MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

05 srpna, 2019


Po neskutečně dlouhé době jsem se i já konečně dostala k této sérii. Koukala jsem na ni docela dlouho a váhala, až jsem se dostala do bodu, kdy jde v podstatě o vzácnou sérii, protože sehnat všechny díly je nadlidský úkon. Přečetla jsem si první knihu, abych věděla, zda to stálo za to nebo ne...

Začátku knihy předchází malá kapitolka, novela Alfa a Omega. Tam se čtenář může dozvědět, jak se hlavní hrdinka stala tím, čím je a jak se seznámila s jinými jejího druhu. I tak by se to dalo říct, ale nechci příliš prozrazovat. Tento začátek se mi moc líbil, protože působil dost ostře, temně a hlavně napínavě. Z jedné postavy úplně čišelo temno a děs, alespoň do určitého momentu. Po skončení novelky totiž příběh nabere úplně jiný spád a celé se to změní, což mě trošku zamrzelo. Bylo mi líto, že ten počáteční pocit se nedokázal udržet i nadále, protože by mě to bavilo mnohem více.

Následuje už příběh, ve kterém autorka docela pěkně popisuje svět vlkodlaků a jejich smeček. Opravdu se to výborně četlo a rozhodně mě to bavilo, knihu jsem odkládala jen nerada. Ale musím uznat, že šlo hlavně o těžkou romanci zakrytou fantasy tématem s vlkodlaky a jinými nadpřirozenými bytostmi. Chvílemi mi to připadalo jako čtení pro puberťáky, jak to bylo sladkobolné a trošičku trapné. Když se zamyslím, je to tak trochu jako Twilight, ale s minimálně o dekádu staršími postavami. Stmívání totiž působí dost obdobně, ale v knižní podobě se mi to nakonec taky líbilo (o filmové se nebudeme raději bavit).

Z počátku mi trošku dělal problém text, nevím jestli to bylo prostě obsahem nebo překladem, ale některé věty byly takové krkolomné, sekané a tak mě to zpomalovalo. Trochu jsem se musela i vracet, protože vyprávění je v třetí osobě, ale určitým způsobem se v každém odstavci autorka zaměřuje na někoho jiného, kdo se v dané scéně objevuje. Prostě jsem potřebovala chvíli k adaptaci. Ale nakonec se povedlo... :-)

Po dlouhé době jsem se dostala k tomuto tématu a s klidem můžu říct, že mi to opravdu chybělo. I když byly věci, které jsem čekala trošku jiné, dramatičtější, tak i tak jsem si to užila a bylo to něco, co mě oslovilo. Svým způsobem moje dušička občas potřebuje i knihy, které normálně nevyhledávám, protože číst stále to stejné ve stejném stylu se člověku časem omrzí (mám pcoit, jakoby dneska vycházely jen samé fantasy s královstvými, nestvůrami a nájemnými zabijáky). Jsem ráda, že se mi podařilo k sérii nakonec dostat a rozhodně se od této autorky nemíním vzdalovat na příliš dlouho, její nenáročné a příliš popisově nekomplikované texty mi sedí a moc si je užívám. A teď jsem zvědavá, co mě čeká dále :-)
 
Anna se mu vytrhla a zapomněla na pohřeb i okolí. Nemínila dovolit, aby se jí kdokoli bez dovolení dotýkal. Vyskočila na nohy a bleskurychle se otočila k vlkodlakovi, který se opřel o opěradlo své lavice a usmál se na ni.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Štvanice
Cry Wolf
Alfa a Omega
1
Kateřina Niklová
Fantasy
2008 originál/ 2012 překlad
304
Fantom Print
978-80-7398-164-8

Anotace Databazeknih.cz:
Knihou Štvanice z nové série Alfa a Omega Patricia Briggs opět potěší milovníky vlkodlaků. A také všechny fanoušky předchozí mimořádně úspěšné řady knih s Mercy Thompsonovou v hlavní roli. Charles, hlavní hrdina Alfy a Omegy, je bratr Samuela, který je jedním z hlavních hrdinů série Mercy Thompsonová a taky syn Brana, alfy všech alfů.
Anna netušila, že vlkodlaci existují, dokud jedné noci nepřežila krutý útok… a nestala se jedním z nich. Po třech letech na poslední příčce hierarchie smečky se naučila klopit hlavu a nikdy, nikdy nevěřit dominantním vlkům. Pak ale do jejího života vstoupil Charles Cornick, zabiják a syn vůdce všech vlkodlaků v Severní Americe.
Charles tvrdí, že Anna je nejen jeho družka, nýbrž i vzácná a ceněná omega. A právě Annina vnitřní síla a konejšivá přítomnost se ukáží být neocenitelné, když se spolu s Charlesem vydá na lov vlkodlačího odpadlíka – tvora pod kontrolou magie tak temné, že by mohl ohrozit celou smečky.

Poslední půlkilometr neviděl žádné místo, kde by se mohl bezpečně otočit; přemýšlel, jestli bude muset celou cestu zpátky couvat. Trpce se usmál; nesejde na tom, pokud se odsud nedostanou.

Ukázka z knihy

Informace o autorce

foto: patriciabriggs.com

Databazeknih.cz: Američanka Patricia Briggs (1965) píše od roku 1990. První román, Masques, jí vyšel v roce 1993. Kniha neuspěla a autorčina sotva nastartovaná kariéra málem skončila dříve, než začala. Druhý román, Steal the Dragon (Riallina hra), se naštěstí prodával mnohem lépe a získal příznivé ohlasy i u kritiky. Kariéra autorky se tak pomalu rozbíhala a s každým dalším titulem stoupal prodej i počet fanoušků.
Rostoucí popularita knih Briggsové, spolu se schopností tvořit živé, přesvědčivé postavy, inspirovala nakladatele k tomu, aby autorku požádal, zda by nezkusila napsat moderní městskou fantasy. Briggsová výzvu přijala a podepsala smlouvu na knihy, jejichž hlavní hrdinkou se stala Mercy Thompsonová.





Knižní téma | Mercedes Thompson & Alfa a Omega • pinterest



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

8 komentářů:

  1. Mám tuhle autorku moc ráda, u této série jsem u aktuálního dílu, u Mercedes naopak pěkně pozadu :D
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mercedes bych chtěla taky, ale stejně jako čtvrtý díl této série, ji marně sháním...

      Vymazat
    2. Mercedes se shání hodně špatně no, též jeden díl nemůžu sehnat.

      Vymazat
    3. Už mám něco objednané, něco zamluvené, asi mi budou chybět tři... ale třeba se časem zadaří. Navíc nakladatel mi sice psal, že dotisk neplánují, ale pracují na řešení. Tak jsem zvědavá, co tím mysleli...

      Vymazat
  2. Po sérii také pokukuju už nějakou dobu. :)) Třeba se k ní jednou dostanu... podle tvé recenze vypadá vážně dobře. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já váhala dva roky a teď autorčiny knihy sehnat, to chce metál... Každopádně není to příběhově nějaká pecka nebo tak něco, ale strašně dobře se to čte, je to super :-)

      Vymazat
  3. Tahle autorka mi byla před časem hodně doporučována - dokonce mám Štvanici i doma - ale pořád jsem se k ní nedostala. Asi nějak na tu "adaptaci" nemám náladu, proto pořád sahám po tom samém. Ale přes léto by se měly zkoušet nové věci, tak uvidíme :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne