MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

26 prosince, 2019

Paměť kostí • Diana Gabaldon

Již po sedmé jsem se vrátila do světa Cizinky. Po předchozích událostech jsem byla hodně natěšená a očekávala jsem opět velkou jízdu. Je pravda, že autorka se snaží udržet čtenáře neustálými problémy a komplikacemi, které občas už připomínají telenovelu, protože na jeden lidský život je toho až moc, ale konec konců, v době, kde naši hrdinové žijí, nebylo lehké přežít.

Od začátku knihy sledujeme tři časové linie odehrávající se v letech 1776, 1777 a 1980. Nejčastější pohledy jsou samozřejmě od Jamieho s Claire, pak Brianny a Rogera a nakonec Lorda Johna a jeho syna. Sem tam, hlavně před koncem, se projeví i pár dalších, aby osvětlili situaci. Postupně se však první dva letopočty střetnou a nadále probíhají pospolu.

Z počátku je kniha trochu vleklejší, protože se zaobírá hodně detaily a hodně postavami. Celé to připravuje půdu na události, které se teprve stanou. Je to hodně detailní, ale od této autorky to snesu, protože umí opravdu výborně vyprávět a její kroniky, pokud tomu tak budeme říkat, jsou hodně podrobné, ale i důležité. Je na tom právě vidět, jak se stupňuje napětí před válkou, nejdříve poklidný život v horách, pak průběh bitev a nakonec dramatický boj o přežití. Díky tomu druhá polovina už plyne mnohem rychleji.

Dochází k událostem, které se daly čekat a pokud čtenář nastudoval anotaci, nějaké věci věděl předem. Nicméně všechny ty popisy putování, bojů a politické situace opravdu neskutečně vytváří atmosféru tehdejší doby. Navíc pomalu zjišťujeme, jak jsou osudy všech těchto postav propletené a nejen jich, ale i jejich rodin. Vzniká mnoho domněnek a já jsem upřímně zvědavá, co v další knize bude vysvětleno. Především mám nějaké teorie ohledně rodokmenu Claire, ale to si nechám pro sebe. Mnohokrát jsem si říkala, že bych potřebovala, aby někdo četl knihu paralelně se mnou, abychom ty drobnosti mohli hned rozebírat, protože někdy mi z nich šla hlava kolem :-D.

Konec už byl opravdu vražedný, protože to, co se stalo, mi vyrazilo dech. A hned na několika frontách. Nejenže jsem sledovala, jak se mnoho věcí hroutí, některé se napravily, některé se propadly ještě do větších hlubin. Ale došlo k tolika věcem, které si autorka nechala doslova na poslední stránky a pak to přetrhla, že jsem večer chodila po bytě a nadávala, že tohle ne, tohle nemohlo skončit a nemůžu přece čekat na pokračování.

Ale bohužel mi nic jiného nezbude. Osudy našich hrdinů nabraly nečekaný obrat, nadcházející díl budu očekávat velice netrpělivě a hned jak vyjde, musím pro něj běžet. Naštěstí mi mezičas zaplní chystaný seriál, nicméně ta doba bude i tak dlouhá. Cizinka je hodně vychvalovaná. Chápu i odpůrce, kterým to přijde jako trapné klišé s romantikou a neustálým zachraňováním, ale nikdo nemůže popřít, že autorka umí skvěle psát, popisovat a napínat. A navíc všechno krásně zasadila do historie i se skutečnými událostmi a postavami. Za mě opět špička...

Na konci žebříku na nás čekal vysoký, velmi hubený muž s šedivými vlasy, výrazným ohryzkem a pronikavýma, ledově modrýma očima.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství: 
ISBN:
Paměť kostí
An Echo in the Bone
Cizinka
7
Diana Gabaldon
Anna Křížková
Román
2009 originál / 2019 překlad
1184
Omega
978-80-7390-274-2

Anotace Databazeknih.cz:
Jamie Fraser, bývalý Jakobín a rebel, ví, že americké povstání přináší tři jistoty: Američané vyhrají, boj na straně vítězů není zárukou přežití a raději zemře, než aby se postavil se zbraní v ruce svému nemanželskému synovi – mladému poručíkovi britské armády. Claire také ví, že Američané vyhrají, ale už ne to, za jakou cenu.
Mezitím, v relativním klidu dvacátého století, se jejich dcera Brianna s manželem Rogerem MacKenziem usadili ve starém skotském domě, kde se před dvěma staletími odehrávalo drama jejích rodičů. Nalézají zde Claiřiny dopisy. Křehké stránky odhalují její lásku k Jamiemu. Budoucnost rodiny MacKenzie na vysočině je záhadně, neodvratitelná a těsně spjatá s válkou v amerických koloniích.

Dokázala si to představit. Sama by se ke stojícímu kameni nepřiblížila ani na jednu míli, pouze kdyby tím měla ochránit člena rodiny před strašlivým osudem.

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: Variety

Omega.cz: Diana Jean Gabaldon Watkins se narodila v Arizoně. Otec byl Američan mexického původu, matčiny kořeny sahaly do Anglie. Vystudovala zoologii, mořskou biologii a behaviorální ekologii. Po studiích pracovala na Arizonské univerzitě a v roce 1984 založila významný vědecký čtvrtletník Science Software Quarterly. S literaturou začala o čtyři roky později a rozhodla se pro historickou tématiku okořeněnou dávkou fantasy. Na začátku psala proto, aby si dokázala, že to zvládne, ale když výsledek ukázala známým, přesvědčili ji, že by svůj příběh měla publikovat. Debutovala knihou Cizinka, která se pak stala první částí velmi oblíbené série.
 


Knižní téma | Outlander (Cizinka) • pinterest

https://cz.pinterest.com/luculi/book-theme-outlander/


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. No, nevím, jestli se k sedmému dílu někdy dopracuji, Bubny podzimu mě moc nenadchly, ale asi dám dalšímu dílu ještě třeba příští léto šanci. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pro mě byl nejslabší díl Hořící kříž... ale jinak to prostě žeru :-D

      Vymazat
  2. Cizinka je prostě srdcovka a je jedno kolíkátý díl to je. :)) Jsem ráda, že jsi i s tímhle spokojená. Já se zatím nějak zasekla u čtvrtého a dál nepokračovala. Doma na mě ale všechny knihy čekají (možná se aspoň k jedné dostanu po zkouškovém?) :))

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne