MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

29 prosince, 2019


Povídky mám obvykle ráda. K daným sériím si ráda totiž doplním informace, které se do nich nevešly. Nebo lépe poznám postavy, které nedostaly dostatek prostoru. Díky tomu si pak můžu na daný svět utvořit lepší náhled. Problémem však obvykle bývá, že některé z povídek mohou být méně záživné nebo naopak končí v tom nejlepším. Což je škoda. V této sbírce je k dispozici hned několik kousků, z různých míst, s různými hrdiny. Ať už je autorka psala jen tak nebo do sbírky příběhů spolu s dalšími autory, jedno mají společné. Nikdy neopouští svůj svět plný vlkodlaků, upírů, čarodějů, fae a dalších bytostí...

Stříbro - Tato povídka se věnuje minulosti Samuela a Brana. V podstatě se může jednat o vznik vlkodlaků, o tom kdo je stvořil a proč. I když to je možná jen moje domněnka. Vysvětluje tak některé detaily, které byly jen povrchově naznačené dříve. A nesmím ani zapomenout na další důležitou postavu. Ta zatím neměla dostatek prostoru, ale poznáváme mocnou Arianu a samozřejmě i společnou historii její a Samuela. Povídka sice není moc dlouhá a informací není pro fanouška dostatek, přesto to rozhodně doplní mezery.

Vílí dary - Tuhle část jsem příliš nepochopila. Jednak nedokážu zařadit postavu jménem Thomas, zda se někdy v sérii mihla, nebo jde jen o povídku jako takovou, bez širší návaznosti na hlavní příběh. A také jsem zmatená z toho konce. Ale nevadí. I tak to bylo zajímavé zpestření.

Šeď - Třetí povídka se zabývá upíry. Vyskytují se tu opět nějaké postavy, jejichž existenci či zmínku o nich si z dřívějška nepamatuji. V úvodu sama autorka zmiňuje, že jde o povídku psanou pro nějaký tvůrčí kurz. Už dříve jsem četla, že když psala nejrůznější povídky a texty do soutěží a podobných věcí, obvykle se zaměřila na svůj oblíbený svět s upíry, vlkodlaky, fae atd. Tudíž začalo vznikat takové universum různých postav z různých míst, ale z jednoho světa...

Vodicí pes - Příběh o bílé čarodějce Moiře a vlkodlakovi Tomovi. S oběma jsme se mohli potkat už během čtení Mercy, kde pomáhali při jednom pátrání. Tady však zjišťujeme, za jakých okolností se ti dva setkali.

Alfa a Omega - Nevím, jak vypadalo první vydání stejnojmenné série, ale v mém je tato povídka součástí a je takovým úvodem. Ale než se tak stalo, byla samostatným počinem, že kterého nakonec vznikla série...

Davidova hvězda - Vánoční povídka, která se točí okolo vlkodlaka Davida, Adamova známého, se kterým jsme se též mohli setkat během čtení série s Mercy. Jako vždy se vyskytne nutný problém k řešení. Ale na pozadí je i temná minulost, která to ovlivňuje. Nicméně by nešlo o vánoční povídku, kdyby neměla dobrý konec.

Růže v zimě - Jde o povídku věnovanou Kaře, mladé vlkodlačici, kterou někdo proměnil už v deseti letech. Nějaká zmínka proběhla už během čtení série, pamatuji si, že něco takového padlo. Každopádně zde žije v Branově smečce a snaží se ovládnout...

V rudé s perlami - Pokud už jste s Mercy začali, znáte vlkodlaka Warrena. V knihách je obvykle popisován jako sympaťák a velký přítel Mercy. V tomto případě dostal nějaký prostor navíc, abychom ho poznali lépe. Odehrává se  v době, kdy už je soukromým vyšetřovatelem a tak se vydává pátrat po vrahovi.

Vykoupení - Do záře reflektorů se dostává Ben, britský vlkodlak, samotář, neruda a osoba s neskutečně plným slovníkem sprostých slov. Z počátku měl v sérii spíše málo prostoru a byl popisován jako tak trochu antisociální. Ale došlo k nějaké změně a nakonec si ho musí každý oblíbit. A kousek z jeho života se promítne i do této povídky, kdy se budete opravdu smát :-).

Díra, Scéna vystřižená ze Stříbrné relikvie a Nocí zlomené - Tři poslední povídky už jsou opět o Mercy. Jde tedy už o nám známé prostředí. A myslím, že není třeba to probírat dopodrobna :-)

Tohle mě bavilo, osvěžilo a přineslo pár zajímavostí. Byly chvíle, kdy bych z nějakého příběhu měla ráda rovnou celý díl, ale bohužel, zatím k tomu nedošlo. Nicméně to bylo takové obohacující, přesto průměrné.

Nepřiznala, jak vděčná mu byla za pomoc při vylézání z člunu. Až dnešní den skončí, oba se vrátí ke svým životům. I kdyby si ho chtěla nechat – věděla, že by to nechtěl. Byla čarodějka ošklivě zjizvená vlastní minulostí.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Mihotavé stíny
Shifting Shadows
Mercedes Thompson
0
Kateřina Niklová
Fantasy
2014 originál / 2015 překlad
384
Fantom Print
978-80-7398-305-5

Anotace Databazeknih.cz:
Povídková sbírka Mihotavé stíny přivádí čtenáře zpět do světa automechaničky a kožoměnkyně Mercedes Thompsonové, tentokrát se však nejedná o její příběh, nýbrž o pohled do zákulisí celé série. Sbírka obsahuje deset povídek a dvě vystřižené scény, které přibližují život a pohled ostatních postav.
Autorka se v povídk
ách vrací do hluboké minulosti, například v srdceryvném příběhu Samuela a Ariany, nebo setrvává v současnosti a poskytuje čtenářům vhled do života vedlejších protagonistů série. Díky tomu se mohou čtenáři lépe seznámit například s Asilem, Benem, či Warrenem a jeho přítelem Kylem.

Udělal krok a bokem šťouchl do kuchyňské židle. Couvl a vrazil do kredence. Dům byl malý, dokonce mrňavý. Nikde tu nebylo dost prostoru na to, aby se mohl posadit. Možná až na pohovku – a i s tím bude mít problém.

Ukázka z knihy



Informace o autorce

foto: patriciabriggs.com

Databazeknih.cz: Američanka Patricia Briggs (1965) píše od roku 1990. První román, Masques, jí vyšel v roce 1993. Kniha neuspěla a autorčina sotva nastartovaná kariéra málem skončila dříve, než začala. Druhý román, Steal the Dragon (Riallina hra), se naštěstí prodával mnohem lépe a získal příznivé ohlasy i u kritiky. Kariéra autorky se tak pomalu rozbíhala a s každým dalším titulem stoupal prodej i počet fanoušků.
Rostoucí popularita knih Briggsové, spolu se schopností tvořit živé, přesvědčivé postavy, inspirovala nakladatele k tomu, aby autorku požádal, zda by nezkusila napsat moderní městskou fantasy. Briggsová výzvu přijala a podepsala smlouvu na knihy, jejichž hlavní hrdinkou se stala Mercy Thompsonová.


Knižní téma | Mercedes Thompson & Alfa a Omega • pinterest



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Obvykle povídkové knihy moc nemusím, ale pokud se jedná o doplnění série je to moc fajn. :) Podívat se na svět a postavy z trochu jiného úhlu, nebo si doplnit informace... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, přesně, akorát pak je to hodnocení trošku zkreslené no...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne