření zbavoval, přibývá řada dalších možných důkazů, které ho v podezření utvrzují. Ani odborník si v takové situaci neví rady. Je snazší radit jiným, než sám sobě. Všechno se ještě víc zkomplikuje, když se před dveřmi prázdného bytu, který patří jeho ženě, najde mrtvý trenér z fitka. Dokáže odborník na lidskou duši ustát tu nahromaděnou skrumáž náhod, do nichž se zaplétá stále víc? Jak tohle vše může dopadnout? Je možné odhalit pravdu? A čtenář je vtažen do odvíjeného děje až do poslední minuty...

Chybný protokol (Z deníků robokata #3)
„Koho by kdy napadlo, že bezcitný stroj na zabíjení bude čelit tolika morálním dilematům?“ Bezcitný stroj na zabíjení, kterého čtenáři této sci-fi sérii znají pod jménem Robokat, se opět vrhá do víru dobrodružství a nebezpečných situací. Jako už tolikrát předtím se bude i tentokrát pohybovat na hraně mezi nezájmem o okolí a rostoucím smyslem pro spravedlnost a zodpovědnost. Unaví Robokata neustálý konflikt s lidmi a dovede ho k naprosté apatii, nebo vytrvá v hledání důkazů proti těm, kteří mají na svědomí smrt nevinných lidí, a dokáže, že lidskost lze zrovna tak ztratit, jako získat?
Martha Wells mistrně odkrývá tajemná zákoutí robotovy duše a nechává nahlédnout do myšlenkových pochodů někoho, kdo nechce mít s lidmi nic společného, ale přitom se poddává tak běžným lidským projevům, jako je vztek, soucit, sympatie a hlavně zdravá dávka ironie.


Tipy na vycházející novinky najdete i zde v článku. Pokud vás zajímá větší přehled knih, pokračujte do alba, kde najdete desítky knih...


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

6 komentářů:

  1. Hodně mě zaujala Válka růží, o které jsem neměla tušení, že exituje. :) Děkuji za tip - anglické dějiny, to je moje. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Z knih mě žádná nezaujala a celkově jsem se na novinky ještě nedívala. Nechávám si je opět na poslední chvíli. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nejvíce mě zaujal Paroháč, ten by mohl být opravdu velmi dobrý.. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne