MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

05 září, 2019


Z prvního dílu jsem ihned přešla na pokračování, protože konec mě docela dost překvapil, i když jsem to asi trošku tušila, nicméně nehrozilo, abych přešla na nějakou úplně jinou knihu. Od série jsem původně mnoho nečekala, šla jsem do ní s obavou, aby z toho nevyšlo zase něco takového tuctového, co už jiní autoři stihli napsat, protože to je asi problém všech knih určených náctiletým z poslední doby. Ať už čtete cokoli, všechno zní strašně podobně...

Řekla bych, že druhý díl je ještě o špetku lepší než ten předchozí. Je plný akce a překvapení. Příběh už se nevěnuje tolik online hře, ale pořád se pohybujeme ve virtuálním světě a především ty zásadní momenty se dějí mimo realitu. I zde platí, že je však děj rozvržen půl na půl a nepřevládá žádné určité místo. Tentokrát však dochází k zásadním změnám a je jasné, jaké poučení z toho vyplyne.

Emika se stále nedokáže smířit s tím, že by měli trpět nevinní a je ochotná udělat maximum, aby napravila škody, které vznikly a kterých byla součástí. I když to nebyla přímo její vina, bylo nutné se zapojit, protože bez zásahu by došlo k nevratnému maléru globálních rozměrů. I zde však přese všechny problémy a základní tematiku nebezpečnosti virtuální reality, je čas řešit přátelství, lásku, spravedlnost, boj dobra a zla, důvěru a tak dále. V mnoha ohledech se to tedy dá považovat za opakování tématu, které tu bylo stokrát, přesto autorka dokáže pěkně a věcně vyprávět, aniž by se zdržovala zbytečnostmi a plýtvala časem. Děj plyne vcelku rychle a nedochází ani k žádným zádrhelům. A navíc její popis budoucnosti a stylu života lidí se mi zalíbil. Nudit se rozhodně nebudete, protože některé postavy to tak hezky fingují na všechny strany, že občas přemýšlíte, co z toho guláše vznikne. A hlavně, která strana nakonec vyhraje.

Čekala jsem happy end a on v určitém ohledu opravdu nastal, i když zůstaly nějaké věci otevřené a z nich plyne, že ne všechno dopadlo úplně nejlépe, přesto to mohlo být ještě horší. Na druhou stranu mě potěšil osud Hidea, kdy jeho ortel není tak úplně typicky kýčovitý, protože spousta autorů má ve zvyku odpouštět svým postavám všechny špatnosti a zapomínají, že každý čin má i svůj následek.

A tak musím konstatovat, že nakonec jde o příjemnou dvoudílnou sérii, která mě potěšila, nijak mě nezklamala, i když na plných sto procent není ani jeden díl. Jsou maličkosti, které mi trošku vadily, jako například cesta hlavní hrdinky mě osobně přišla docela jednoduchá, což nemyslím tak, že by měla málo problémů, ale tím, že je kniha vcelku krátká a autorka se nijak zvlášť nezdržuje, působí to tedy jakoby všechny situace řešila levou zadní. Jsem ráda, že dějově nešlo o samotnou hru nebo virtuální realitu, ale spíše o pozadí, o tom, jak ji lidstvo využívá a může zneužít a celkový vliv technologií na budoucí generace. Teď už lituji jen jediného, že jsem autorku přehlížela a minula mě tak její série Legenda, která určitě také stojí za to...

Ve vzduchu visí desítky neonových pásů, stopy po závodících dronech, na které policie přes všechnu ostatní práci nemá čas.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Wildcard: Divoká karta
Wildcard
Warcross
2
Petra Miketová
Sci-fi
2018 originál / 2019 překlad
320
CooBoo
978-80-7544-768-5

Anotace Databazeknih.cz:
Emika Chenová z warcrossového šampionátu jen sotva vyvázla životem. Teď, když už ví, co se doopravdy skrývá za Hideovým novým algoritmem NeuroLinku, už nemůže věřit tomu jedinému člověku, ke kterému vždycky vzhlížela. K tomu, kdo měl být na její straně.
Aby Hideovy plány zastavila, spojí se s Fénixovými jezdci… a brzy zjist
í, že v neony osvětlených ulicích Tokia se skrývá nová hrozba. Někdo na Emičinu hlavu vypsal odměnu, a tak je její jedinou šancí na přežití spolupráce se Zerem a jeho nemilosrdnou skupinou Černoplášťů. Brzy však vyjde najevo, že ani Zero není takový, jakým se zdá, a jeho ochrana má svou cenu.
Emika musí čelit zradě i hrozbě budoucnosti bez svobodné vůle. Jak daleko zajde, aby zničila muže, kterého miluje?

Je skrytý za svou výstrojí, a když se po mně bez většího zájmu přes rameno ohlédne, zjistím, že mu tvář halí virtuální ocel a sklo.

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: Books & Whatnot

Databazeknih.cz: Marie Lu - Narozena 11. čevence 1984 (Wuxi, Čína). Narodila se nedaleko Šanghaje, když však začala studovat v USA na University of Southern California, usadila se v kalifornské Pasadeně. Zde žije se svým přítelem, čivavou a dvěma Welsh Corgi Pembroky, což jsou neuvěřitelně roztomilí a hraví pejsci. Předtím, než se začala věnovat psaní na plný úvazek, pracovala jako umělecký ředitel ve společnosti věnující se vývoji videoher. Píše knihy pro mladé a zaměřuje se především na dystopie.
 


Knižní téma | Wacross • pinterest



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

6 komentářů:

  1. Ačkoliv jsem od autorky zatím nic nečetla, všichni ji neustále doporučují, a tak si myslím, že je pro mě jen otázkou času, než si nějaké její dílo přečtu. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto sérii si už nějakou dobu eviduji. Určitě bych si ji chtěla přečíst. Jen se k tomu dostat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Má to jen dva díly a navíc je to takové čtení, že zvládneš jednu knihu denně :-)

      Vymazat
  3. Autorku a jej knihy mám na zozname, chcela by som si obe knihy prečítať, pretože ma zaujali už krásnymi obálkami aj dejovo :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne