MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

02 září, 2019

Warcross • Marie Lu

pondělí, září 02, 2019 2 komentáře

Z počátku jsem se sérii vyhýbala z obav, že půjde o další průměrnou young adult knihu. S autorkou jsem se dosud nesetkala, i když znám i další její knihy od vidění. Kdysi mě lákala Legenda, ale to nějak padlo a dneska už to není k sehnání. Nakonec jsem si při jednom z nákupů knih uvědomila, že na slevu mám malou hromádku a tak nějak by se mi to nevyplatilo. A tak nakonec i tato série skončila v košíku a to především díky tomu, že jde jen o dilogii, tedy dva díly.

Navíc musím uznat, že jedním velkým lákadlem byla i obálka Warcrossu. Já jako člověk, který se často nechá strhnout právě přebalem, jsem se do ní zakoukala ihned. Prostě pestrá škála barev a jsem v tom až po uši. Velký díl samozřejmě nese i samotný obsah a tematika. Když jsem knihu četla, měla jsem dojem, jako bych objevila mix Ready Player One (díky té technické části) a Hunger Games (díky soutěži, boji o život, později i reálný, souboji týmů a tak podobně). Tak nějak to na mě dýchalo těmito dvěma příběhy, které jsem měla neustále před očima, a vzniklo z toho nové spojení.

Co se týče počítačového světa, tak jsem se chvílemi docela ztrácela. Samotná hra mě občas mátla, protože jsem si nedokázala všechno tak nějak pospojovat. Nejhorší ale byly momenty, kdy jsem nevěděla, jestli jde o realitu či už jsou online. Protože občas chyběly informace, abych věděla, zda se připojili nebo ne. Obvykle šlo o ty části, kdy se mluvilo o aréně a divácích, netušila jsem, jestli je aréna součást nějakého místa, kde to všichni vidí nebo je uměle vytvořená a všichni sedí doma... Takže kromě této části, která mi komplikovala čtení nejvíc, bych neměla žadných větších námitek.

Hlavní hrdinka byla sympatická. Zaujalo mě i to, že z ní autorka nedělá neporazitelného génia, a že dochází i k omylům a chybám. Že ne vždy si Emika dokáže poradit. Z počátku to působí dost ohraně, protože změny v jejím životě jsou dost okaté. V jednu chvíli jsem si dokonce říkala, že už je to klišé zase tady, zase čtu po tisící to stejné. Nicméně se všechno začne stáčet určitým a překvapivým směrem. Nejvíc asi ke konci. Ale víc neřeknu.

Jsem ráda, že velká část příběhu se odehrává ale v našem světě a ne v počítačovém jako u Ready Player One či u podobných knih. Sice jde o takové osvěžující a netradiční prostředí, o kterém se často nepíše, ale časem by mě to přestalo bavit. Ze začátku jsem měla tedy strach, že právě o to půjde, ale nakonec byl opak pravdou. O to více jsem si to užila. Intriky, nebezpečí, především hackeři kam se podíváš, velký svět budoucnosti a nejrůznější vychytávky, všichni posedlí virtuálním online bytím.

S velkým očekáváním jsem sledovala dění a přemýšlela, kde je zakopaný pes. Ale abych řekla pravdu, tak jsem Hidea i Zera odhadla hned téměř na začátku, i když autorka se mě snažila zmást, jak jen to šlo. Takže nešlo ani o velké překvapení, přestože jsem chvíli váhala a zvažovala, že své dojmy změním. Konec už byl jedna velká jízda. Večer se mi chtělo docela spát, blížila se půlnoc, ale těch posledních padesát stránek jsem musela pokořit, jinak bych neusnula. Začátek trošku pomalejší, prostředek se míchala ohraná písnička s něčím novým, ale závěr stál opravdu za to... A teď hurá na pokračování...

Svět se znova rozplyne a najednou jsme zpátky v kanceláři. Ta náhlá změna mě trochu vyleká. Vypadá to, že si na tyhle kontaktní čočky budu ještě chvíli zvykat.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Warcross
Warcross
Warcross
1
Petra Miketová
Sci-fi
2017 originál / 2018 překlad
320
CooBoo
978-80-7544-637-4

Anotace Databazeknih.cz:
Warcross není jen hra, je to způsob života! Od autorky úspěšné série Legenda.
Herní fenomén Warcross je pro některé únikem z reality, jiní si díky němu přijdou na slušné peníze. Hackerka Emika je na mizině. Aby si přivydělala, zariskuje a nabourá se do mezinárodního turnaje ve Warcrossu. Jenže omylem se ocitne ve středu dění a přes
noc se stane celebritou. Dokonce dostane od tajemného tvůrce Warcrossu nabídku, která se neodmítá. A tak Emika zamíří do Tokia, kde odhalí spiknutí, které by mohlo mít nedozírné následky.

Zhluboka se nadechnu. Mám teď chuť jim říct úplně všechno, mám to skoro na jazyku - ale jen tak tak se zastavím.

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: Books & Whatnot

Databazeknih.cz: Marie Lu - Narozena 11. čevence 1984 (Wuxi, Čína). Narodila se nedaleko Šanghaje, když však začala studovat v USA na University of Southern California, usadila se v kalifornské Pasadeně. Zde žije se svým přítelem, čivavou a dvěma Welsh Corgi Pembroky, což jsou neuvěřitelně roztomilí a hraví pejsci. Předtím, než se začala věnovat psaní na plný úvazek, pracovala jako umělecký ředitel ve společnosti věnující se vývoji videoher. Píše knihy pro mladé a zaměřuje se především na dystopie.
 


Knižní téma | Wacross • pinterest



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Souhlasím, že obálka je moc pěkná. Mě osobně ale svět počítačů moc nebere a tak si knihu nejspíš nechám ujít. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já jsem na technologie a sci-fi a tak nadšená. Tohle můžu :-)

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne