MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

01 srpna, 2019

Můj seznam přání - knihy, které si chci koupit nebo přečíst.
Další novinky sledujte v přehledu zde...

V srpnu jsem si vybrala tři knihy. Království popela je pro mě povinnost. Série tím končí a konečně se dozvím všechno. Alespoň doufám. Knihu už mám dokonce předobjednanou, takže můžu začíst číst Věž úsvitu a pak se pustit do novinky. Dále je tu Pád Gondolinu. Tolkienovy knihy jsou pro mě obvykle trošku oříškem a jejich čtení mi trvá, přesto nepohrdnu dalším příběhem do sbírky... Podlého krále si dávám na seznam zaujetí. Nestihla jsem se dostat ani k prvnímu dílu, takže nevím, zda mi pokračování bude stát za to...


Království popela 
Aelin riskovala vše, aby zachránila svůj lid a lidi, které miluje. Zaplatila za to strašnou cenu a teď je uvězněna v kovové rakvi a mučena. Pouze vědomí, že na ní závisí osud všech, jí brání v tom, aby podlehla. Aedion a Lysandra zůstávají poslední, kteří brání Terrasen před naprostým zničením. Chaol, Manon a Dorian jsou roztroušeni po celém kontinentu a musí sami volit cestu k naději na spásu. Až se všechny cesty spojí, čeká je velká bitva.

Pád Gondolinu
Čtenáři Hobita a Pána prstenů vědí, že J. R. R. Tolkien zasadil tyto příběhy do propracovaného světa, jehož kořeny sahají do mnohem hlubší minulosti. Některé příběhy z dávnověku jeho světa známe zdíky úsilí Christophera Tolkiena, který otcovy příběhy rekonstruuje z rukopisných verzí. Po Silmarillionu, Nedokončených příbězích a Húrinových dětech tak nyní přichází Pád Gondolinu, pojedávající o boji dvou nesmiřitelných mocností: Morgotha, který je vtělením zla, a Ulma, Pána vod, který je druhým nejmocnějším z božských Valar. Morgoth usiluje o zničení města Gondolin, jež vystavěli Noldor, elfové, kteří se vzepřeli bohům a opustili bájný Valinor. Jeho úhlavním nepřítelem je Turgon, vládce Gondolinu, ukrytého před Morghothem mocí kouzel.
Ulmo své záměry prosazuje skrze Tuora, kterého dovede do Gondolinu, kde Tuor dosáhne výnamného postavení, ožení se s Turgonovou dcerou a zplodí s ní syna Eärendila. Když se v Gondolinu najde zrádce a Morgoth město najde a zničí, Tuorovi i s rodinou se podaří uprchnout; jeho potomkové pak účinkují v pozdějších obdobích tolkienovské mytologie - například jeho vnuk Elrond, kterého známe z bojů o Prsten.


Podlý král
První lekce zní: zatvrď se. Poté co vyšlo najevo, že Doubek je ve skutečnosti dědicem vílího trůnu, musí Jude svému bratříčkovi zajistit bezpečí. A právě jen kvůli tomu k sobě připoutala podlého prince – teď už krále – Cardana a stala se šedou eminencí tahající za nitky celé říše. I kdyby se Cardan nechal snadno ovládat, bylo by pro ni těžké stále proplouvat bouřlivými vodami proměnlivé politiky a spojenectví vílího království. Král ale navíc dělá všechno, co je v jeho silách, aby ji ponížil a zesměšnil, ačkoli je lidskou dívkou stále fascinovanější. Když začne být jasné, že se Jude někdo v jejím bezprostředním okolí chystá zradit, ohrozit její život a životy všech, které miluje, musí smrtelnice odhalit, kdo jí jde po krku. Dokáže se navíc vyrovnat s komplikovanými city, které chová ke Cardanovi?


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

11 komentářů:

  1. Pro Království popela si jdu dneska, tak doufám, že už bude, protože ho potřebuju jako vzduch k dýchání :D Na Podlého krále jsem zvědavá, druhý díl je prý ještě lepší než ten první, tak trochu rostou má očekávání :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak mi pak dej vedet, jestli je to dobra serie :-D

      Vymazat
    2. Těžko říct, kdy se k druhému dílu dostanu, každopádně pak vědět určitě dám :D

      Vymazat
  2. Ani jednu knihu nepotřebuju, ale obálka Podlého krále je naprosto boží. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojo, vypadá moc pěkně,a le to mě zrovna láká nejméně :-)

      Vymazat
  3. Podlého krále nutně potřebuji. : :D
    A ráda bych se v budoucnu dostala i ke knize Království popela. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc děkuji za tip na Pád Gondolinu. Tolkien je můj srdcový autor a zrovna letos jsem se rozhodla pro re-reading jeho knih. Hobita jsem četla už tolikrát, že jsem ho přeskočila a teď mám za sebou první a druhý díl Pána prstenů. Ráda tedy přidám do řady i žhavou novinku :)
    Měj se krásně, Luci

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač. Podle Arga by letos mohli stihnout ještě jednu knihu :-)

      Vymazat
  5. Obecně mám v plánu přečíst si Tolkiena. Loni jsem četla Hobita, tak bych se někdy ráda dostala k Pánu prstenů. Toho sice znám z filmové verze, ale knihy jsou knihy, tak jsem na to hodně zvědavá. :) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knihy jsou lepší, i když složitější a náročnější, ale rozhodně stojí za to... Na nové knihy ze Středozemě se těším, jen Argo zásadně nestíhá termíny (zase posunuto) tak aby to letos bylo...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne