MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

14 srpna, 2019

Co je mojí největší knižní láskou už všichni určitě vědí. Zmiňovala jsem to mnohokrát, ale když jsem se dívala zpětně, nikdy jsem o tom pořádně nenapsala. Často se v nejrůznějších soutěžích či dotaznících lidé ptají právě na oblíbené knihy či série a moje odpověď je vždycky Harry Potter. U ničeho jiného jsem nikdy tolik nepropadla příběhu, jako tady.


O Harrym jsem se poprvé dozvěděla před mnoha lety, v době, kdy jsem se dočetla ve filmovém časopisu, že bude filmová adaptace. Tenkrát jsem netušila, že něco takového vůbec existuje. Ale bylo to zakoukání na první pohled. Věděla jsem, že ten film musím vidět. Samozřejmě mě naprosto uchvátil. Ten skvělý magický svět, spousta úžasných postav a ta hudba. A závislost byla hned na světě.

O to větší překvapení bylo, když jsem zjistila, že je to podle knih. V době, kdy šel první film do kin, byly u nás v češtině vydané už první čtyři díly. Pamatuji si, jak jsem mamku strašně prosila, že ty knížky chci. A nakonec se zadařilo. Tenkrát mi bylo asi čtrnáct, takže už jsem nebyla přímo určená věková kategorie, ale to ničemu nevadilo. Knížky jsme hledaly na internetu, protože jsme byly totální neznalkyně literatury, vůbec jsme nevěděly, že bychom měly hlídat druhy vydání, vazbu a podobně, a tak to nakonec dopadlo tak, že první díl mám z jiného vydání než zbytek série :-). Ale to nevadí, je to taková moje rarita, kterou mám už osmnáct let. Šílený, jak to letí :-D





Harry mě dovedl ke čtení, objevila jsem tolik možností, tolik příběhů. Dokud jsem si ho nepřečetla, existovala pro mě akorát povinná školní četba. A ta mě natolik otravovala, že jsem si nedokázala představit, že bych mohla najít něco, co by mě tak bavilo. Objevila jsem díky němu i Tolkiena, Paoliniho a spoustu jiných autorů. Ale ta největší mánie zůstala u něj už navždy.

S postupem let jsem vždycky očekávala nové filmy a nové knihy. Pamatuji si, jak jsem poslední díl měla dokonce předobjednaný a zaplacený víc jak rok dopředu. Snad na žádnou jinou knihu se nestály fronty od ranních hodin v délce 'několika kilometrů' a snad u žádné jiné knihy nehrozila, že hned první den se stane nedostatkovým zbožím. A tak jediná možnost, jak si zajistit, že na člověka kniha zbude, byla předobjednávka :-D


Příběh Harryho dávno skončil, i když studio i autorka stvořili Fantastická zvířata, ale pro mě tohle už mnoho neznamená. Ztratilo to tu svoji jiskru a pohádkovost a rozhodně to neberu jako součást kouzelnického světa. Pro mě existuje jen hlavní příběh a pak pár doplňkových knih, které autorka napsala jako Bajky Barda Beedleho a další. Rozhodně jsem ráda i za filmového průvodce, který je naprosto krásný a všechny ty vsuvky, které tam vložili, jako mapu Bradavic, všechny proklamace od Umbridge a spoustu dalších věcí, to je prostě luxus. Líbí se mi i spousta dalších knih, které se vážou k historii a celkově tomuto světu, ale ty zatím nemám, protože jsou obvykle docela drahé. Ale uvidím a třeba se časem zadaří rozšířit sbírku.



A když už jsem u té sbírky, rozhodně nesmím opomenou domácí podporu, především od bráchy, který mi čas od času něco podaruje. Hlavně přívěsky, sehnal mi hrací skříňku s úvodní znělkou, dovezl mi nějaké věci z Ameriky, když tam byl na dovolené a navštívil Universal Studio, něco jsem si pokoupila sama a něco jsem dostala i od dalších lidí. Z oblečení mám jedno jediné tričko, které bylo kdysi k sehnání v Tescu.










Před čtyřmi lety začal Albatros vydávat nová vydání Harryho s ilustracemi. Knihy jsou naprosto dokonalé a já se nechala zlákat a pořídila si je. Z počátku jsem dumala, jestli není hloupost kupovat vlastně celou sérii znovu a mít Harryho doma dvakrát. Ale už jsem viděla, že spousta čtenářů, pokud má něco oblíbené, tak klidně i přímo sbírají všechna vydání jedné knihy. Tak jsem si řekla proč ne. Vždycky jsem obdivovala ty originální obálky s pozlaceným písmem a litovala, že u nás nejsou. Proto jsem se pustila do ilustrovaných a rozhodla se, že si udělám radost. K mojí smůle nakonec dorazily nakonec i ty originální a vydávají se česky. Ale mít sérii třikrát? To už by bylo asi moc :-D.

Letos na podzim se konečně dočkám čtvrtého ilustrovaného vydání a moc se na něj těším (už bylo asi dvakrát odloženo), protože s každým novým dílem si knihu čtu znovu a připomínám si tak tento skvělý příběh. Hned jak kniha bude, běžím do knihkupectví :-P



Harry ke mně prostě přilnul, stal se mojí součástí. Taky mě pěkně dlouho, spoustu let doprovázel a jelikož jsem s ním vyrůstala, určitě mě jistým způsobem ovlivnil. A nejen po knižní stránce. Ale celkově jsem si zamilovala fantasijní svět, stala jsem se závislou na filmových soundtracích, a mnoho dalšího. Nebylo to jen přečíst knihu a zdar, ale byl to ten pocit, který si člověk po skončení ještě dlouho nese v sobě. Možná navždy.

A to je asi tak vše, co bych mohla k tomuto tématu napsat. Vyčerpala jsem vše, co mě napadlo. Máte taky nějaký svůj oblíbený knižní svět, kterému jste naprosto propadli? Sbíráte k němu suvenýry? A jak to máte s vydánými knih vy, máte od něčeho více kusů?









Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

14 komentářů:

  1. Krásný článek! Taky mám doma Harryho ve více vydáních - mám všechny zatím vydané ilustrované, které naprosto miluji a nemůžu se dočkat dalšího. Potom mám box s klasickými obálkami, který ale asi poputuje k mojí sestře jakmile vyjdou všechny ilustrované díly :-) Já Harryho mám také ráda, ale asi jsem mu nikdy nepodlehla tolik, jako všichni ostatní. Neznám hlášky z filmů nebo z knih :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já taky neznám tak moc. Není to posedlost. Nevím jaké hůlky má každá postava, nepamatuji si každý detail. Neučím se to nazpaměť. Co u hlavě zůstane, to tam bude :-)

      Vymazat
  2. Harry je taky moje srdeční záležitost (a mám ho jedenapůlkrát, komplet česky od Albatrosu a pětku až sedmičku v originále), ale kdybych měla napsat článek s titulkem Moje největší knižní láska, musel by se týkat Pána prstenů :) Ale zdaleka by nebyl tak pěkný, protože mám jen knížky, a to ještě ve vydání, které se mi nelíbí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pána prstenů a celkově Tolkienovi knihy mám ráda, ale není to to samé. Jeho knihy jsou náročnější, složitější. Ale taky mám nějaké knihy, Hobita komiks a přívěsky :-)

      Vymazat
    2. Já vždycky věděla, že jsou složité (minimálně tak od poloviny Společenstva), ale jak moc složité, to mi došlo až když jsem nahlédla mezi komunitu Tolkienofilů citujících z hlavy rodokmeny ze Silmarillionu a zevrubně diskutujících o psychologických aspektech elfí nesmrtelnosti. Mají můj obdiv, tak hluboko se přes veškeré své nadšení skutečně zažrat nedokážu...

      Vymazat
    3. Takový věci si nebudu pamatovat ani u Harryho :-D

      Vymazat
  3. Taky jsem s Harrym vyrůstal a miluju jeho svět! Většinu knih jsem četl z knihovny, ale přesto doma mám své oblíbené díly s Ohnivým pohárem v čele. Rozčiluje mě, jak jsou u nás ty knihy drahé. V Anglii jsem objevil celou sérii s krásnými obálkami za pár korun.
    V Londýně je celkově Harry kam se jen podíváš. Byl jsem z těch všech suvenýrů úplně vedle. Hrníček, na kterém se objeví Pobertův plánek, když v něm máš něco teplého, mě dostal!
    Jednou bych se chtěl podívat do filmových studií a ochutnat pravý máslový ležák. :)

    Posedlý jsem také Pánem prstenů, Percy Jacksonem a především Hrou o trůny. Ta u mě momentálně vede! :D

    P.S. Ten polštářek s Dobbym je top!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Anglii nemají myslím na knihy daně, proto je mají levnější...

      Vymazat
  4. Tomu se říká pořádná sbírka. :) Já jsem na HP vyrůstala a miluju ho stále. Moc se mi líbí všechny ty tvoje sběratelské předměty. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Taky Harryho miluju, ale tolik věcí nemám. Mám ale také ta Filmová kouzla,to je úžasná kniha. :-D A taky mám jiný první díl. Mám ho v broži. :-D Ani jsem nevěděla, že ta jednička vyšla takhle větší. :-D
    Mám k Harrymu třeba šachy, nějaké plakáty a tak. :-D A jednou bych chtěla tetování. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tetování bych brala taky a nejen Harryho, ale to nepůjde. Jsem srab :-D

      Vymazat
  6. Jsem asi špatná milovnice Harryho, krom sedmi knížek + Bajek a hrací skříňky (kterou jsem dostala vloni od kamarádky) nic víc nemám.... To je asi špatenka :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já sama si toho taky moc nekupuji. Spíš to dostávám jako dárky :-D

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne