MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

21 října, 2019

Mám pro vás malou ochutnávku toho, co bude vycházet v listopadu. Pokud vás zajímají i další tituly, využijte odkazu na album na mojí fb stránce, kde se snažím hledat co nejvíce novinek, nebo postupujte přímo díky hashtagu #vychazilistopad2019...

» V tomto článku najdete 10 tipů na zajímavé knihy.
» V albu na facebooku najdete 118 chystaných novinek.

Fantasy a sci-fi


Temné lsti #3: Královna povětří a temnoty
Po dramatických událostech Pána stínů hrozí lovcům stínů občanská válka. Rodina Blackthornových se ocitá přímo uprostřed konfliktu, který by mohl roztrhat svět na kusy. Zatímco se mladší sourozenci Blackthornovi vracejí do Los Angeles, aby se tam pokusili vypátrat příčiny záhadné nemoci kosící rasu čarodějů, Julián s Emmou musejí podniknout nebezpečnou misi do říše sličného lidu a získat Černý spis mrtvých. To, co na dvorech odhalí, by však mohlo zničit celý svět a otevřít cestu k temné budoucnosti, kterou si do té chvíle nedokázali ani představit.

Kroniky prachu
Šaty, plesy, plané řeči a na konci toho všeho… ideální manžel. Tak si představuje Animantina matka nejbližší budoucnost své dcery. Jenže Animant je tento svět pozlátka na hony vzdálený. Ona se nejraději pohybuje na mnohem zajímavějším místě – ve světě knih a příběhů. Ačkoliv se s pomocí vtipu a sarkasmu snaží odehnat realitu od sebe co nejdál, stejně ji doběhne. Nabídce pracovat jeden měsíc v univerzitní knihovně se nedá odolat, a tak plna očekávání opouští nudné provinční městečko a odjíždí do Londýna. V obklopení tolika knihami se jen těžko dokáže soustředit na své pracovní povinnosti. Její už tak rozptýlenou pozornost narušuje i vrchní knihovník – nejprotivnější muž na světě, se kterým není lehké vyjít. Přesto v ní začne probouzet city, které předtím neznala. A ani ta nejučenější kniha jí neporadí, jak se s nimi vypořádat.

Sherwood
Když Mariana zjistí, že Robin padl po boku krále v bitvě, neví, co bude dál. Když byla zaslíbena právě jemu, byla svobodná, mohla žít po svém a vzepřít se zkostnatělým pravidlům společnosti. Teď je sama a neznamená nic. Locksleyští jsou odsouzeni k životu v chudobě nebo smrti na oprátce. Šerifova pravá ruka chce navíc Robina nahradit v roli jejich vůdce a Marianina snoubence.  Společnost požaduje, aby Mariana přijala svůj osud a bezmocně sledovala, jak její lid hladoví. Když si na sebe dívka oblékala Robinovu zelenou kazajku a do rukou vzala jeho meč a luk, nikdy si nemyslela, že by si ji někdo s Robinem mohl splést. Nečekala, že se maskovaná posatava, kterou vytvořila, stane majákem naděje a spravedlnosti pro šlechtu i poddané. Nikdy se nechtěla stát legendou. Ale Nottingham touží po spasiteli, a tak Mariana musí vzít osud do vlastních rukou a sama se stát hrdinkou.

Divotvůrce #5: Královnovrah
"Vyhraný souboj ještě neznamená vyhraný život. Po souboji na poušti Kellen nechtěně potřísní daromanskou vlajku svou krví. Strážcům zákona nyní nezbývá než ho za takový čin zatknout. Několik dní předtím, než je Kellen postaven před královnu, aby byl odsouzen k smrti, dostane od spoluvězně podivnou radu: když zabije královnu, vyslouží si za to shovívavost od těch, kdo jsou u moci. Tváří v tvář jedenáctileté vládkyni však Kellen zjistí, že královna je mnohem bystřejší, než čekal, a navíc v nesmírném nebezpečí.

Princezna popela #2: Vládkyně kouře
Když bylo Theodosii pouhých šest let, císař zavraždil její matku, Královnu ohně. Přisvojil si Theinu zemi, držel ji jako rukojmí a korunoval ji Princeznou popela. Deset dlouhých let si s ní pohrával a ponižoval ji. Žil v přesvědčení, že kurážnou dívku zlomil, že je jeho vězeňkyně slabá a bezbranná. Neuvědomoval si, že nejničivější zbraní je bystrá mysl. Theo už nenosí korunu z popela. Vzala si nazpátek svůj právoplatný titul a prince Sórena jako rukojmí. Její lidé ale zůstali v císařově moci. Nyní ji od nich a jejího trůnu dělí tisíce mil. Aby je získala zpátky, bude potřebovat armádu. Nezbývá jí nic jiného než vložit důvěru do své tety, nebezpečné pirátky, která proslula pod přezdívkou Prokletý drak. Ta tvrdí, že Theo může vojsko získat pouze pod podmínkou, že se provdá. Tímto činem by ale provedla něco, co astreanská královna nikdy dřív neudělala. Theo ví, že za svobodu se platí vysoká cena, ale je odhodlána zachránit svou zemi, aniž by ztratila samu sebe.
 

Ostatní beletrie


Romantické útěky #3: Cukrárna v Paříži
V Paříži se skrývá jedna malá cukrárna, která má už ale své slavné dny za sebou. Vstupte a ochutnejte některý z dezertů. Třeba zjistíte, že minulost stačí jen oprášit, aby opět získala svůj lesk. Nině Hadleyové pomalu táhne na třicet. Pracuje jako servírka, ale už zkusila kdeco – učila ve školce, pracovala v zahradnictví, absolvovala také kuchařský kurz. Nic z toho ale nebylo to pravé. Krom toho je pro svou velkou hlučnou rodinu pořád jen malou holčičkou, kterou se všichni snaží chránit. A dobře jí radit. Nina by se ráda osamostatnila, jenže jak přijít na to, co by doopravdy chtěla dělat? Když na dva měsíce kvůli rekonstrukci zavřou restauraci, kde Nina pracuje, naskytne se jí šance odjet do Paříže. Měla by tam pomáhat s přípravou cukrářských kurzů pro amatéry. Zdá se, že je to přesně ta příležitost, na kterou čekala. Má to však háček. Kurzy vede rodinný přítel Sebastian, velmi úspěšný a také velmi protivný šéfkuchař. Nina se do něj navíc kdysi bláznivě a beznadějně zamilovala. Sebastian ovšem neměl zájem. Dokáže se Nina odpoutat od dřívějších citů a najde v malé pařížské cukrárně to, po čem opravdu touží?

Beatrice Kaspary #4: Stín
Únos. Tři vraždy. A jeden dávný pachatel… Muž, kterého našli hrozivě znetvořeného v jeho bytě. Porodní asistentka, kterou někdo utopil – dva případy, které musí vyřešit Beatrice Kasparyová, vyšetřovatelka oddělení vražd salcburské policie. Beatrice záhy pochopí, že obě vraždy spolu souvisí – a že zcela jistě mají co do činění s ní samotnou. Protože oba mrtvé znala. Nesnášela je. A také ví, že když nebude jednat rychle, objeví se další oběť...
  
Cizinka #7: Paměť kostí
Jamie Fraser, bývalý Jakobín a rebel, ví, že americké povstání přináší tři jistoty: Američané vyhrají, boj na straně vítězů není zárukou přežití a raději zemře, než aby se postavil se zbraní v ruce svému nemanželskému synovi – mladému poručíkovi britské armády. Claire také ví, že Američané vyhrají, ale už ne to, za jakou cenu. Mezitím, v relativním klidu dvacátého století, se jejich dcera Brianna s manželem Rogerem MacKenziem usadili ve starém skotském domě, kde se před dvěma staletími odehrávalo drama jejích rodičů. Nalézají zde Claiřiny dopisy. Křehké stránky odhalují její lásku k Jamiemu. Budoucnost rodiny MacKenzie na vysočině je záhadně, neodvratitelná a těsně spjatá s válkou v amerických koloniích.

Temné lesy
Okresní státní zástupce Paul Copeland se pouští do soukromého vyšetřování dvacet let starého případu, kdy v hlubokých lesích kolem dětského letního tábora zmizeli čtyři mladí lidé. Dva z nich se našli s proříznutým hrdlem, dva už nikdy nikdo neviděl. Jenže teď je jeden z nich nalezen – mrtvý a o dvacet let starší, než by měl být… Harlan Coben ve své detektivce opět zastihuje své hrdiny v mezní životní situaci, kdy musejí čelit nejen vnějšímu tlaku, ale i vlastní minulosti a svědomí. Kniha zaujme nejen tajemnou zápletkou, skvělou psychologickou kresbou postav a svižným dějem, ale i vtipnými dialogy a ironickým nadhledem.


Carl Morck #8: Oběť 2117
Na břehu Středozemního moře se najde tělo uprchlíka. Noviny o něm píšou jako o „Oběti 2117“ a jeho smrt vyvolá sled nečekaných událostí, které přivedou Asada na pokraj zhroucení. Musí čelit démonům z minulosti vyvolaným články španělského novináře a současně se spolu s Carlem dostává do neúprosného závodu s časem, aby zabránili nevyhnutelné katastrofě uprostřed Evropy. Tu připravuje irácký terorista Ghálib. Asada známe jako člověka se svérázným smyslem pro humor, který si dokáže poradit v každé situaci. Jeho temná minulost nám však prozatím zůstávala skryta. Jaký je jeho skutečný příběh?


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

6 komentářů:

  1. Temné lsti, Sherwood a pokračování Cizinky musím mít. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě si chci přečíst Sherwood a další díl Divotvůrce, ale zatím jsem u prvního dílu.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Divotvůrce jsem ještě nestihla ani začít. A Sherwood mám v hledáčku, ale moc neočekávám protože Na lovu bylo slabší...

      Vymazat
  3. Doporučuji ještě zajímavý titul, konkrétně: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/55381369/proklety-snih/, který vchází sice oficiálně ještě v říjnu, ale do listopadu nebude daleko :)
    Možná tě to nezaujme, ale mě docela zaujala.

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne