MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

02 srpna, 2019


Když jsem před nějakou dobou četla Simona, netušila jsem, že z toho autorka nakonec udělá sérii. Jestli bude více dílů netuším, každopádně tato recenze se zabývá druhým dílem. Nejdříve jsem o knize neuvažovala, brala jsem to jako ukončené a nebylo mi jasné, o čem by se mohlo ještě psát. Ale nakonec jsem si řekla, že toto je jeden z těch titulů, který člověk přečte za jedno odpoledne, pobaví se u toho, zasměje a je to přímo dělané na oddechové čtení, u kterého se ani nemusí pořádně přemýšlet...

Tentokrát se zaměříme na Simonovu nejlepší kamarádku Leah. Ta na začátku série měla menší prostor a hlavně se řešil jen Simon. Nyní se však karta obrací a je na čase se podívat, co dělá ona a jak si žije. A aby to bylo zajímavé, hlavní hrdinka řeší svůj život, který v jejích očích není příliš krásný. Má nadváhu, spoustu mindráků a její orientace taky není úplně jednoznačná. S tím přichází jedno nedorozumění za druhým a hlavně spousta trapných chvilek. Sledovat její myšlenkové toky bylo občas na palici, ale je pravda, že člověk s nižším sebevědomím a ještě v tom věku, řeší asi opravdu každou blbinu :-D

Dějově jsme posunuti o rok později, celá parta zkoumá nejen své vztahy a klasické mladistvé věci, ale i konec střední, ples, maturu a vysokou školu. Vše se v podstatě točí jen okolo tohoto. Můžu říct, že čtení mě opravdu bavilo, sledovat jejich každodenní rutiny, přátelství i občasné neshody. Proto ani v této knize nepřijdete o výborné vypravování a uvolněný průběh. Co ale musím podotknout, už to nemá to správné kouzlo. Překvapení tu nenajdete snad žádné, anotace prozradí opravdu hodně a ten zbytek snadno vyčtete. Nevím, možná mi chyběla ta anonymita mezi hlavními aktéry jedničky, možná mi chybělo zpestření v podobě e-mailů, i když tady zase byly esemesky. Každopádně jděte do knihy s menším nadšením, ať jste pak spokojení.

I když to bylo výborné, čtivé a relaxační čtení, něco tomu chybělo. Takový ten juchů efekt a neustupující nadšení po dočtení, potřeba si knihou opět zalistovat. To jsem tady nenašla. Přesto si myslím, že se najde spousta fanoušků a nadšenců. Je to spíše průměrné, ale dostačující čtivo.

Do pátku už se plesová horečka, která ovládla creekwoodskou střední, proměnila v horečku vysokoškolskou. Přísahám bohu, že neexistuje nic horšího než střední škola na předměstí v březnu.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Holka mimo rytmus
Leah on the Offbeat
Creekwood
2
Kateřina Stupková
Román
2018 originál/ 2019 překlad
272
Yoli
978-80-7617-557-0

Anotace Databazeknih.cz:
Když Leah bubnuje, obvykle je v rytmu. Ve svém každodenním životě si ale připadá tak trochu mimo rytmus. Má pocit, že nikam nezapadá, dokonce ani mezi své nejlepší kamarády. Jako jediná z nich je jedináček, žije jen se svojí mámou a peněz nemají zrovna nazbyt. K tomu všemu má Leah velké tajemství – je totiž bisexuálka. Nikomu to ale neřekla, a tak ani její nejlepší kamarád Simon Spier, který se nedávno sám přiznal k homosexualitě, netuší, čím si jeho kamarádka prochází.
Teď když se blíží maturita a každý míří na jinou vysokou školu, jediná jistota v jejím životě – parta milovaných kamarádů – se rozpadá. Leah najednou neví, co by měla dělat, jak by se měla zachovat a jestli náhodou není čas udělat to, co jí nahání největší hrůzu… Říct jedné konkrétní osobě, že je do ní zamilovaná.

Zdi mám pokryté uměním - kresby tužkou i opatrně kolorované portréty postav a chibi a yaoi. Když se mi něco zalíbí na DeviantArtu, prostě to vytisknu.

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: Paperback Paris

Databazeknih.cz: Becky Albertalli - Autorka knih pro děti a mládež. Její debut byl v roce 2015 s knihou Simon vs. the Homo Sapiens Agenda. V dubnu 2017 ji vychází další young adult pod názvem The Upside of Unrequited.
 





Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

10 komentářů:

  1. Na mě tato knížečka čeká v poličce :) První díl Simona jsem četla v ebooku, a taky jsem byla celkem udivená, když jsem zjistila, že Holka mimo rytmus na to navazuje a je to série. Díky za tuhle recenzi, určitě se do knihy pustím :)

    OdpovědětVymazat
  2. Priznám sa, že druhý diel ma už popravde veľmi neláka a nezvažujem jeho čítanie. So Simonom je to však inak... Už od jeho vydania som si ho chcela prečítať, pretože počuť bolo o ňom dávno predtým. A síce som ho čítať ešte stále nečítala :D film som videla a ten ma navnadil ešte väčšmi. Milé, oddychové, človek sa zasmeje... Simonovi určite dám šancu, nuž ale Leah - zrejme nie. Nie je to prvá recenzia v ktorej čítam, že to správne čaro tam už chýba. Tak, či tak som sa však pri čítaní tvojich dojmov pobavila a prajem ti pekný zvyšok dňa :)!

    OdpovědětVymazat
  3. Priznám sa, že mňa knihy od tejto autorky napriek všetkému hypu akosi nelákajú. :D Ale tie smsky by mohli byť fajn, mám rada akékoľvek spestrenie textu, hlavne v contemporary. :)

    OdpovědětVymazat
  4. No nevím, o obou knihách jsem hodně slyšela jak v zahraničí tak u nás, ale mě to tematicky prostě asi neláká. Možná dám šanci filmu, viděla's ho? Stojí za to? :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viděla a byl moc pěkný. Sice tam byly nějaké odchylky od knihy, kde taky nejsou že, ale rozhodně byl fajn a já ho viděla už asi třikrát... Tohle téma není něco, co bych taky moc hledala, ale Simon mě prostě bavil především tím, jaký byl jako postava :-)

      Vymazat
  5. K Simonovi bych se určitě ráda dostala, tahle kniha už mě tolik neláká. Ale je to série, takže... :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není nutné ji číst, je to jen takové zpestření, úplně obyčejné.

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne