MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

07 srpna, 2019

Je to tak, dnes je tomu už sedm let, co jsem začala s knižním blogem. Možná to připomínám často a nejspíš jsem už i něco podobného sepsala. Ale opakování je matka moudrosti a pokud by to někoho přece jen zajímalo, tak je tu správně.

S blogovou / webovou prací jsem začínala už před mnoha lety. Ve skutečnosti už to bude asi čtrnáct let. Díky studiu na střední škole jsem objevila HTML a krásu vytváření stránek od úplného začátku. Tak moc mě to bavilo, že jsem si nakonec vytvořila webovky na free hostingu a zkušebně si začala na ně ukládat materiály do školy. Nejdřív to bylo spíše malé zkoušení dovedností, až jsem nakonec nechávala všechno veřejně pro další studenty.

Ale to mi nestačilo. Když se k něčemu upnu, jsem paličatá a jen tak se mnou něco nehne. Ani hodiny strávené na internetu, bolavá záda a šílené množství práce a času ztraceného v podstatě na zbytečnostech. Navíc to bylo v období objevování knižního světa, přičemž jsem měla doma asi dvacítku knížek, které jsem četla stále dokola. A většina z nich byla i dříve nebo později zfilmována. A tak jsem měla ihned materiál na tvorbu. Vznikly stránky na téma Harry Pottera, Letopisů Narnie, Zlatého kompasu, Eragona apod... Časem k tomu přibyla moje dříve oblíbená herečka Angelina Jolie, universum v podobě Star Wars a nakonec i všemožné dějiny světa. Historie odkudkoli. V článku najdete přehled starých webovek i s náhledy.

moje knihovnička s první 'dvacítkou' knížek před devíti lety, bohužel starší fotky nemám, v té době to nebyla ještě taková mánie vše dokumentovat :-)

Sbírala jsem informace z mnoha zdrojů, webů, článků, videí, ale i knih... Časem jsem však začala ztrácet chuť něco tvořit, návštěvnost byla malá a navíc moje dovednosti HTML byly pouze základní. Takže každá vzniklá stránka, každý článek, vše bylo tvořeno ručně od základů a to bylo neskutečně pracné. Nakonec jsem s těžkým srdcem, po takové dřině a probdělých nocích, přestala úplně.

Po několik následujících let jsem hodně propadla filmům a seriálům, než jsem si uvědomila, že mi ta práce tak trošku chybí. Objevila jsem blog.cz a zaměřila se na knihy. Nově objevený svět, který jsem teprve rozvíjela. Našla jsem spoustu blogerů, kteří pro mě byli inspirací, až jsem nakonec dostala chuť to zkusit taky. Nějakou dobu jsem tam vydržela, než to pro mě začalo být nedostatečné a nevyhovující. Neustálé technické problémy a nemožnost záloh mě nakonec, po třech letech chodu, donutili k dalšímu přesunu. Skončila jsem na blogspotu. Ten je nenáročný, zdarma, s neomezeným místem a hlavně bez reklam. Navíc se ukázalo, že mám poněkud otevřenější prostor i pro úpravy šablon, což mě potěšilo nejvíc. Původní vzhledy z blogu.cz, ale i průběh tvoření zde, najdete pod tímto štítkem :-).

 poslední šablona na blog.cz

aktuální šablona zde na blogu

A jsem tady. Sedm let na blogu, stovky článků, tisíce zhlédnutí. Šablona v podstatě od začátku, co se týče základu, stejná. Jen jsem v průběhu času měnila barvy, tvary a další drobnosti. Momentálně je to slepenec asi tří šablon a mnoha hodin a dní vlastní práce a tvorby. A i když mám docela často tendence provést velkou změnu, tak nějak mi k tomu chybí odhodlání. Už jsem samozřejmě měla několik pokusů, kdy jsem zkoušela něco vyrobit, ale nakonec skončím s tím, že prostě něco tak velkého už dělat nechci. Mám tam tolik detailů, které bych jen nerada dělala znovu. A tak to prostě musím překousnout a dál fungovat s tím co mám. Samozřejmě až na maličkosti, které mileráda měním ;-).

Jenže nežiju jen knihami a ani vy ne. Blog po změně názvu změnil i obsah a stal se z něj spíš můj deník. Každý tak může odhalit mé koníčky, zájmy, můžete vidět co sleduji, poslouchat moji oblíbenou hudbu a koukat na desítky fotek mého raťafáka, nepovedeného jídla a sem tam i nějakého výletu. Prostě můj svět na jednom místě.

Zažila jsem spoustu blogerů, kteří už dnes ani neexistují. Někteří z nich mi hodně pomohli, ať už přímo svými radami, nebo nepřímo jako inspirace. Je to škoda, ale život jde dál. I já se musím ptát, jak dlouho vydržím a jak dlouho budu fungovat v této formě. Jestli články povedu stejným způsobem. Jestli to nechce změnu a proto nakonec blog nepřebuduji na trošku jinou úroveň. Zda budu psát tak často. A zajímají ještě někoho ty moje bláboly? Ale to už je spíš otázka času.

Za ty roky se toho stalo opravdu hodně, ale jedno je stejné a neměnné. I když spousta lidí tvrdí, že se málo čte a že dnešní mládež knihy téměř nezná, my víme svoje :-D Jsme komunita, která dokáže stát při sobě, hodiny trávit s knihami a debatami o nich. A tak to ještě dlouho zůstane. Díky všem, kteří sem chodí a díky za knihy, ten závislácký koníček, co mi ruinuje peněženku :-P A na oslavu pro vás budu mít dnes i soutěž. Tak sledujte články. Děkuji za přečtení, za podporu a za návštěvy. Mějte se moc fajn :-)


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

7 komentářů:

  1. Jej, gratulujem - tiež už blogujem na svojom momentálnom blogu 7 rokov, takže sú vlastne rovesníci.:D Pekný prehľad "stručných dejín" a pod ten posledný odsek sa podpisujem, naozaj vieme o tom nečítaní svoje. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc gratuluju. :) 7 let je vážně dlouhá doba. Je vidět, že to co děláš tě baví a doufám, že ještě dlouho bude. Ráda se sem vracím a kromě recenzí si klidně s potešením přečtu i o tvých kuchařských pokusech atd.. :))
    Přeju minimálně dalších 7 let. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji, jsem ráda, když vím, že se sem lidé vrací :-)

      Vymazat
  3. Gratuluji, je to nádhera :-) Já někdy lituju, že jsem tuhle knižní blogovou komunitu neobjevila mnohem dříve.
    Nedávno jsem četla nějaký komentář, že prý blogy už nikdo dneska nečte. Je to blbost, což bylo dotyčné i patřičně vyčiněno. Myslím, že blogy se čtou pořád, i když třeba méně a jen lidmi, které to opravdu zajímá :-) Doufám, že tu ještě dlouho vydržíš a přeji další úspěšné roky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji... hlavně blogy byly, jsou a budou... a obyvkel se drží skupinky lidí podle témat, takže jsou nejrůznější komunity včetně lidí, kteří jsou třeba jen čtenáři... ale lidi 'z venku' nemají ani tušení :-D

      Vymazat
  4. Krásný článek! Sedm let je už dost dlouhá doba, ale když se nad tím zamyslím, taky už mám minimálně tolik let za sebou. A je to nedílná součást života, kterou bych rozhodně nechtěla odstranit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Časem třeba zvolním a nebudu psát tolik, ale úplně zrušení rozhodně není v dohledné době... :-)

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne