MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

23 listopadu, 2019


Recenzní kniha


Do rukou se mi dostal výtisk druhého dílu série s policistkou Charlie Lager. Opět jsem se ponořila do příběhu, který mě zaujal už na poprvé a těšila jsem se, co přinese pokračování.

Příběh se odehrává ve třech časových rovinách. Jedna je věnována samotné Charlie, která žije v naší době. Je to vyšetřovatelka a v tomto případě je na dovolené a vrací se do rodného městečka. Ale samozřejmě ani tak nedokáže vypnout a pouští se do hledání pravdy v jednom starém případu. Při tom zjišťuje i střípky z vlastní minulosti a především z dětství. To pro ni nebylo nijak lehké a tak přes spoustu temných let a traumat, velkou část věcí zapomněla. Díky vyšetřování odhaluje matčinu minulost, to jaká byla, co dělala, s kým se vídala a tak podobně.

Druhá rovina se týká pohřešované Francescy Mild (dějově o dvacet let dříve), která paradoxně je vypravovaná v první osobě, na rozdíl od Charlie. V této části se autorka zaměřuje na dobu po tom, co Francesce zemřel nejlepší přítel. Co se dělo dál, co se stalo, hodně poukazuje na její chování a ukazuje se zde hloubka lidské duše, psychologická stránka věci a to, jak na člověka působí chování okolí a těch nejbližších.

A třetí rovina se týká Francescy v době před smrtí přítele, což zase doplňuje další mezery v ději. I když se všechny tři linie střídají, nevzniká žádný nepřehledný guláš, ale naopak postupně všechno zapadá jako skládačka. Autorka si umí bravurně pohrát se všemi detaily, od popisů zbídačených životů na chudém venkově, kde se to jen hemží alkoholem, každý se jen opíjí (včetně mladých náctiletých), ukazuje, jak se tato špatná situace přesouvá z jedné generace na druhou. Rozehrává těžkou psychologickou hru, kdy při čtení máte neustále pocit deprese, temna, všudypřítomné nedůvěry a tak dále. Všechno to působí tak napínavě, hloubavě až thrillerově.

Kniha je především detektivkou, která od prvních stránek po malých krůčcích postupuje vpřed, ukazuje malé dílky, které postupně lepíte ve větší obraz. Sledovat, jak se vyvíjí případ a k tomu všechna ta tajemství ze života Charlie, jak se všechno na malém městě ovlivňuje, že není tak těžké se stát součástí něčeho špatného, to všechno vytváří tu pravou krimi atmosféru. Bavilo mě sledovat tento proces, kdy jsem až do poslední stránky dostávala důležité informace, které se stávaly něčím větším. Tohle mě neskutečně bavilo, jak dějem, tak pocity při čtení a doufám, že autorka bude v této sérii ještě pokračovat...

Charlie si povzdechla. Anders si nikdy nenechal ujít příležitost, aby ji popíchl, že zdvořilostní konverzace není její parketa.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
V temnu
Francesca
Charlie Lager
2
Lina Bengtsdotter
Lucie Podhorná
Detektivka
2018 originál / 2019 překlad
384
Cosmopolis
978-80-271-0857-2

Anotace Databazeknih.cz:
Francesca Mildová je mladá, inteligentní, i když poněkud zvláštní dívka z bohaté rodiny. Na internátní škole se spřátelí s Paulem, v němž konečně najde spřízněnou duši. Ovšem když Paul zemře, zhroutí se jí svět a ona hledá útěchu v alkoholu a sebepoškozování. Je si jistá, že Paul sebevraždu nespáchal, nikdo jí ale nevěří. Francesca je odhodlaná přijít smrti svého mého nejlepšího přítele na kloub. Za každou cenu…
O dvacet let později je Charlie Lagerová právě uprostřed náročného vyšetřování, když ji její strachy a úzkosti přemůžou a ona je nucena vzít si dovolenou. Odjede proto do Gullspångu, místa, kde se narodila a vyrůstala a kam už se nechtěla nikdy vrátit. Pak se doslechne o tom, že před lety se v okolí Gullspångu záhadně ztratila dívka. Francesca. Prostě zmizela a pátrání po ní vyplynulo do ztracena…
Charlie by chtěla případ znovu otevřít, aby zjistila, co se s dívkou vlastně stalo. Postupně však zjišťuje, že s Francescou toho měla společného mnohem víc, než se na první pohled zdá. Když ji navíc její kamarádka z dětství Susanne požádá o pomoc, poté, co ji opustil manžel, Charlie se rozhodne v Gullspångu nějaký čas zůstat. Doléhají na ni strachy z dětství i záhada Francescina zmizení. Brzy zjistí, že ne všichni jsou z jejího pátrání po minulosti nadšení.
Odkazy: cosmopolis

Natáhla ruku a pohladila ho po tváři, sklonila se k němu a pošeptala mu do ucha, že to přežije, prostě musí přežít.

Kde koupit knihu

Knihu V temnu zakoupíte v nakladatelství Cosmopolis nebo v e-shopu Grada v žánru Krimi, detektivky
 
http://www.arara.cz/product/637353

Informace o autorce

foto: Expressen

Databazeknih.cz: Vyrůstala ve švédském městě Gullspång. Vyučuje švédštinu a psychologii. V různých novinách a časopisech po celé Skandinávii jí vyšla řada povídek. Žila ve Velké Británii a v Itálii.
V roce 2017 debutovala krimi románem Annabelle (česky Na okraji) s vyšetřovatelkou Charlie Lagerovou, kterým zaujala čtenáře i kritiku ve Švédsku i v zahraničí. Prodalo se jej přes 70 000 výtisků a získala za něj ocenění za nejlepší debut na festivalu švédské krimi Crimetime Specsavers Award 2017. Druhý díl z této série vychází ve Švédsku na podzim 2018.
Nyní žije blízko Stockholmu se svými třemi dětmi.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Cosmopolis.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne