MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

13 července, 2019


Tak jsem se pustila do dalšího Lorda Johna k ukrácení čekání na novou Cizinku. Lord John obvykle představuje příjemné oddychové čtení, které čtenáři zprostředkuje i jiný pohled na danou dobu. Pohled anglický, vojenský a hlavně někoho, kdo má peníze a pohybuje se v jiné společnosti. Přesto je John sympatická postava, kterou si leckdo oblíbí.

V tomto případě však nejde o navazující román (i když Omega ji označuje jako čtvrtý díl), ale tři doplňující povídky. Podle lístečků, které jsem si začala do knih dělat, abych se vyznala v letopočtech, jde o tři po sobě jdoucí roky. Dějově tedy každou povídku přiřadíte k jinému dílu série.

Hlavní postava vypráví další dobrodružství ze svého života, kterých doteď zažila nespočet. A zatímco je Cizinka spíše dobrodružný historický román, příběhy této postavy působí hlavně jako detektivky. John totiž pokaždé po něčem nebo někom pátrá, vyšetřuje a odhaluje pravdu. Ať už kvůli armádě nebo kvůli nějakému slibu, co dal. A jinak tomu není ani teď. Do cesty se mu stále dostávají nějaké zapeklité situace a on z nich musí hledat cestu.

Mnoho jsem neočekávala a mnoho jsem nedostala, ale bylo příjemné zase poznat další část života Lorda Johna. V Cizince až takový prostor nemá, autorka se mu věnuje jen zřídka, přestože se v některých momentech jeho role jeví jako zásadní. Tady však poznáváme čestného britského vojáka, který se snaží pomáhat všude, kde může. Navíc má svých osobních problémů víc než dost, některé nejsou zrovna v jeho době ideální.

Povídky se čtou jedna radost, plynou obvyklým stylem a tempem a přináší jen základní fakta, tak aby čtenář měl nějaký zážitek. Popravdě jsem se ale občas ztrácela, zvlášť když došlo na nějakou vyhrocenou situaci, takže mám dojem, že některé části bych si měla přečíst znovu. Každopádně ale jde spíše o doplnění než důležitou součást 'univerza', nejde o zásadní dílek, ale každý fanoušek nepohrdne ani tímto krátkým dílem oblíbené autorky. Povídky jako takové mám ráda k obohacení nějakého příběhu, ale tím, že jsou tak krátké, rychle vyřešené a někdy i zmatené, působí spíše jako průměr. A ani tady tomu nebude jinak...

Grey se opřel o zeď a funěl, dokud znovu nepopadl dech a tep se mu o něco nezpomalil. Rozjaření z jízdy bylo stále v něm, ale měl teď okamžik na to, aby věnoval pozornost jiným věcem.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství: 
ISBN:
Lord John a ďáblovy ruce
Lord John and the Hand of Devils
Lord John Grey
4
Diana Gabaldon
Kateřina Heřmanová
Román (povídky)
2007 originál / 2019 překlad
328
Omega
978-80-7390-671-9

Anotace Databazeknih.cz:
Diana Gabaldon, autorka série Cizinka, která se dostala na čelní příčky žebříčku bestsellerů New York Times, přináší tři fascinující příběhy o válce, intrikách a špionáži, v nichž vystupuje jedna z jejích nejpopulárnějších postav: lord John Grey.
V povídce Lord John a Klub pekelného ohně zahlédne lord John ve dveřích klub
u pro gentlemany neznámého muže – a rozruší ho zoufalá prosba, aby se setkali v soukromí. To je impulz, který lorda Johna zavede do bludiště politické proradnosti a do rukou nebezpečného zhýralého utajeného spolku. V novele Lord John a sukuba se angličtí vojáci, kteří bojují v Prusku, děsí smrtícího stvoření, které se zjevuje v noci. Lord John je povolán, aby celou záležitost prošetřil, a brzy si uvědomí, že ze všech přízraků, které člověka straší, není žádný děsivější než ten, který vychází přímo z lidského srdce. V novele Lord John a přízrak vojáka se lord John náhle ocitá uprostřed vyšetřování záhadného výbuchu děla na bitevním poli. To ho nakonec přinutí, aby se utkal s vlastními přízraky – a zdrcující možností, že mezi důstojníky ozbrojených sil Jeho Veličenstva se ukrývá zrádce.

Mlha mizérie a hrůzy, kterou ten den cítil, ho znovu těžce obklopila - a poté se tím vším prodrala váha meče v jeho ruce stejně tíživá jako tehdy, když si meč z Listerova těla bral.

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: Variety

Omega.cz: Diana Jean Gabaldon Watkins se narodila v Arizoně. Otec byl Američan mexického původu, matčiny kořeny sahaly do Anglie. Vystudovala zoologii, mořskou biologii a behaviorální ekologii. Po studiích pracovala na Arizonské univerzitě a v roce 1984 založila významný vědecký čtvrtletník Science Software Quarterly. S literaturou začala o čtyři roky později a rozhodla se pro historickou tématiku okořeněnou dávkou fantasy. Na začátku psala proto, aby si dokázala, že to zvládne, ale když výsledek ukázala známým, přesvědčili ji, že by svůj příběh měla publikovat. Debutovala knihou Cizinka, která se pak stala první částí velmi oblíbené série.
 



Knižní téma | Outlander (Cizinka) • pinterest

https://cz.pinterest.com/luculi/book-theme-outlander/


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Myslela jsem si, že je to navazující díl. To že jde o povídky se dozvídám až od tebe. :) Stejně se na něj moc těším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. bohužel Omega to tak má, ale na goodreads je jasně psané, že jde o dopl%nující povídky mezi jednotlivými díly, taky to pro mě bylo překvapení... ale nevadí...

      Vymazat
  2. Děsí mě, že každý díl i téhle postranní série je čím dál tím delší. Mám ráda autorčin styl, ale proboha, nemohla by se trochu krotit? :D

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne