MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

17 srpna, 2019


Tak jsem se dočkala a vyšel poslední díl Skleněného trůnu. Když jsem před lety otevřela první knihu, nemyslela jsem, že budu pokračovat. Úvodní díl byl slabý a navíc jsem na knize našla spoustu nedostatků. Na druhou stranu jsem brala v potaz, že je to autorčina prvotina. Nakonec jsem zkusila ještě následující dva díly a uvědomila si, že je to stále lepší a lepší. Autorka se vyšvihla opravdu vysoko a rozhodně to stálo za to. No a teď už se konečně můžu pustit i do závěru a objevit ten epický konec, jak někdo tvrdil.

Věž úsvitu se týká Chaola a jeho úhlu pohledu v daném příběhu. Hodně pomohlo i to, že je umístěný na jiný kontinent, než tomu bylo doposud, kde se dějí dost důležité věci. Takže nejde o typickou vsuvku a vycpávku příběhu, jak tomu obvykle bývá, aby se to zbytečně protahovalo. Jde o zásadní zvraty. A dokonce bych po těch skoro sedmi stech stránkách ocenila ještě více Chaola a jeho přátel :-) Byla to i změna z toho důvodu, protože většina knih obecně je vyprávěná pohledem ženských postav nebo je na ně příběh zaměřen. Chlapi mají nějak málo prostoru :-).

Jak už jsem zmínila, jde o zásadní změny v příběhu a důležité informace pro nadcházející válku. Je skvělé, jak to autorka pilovala do detailů. Což mě přivádí k tomu, že budu muset dát opáčko a sérii si přečíst celou pohromadě, abych to viděla zase z jiné perspektivy. Nejspíš mi docvakne i spousta jiných podrobností, které jsem dávno vypustila, takže budu akorát ráda. Sarah J. Maas mě přesvědčila, že jako spisovatelka má stále co nabídnout, že i po tolika dílech se jí to v hlavě hemží nápady, a že své příběhy umí opravdu vypracovat. A nezůstala jen u jedné série. Dvůr mě ještě čeká, takže jsem upřímně zvědavá, co řeknu na něj.

Abych to shrnula, v této knize najdete romantiku (hodně ale hodně předvídatelné), nejrůznější vývoje vztahů, jde tam o boj dobra a zla, objevování sebe sama, uvědomění si vlastní podstaty. Odhalování nečekaných pravd. Samozřejmě nesmím opomenout ani intriky, přetvářku, sem tam nějaký bojový střet a hlavně dobrodružství. Už jsem na knihu viděla i kritiku, ale já byla maximálně spokojená, nelituji toho, že jsem sérii i autorce dala šanci. A i přes její délku jsem si to rozhodně užila...

Bylo pro něj ponižující, že mu strážci potom, co odmítl použít plošinu, pomáhali do sedla, jako by byl nepoddajný balík. Podobně trapné bylo i to, jak ho ti muži ve svých úhledných uniformách, zbroji na hrudích a s jílci mečů, jež se třpytily v časném ranním slunci, všichni do jednoho pozorovali, jak přitom zápolí.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Věž úsvitu
Tower of Dawn
Skleněný trůn
6
Ivana Svobodová
Fantasy
2017 originál/ 2018 překlad
664
CooBoo
978-80-7544-568-1

Anotace Databazeknih.cz:
Chaol byl vždy věrný svému vládci. To se ale změnilo, když byl skleněný zámek zničen a král Adarlanu se ho pokusil zabít. Chaol sice přežil, ale utrpěl těžká zranění. Jeho jedinou nadějí jsou léčitelé v Antice, pevnosti na Jižním kontinentu. S blížící se válkou se do potíží dostanou i Dorian a Aelin. Aby přežili, musí Chaol přemluvit krále Jižního kontinentu, aby se do války zapojil na té správné straně. Avšak to, co odhalí v Atice, je mnohem důležitější.

Nesryn mu k vlastnímu překvapení vyhověla. Tentokrát zvolila veselou jásavou píseň z hor, kterou ji naučil otec. O bystrých potocích uprostřed luk plných květin.

Ukázka z knihy



Informace o autorce

foto: That's Normal

Databazeknih.cz: Sarah J. Maas pochází z New Yorku. Její knihy jsou na nejvyšších pozicích žebříčku. A to i podle New York Times. Napsala sérii knih, která vyjde i v České republice. Dnes žije v Kalifornii. Když není zrovna zaneprázdněná psaním, prozkoumává spolu se svým manželem kalifornská pobřeží. 




Knižní téma | Throne of Glass (Skleněný trůn) • pinterest



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Já osobně jsem se pořádně k sérii moc nedostala. Mám zatím přečtené dva díly a teda hodlám to napravit a začít od začátku a připomenout si tak všechno. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zatím jsem četla jen Dvory, ale na tuhle sérii bych si také ráda našla čas. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já s Dvory ještě nezačala. Chci si počkat až budou celé :-D

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne