MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

18 června, 2019


Recenzní kniha


Dalším thrillerem v řadě se stala novinka Žena v temnotě. Podle anotace jsem se těšila na něco napínavého a temného. Z počátku jsem si při čtení nebyla jistá, zda to (ne)bude duchařina, byla tu spousta náznaků a indicií a tak jsem se i lehce děsila. Pokud chcete znát detaily, budete si je muset zjistit, protože vám toho zase tolik neprozradím, ať nic neprokecnu.

Můžu říct, že thriller to opravdu byl a docela děsivý, temný a především díky povaze příběhu strašidelný, protože tato situace, ač vcelku častá, mi přijde nesnesitelná. Já sama bych něco takového zažít nechtěla, i když můžu říct, že šlo ještě o lehčí formu, protože jsem narazila i na horší průběhy a především konce. Nemám ráda takový ten pocit bezmoci, nemožnosti úniku a svázanosti. Tady jako velké plus můžu zmínit celou tu atmosféru a popisy, pomalý vývoj situace a tak podobně. Autorka v tomto ohledu uměla přimět čtenáře k zamyšlení.

Bohužel se mi ale netrefila do vkusu, protože na rozdíl od děje, postavy mě neoslovily vůbec. Všechno bylo tak neskutečně zamotané, což by se dalo pochopit, ale ani jeden z členů rodiny si mě nezískal. Mia byla rozmazlený sobec, Joe moc prostoru nezískal, takže jsem neměla ani šanci ho poznat, Patrick byl už od počátku docela divný a nějak mi nesedl a co se týče Sarah, to je kapitola sama pro sebe. Je mi jasné, proč dostala v příběhu zrovna tuto roli a proč se dělo co se dělo, ale bohužel mi vadilo, jak byla slabá, nevšímavá a naivní. Jak dlouho přehlížela určité nápovědy a varování ostatních, jak nebyla schopná sama existovat a ještě byla rodič bez autority. Já jako milovník fantasy a sci-fi obvykle narážím na silné ženské hrdinky a jsem za to ráda. Možná jsem i trošku feministka v tomto ohledu :-D Proto mě Sarah neskutečně štvala už od začátku...

Když odhlédnu od postav a od toho, jak mi strašně ležely v žaludku po celou dobu, tak můžu říct, že příběh se mi líbil. Byl dobře promyšlený a taky správně propletený. Spousta náznaků v postupu vedla ke gradaci a napínání čtenáře. Myslím, že hlavní myšlenku jsem pochopila a autorka dokázala předvést pěkný výkon. Zamlouvaly se mi skryté významy i ta zakopaná pravda odhalená v cíli. Ale potřebovala bych alespoň jednu opěrnou a sympatickou postavu a možná méně protahovaný příběh. Od první do poslední stránky je to neustále samé lhaní, tajemství, předstírání a balamucení. Takový negativismus úplně ve všem. Kdyby alespoň z úvodu bylo trochu více informací k rodině, jejím členům a nějaké té minulosti, takový vstup by byl zajímavější.

Po tematické stránce bylo všechno splněno tak, jak mělo. Příběh temný až až, ale mám prostě spoustu minusových bodů. V mých očích to nebyl úplně nejdokonalejší příběh a rozhodně se nedá srovnávat s knihami jako Šťastní a mrtví, Pronásledovaní, Sklenice srdíček a podobně. Proto nakonec dávám tři hvězdičky, protože má spokojenost je lehce nad polovinou...

Zkontroluju, jestli jsou dveře od ložnice zavřené, vytáhnu skříňku a sednu si na podlahu, abych ji otevřela. Když zvedám víko, srdce se mi rozbuší.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Žena v temnotě
The Woman in the Dark
-
-
Vanessa Savage
Lumír Mikulka
Thriller
2019 originál / 2019 překlad
416
Baronet
978-80-269-1109-8

Anotace Databazeknih.cz:
Život rodiny Sarah a Patricka se vždy odvíjel v poklidu. Po smrti matky se ale pro Sarah začne vše měnit stále více k horšímu. Patrick cítí, že rodina potřebuje začít někde jinde a úplně znovu. Rozhoduje se proto, že se všichni odstěhují do domu, kde on sám kdysi dávno vyrůstal.
Má to ale háček. Zatímco pro Patricka je ono místo
spojeno se šťastnými vzpomínkami, pro všechny ostatní je to především dům, kde kdysi došlo k brutálnímu zavraždění rodiny, jež zde žila. A zatímco Patrick je přesvědčený, že se pro ně dům stane i přesto ideálním místem k novému životu, jejich děti zde trpí nočními můrami a pocitem, že je kdosi sleduje. Ani Sarah si není jistá, zda se ocitli na správném místě, neboť čím déle v domě bydlí, tím více se její manžel mění v kohosi úplně jiného.
Mrazivý psychologický thriller o rodině, jež přestává normálně fungovat, a o tajemstvích, která nás pronásledují. Příběh, který uchvátí fanoušky B. A. Paris, Clare Mackintosh či knihy Osvícení Stephena Kinga.
Odkazy: baronet.cz

Po všechny ty týdny jsem vyhlížela z okna a hledala slídila. Netvora. Zrůdu. Děsila jsem se, že se Ian Hooper vrátil do městečka se zakrváceným nožem v ruce.

Ukázka z knihy



Kde koupit knihu

Knihu Žena v temnotě koupíte v nakladatelství Baronet v žánru Thrillery
 
http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/  

Informace o autorce

foto: Amazon UK

Vanessa Savage


Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Baronet.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Děkuji za recenzi, knížku odkládám na neurčito :D Už tak jich mám hromady k přečtení, tak se mi aspoň uleví :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, to znám. Moje fronta čítá dobrých alespoň dvěstě knih a to ještě k tomu nepočítám recenzáky...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne