MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

22 října, 2019


Páté setkání s Mercedes Thompson dopadlo stejně jako ty předchozí. Pokud člověk ví, do čeho jde, nebude příliš překvapen. Děj vychází ze stále stejné šablony a tak se spousta prvků opakuje. Přesto nemůžu říct, že by autorka nedokázala vykřesat něco zajímavého či překvapujícího.

Jak už víme, Mercy jde z jednoho průšvihu do druhého. Její trable jsou nekonečné a z velké části vznikají díky jejím přátelům, kterých má docela požehnaně (ne vždy je to tedy její chyba, což si zatím nějak ostatní neuvědomují, prostě ji staví před hotovou věc). Jak mezi lidmi, tak i mezi dalšími bytostmi jako jsou vlkodlaci, fae, upíři a mnoho dalších. Ale na druhou stranu, když už ji jedni do nějaké šlamastyky vtáhnou, tak druzí ji zase vytáhnou. Takže je přinejmenším zajímavé sledovat, jak nakonec všichni pohromadě spolupracují...

Vždycky, když si beru nový díl, jsem zvědavá, co autorka vykouzlí. Přece jen série je docela dlouhá a na dalších dílech se stále pracuje. Takže přemýšlím, čím chce stále uchvacovat. Ale nějakým způsobem se jí to daří. Je to asi tou romantickou linkou propletenou s akcí, bojem, dobrodružstvím, velkým přátelstvím, ale i nebezpečím, rivalitou a tak dále. A i když o některých bytostech prozradila mnoho, stále má nějaké eso v rukávu a vždy dokáže ukázat něco nového.

Hlavně v tomto dílu se pěkně vyjímá, jak krásně může využívat fantazii a tvořit říše fae (a další prvky) a co všechno může ještě sepsat, vymyslet a stvořit. Však těch možností je snad nekonečno. Ve Stříbrné relikvii ale dochází i k zásadnějším změnám, konečně se pár nedořešených aspektů nějak rozhodlo a získalo určitý směr. Pro tentokrát ale neměla problémy jen Mercy, ale i Samuel. A i v jeho případě vznikly náznaky na další jednání. Těžko říct, jestli to v obou případech je dobrým znamením nebo ne, ale to se nechme překvapit.

A tak i tento díl byl velice čtivý a dobrý. Ze začátku jsem se bila do hlavy, do čeho jsem se to uvrtala. Především v době, kdy jsem sháněla jednotlivé díly a měla s tím tolik starostí. Ale teď nelituji, stálo to za to. A tak nemůžu dlouho otálet a musím se pustit do dalšího pokračování :-).

Jeho hlas zněl rozumně, ale zatínal zuby tak silně, až mu zbělela čelist a napnula se šíje.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Stříbrná relikvie
Silver Borne
Mercedes Thompson
5
Kateřina Niklová
Fantasy
2010 originál / 2011 překlad
256
Fantom Print
978-80-7398-132-7

Anotace Databazeknih.cz:
Vrátit knihu by mohlo být docela jednoduché, kdyby v tom neměli prsty fae. K tomu všemu vlkodlaci protestuje proti přijetí Mercy do smečky a v boji proti ní používají nečestné zbraně, jak ji a Adama rozeštvat.
Když se Mercy Thompsonová pokusí vrátit mocnou faeskou knihu, kterou si před nějakou dobou vypůjčila, najde knihkupectví prázdn
é a zavřené. Zdá se, že kniha obsahuje tajné informace – a fae udělají naprosto vše, aby nepadla do nesprávných rukou.
A jako by to nestačilo, Mercyin přítel Samuel bojuje se svou vlčí stránkou a Mercy ho musí krýt, aby ho vlastní otec neodsoudil k smrti.
Když se to tak vezme, zažila Mercy už lepší dny. A pokud si nedá dobrý pozor, dlouho nepřežije…

V karate filmech imitují praštění kostí lámáním celeru. Věřte mi, mám dobrý sluch a tyhle věci vím: Paulova žebra nezněla jako celer.

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: patriciabriggs.com

Databazeknih.cz: Američanka Patricia Briggs (1965) píše od roku 1990. První román, Masques, jí vyšel v roce 1993. Kniha neuspěla a autorčina sotva nastartovaná kariéra málem skončila dříve, než začala. Druhý román, Steal the Dragon (Riallina hra), se naštěstí prodával mnohem lépe a získal příznivé ohlasy i u kritiky. Kariéra autorky se tak pomalu rozbíhala a s každým dalším titulem stoupal prodej i počet fanoušků.
Rostoucí popularita knih Briggsové, spolu se schopností tvořit živé, přesvědčivé postavy, inspirovala nakladatele k tomu, aby autorku požádal, zda by nezkusila napsat moderní městskou fantasy. Briggsová výzvu přijala a podepsala smlouvu na knihy, jejichž hlavní hrdinkou se stala Mercy Thompsonová.



Knižní téma | Mercedes Thompson & Alfa a Omega • pinterest



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne