MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

07 června, 2019


Jako první knihu pro tento měsíc jsem si zvolila Služebníka smrti. Příběh, který je zasazen do přelomu 19. a 20. století. Kde se mihne sám Sherlock Holmes. A přestože má přímo titěrnou roli a ukáže se minimálně, ničemu to nevadí. Kniha mě zaujala svojí obálkou, dějem i dobou, kde se odehrává. A jak nakonec v mých očích dopadla?

Hlavní postavou a vypravěčem je nějaký Simeon, o kterém mnoho nevíme. Ten právě sedí ve vězení a čeká na popravu. Těch pár dní, které mu zbývají tráví přemítáním nad minulostí, popisuje své dětství i dospívání, ale i pobyt ve vězení. Doby plné osamění a krutosti. Tyto časové linie se neustále střídají a doplňují tak obraz této postavy. Co ho dostalo na takové místo, co ho formovalo a ovlivnilo. Po neskutečně dlouhé době se mi tak do ruky dostala kniha, kde je hlavním 'hrdinou' padouch. Takže je jasné, že nějaké superhrdiny, lovce spravedlnosti a míru tu hledat nemusíte.

Každá kapitola se četla přímo sama, autor dokázal svým stylem obyčejného a strohého textu zaujmout a přestože kniha není nějak úžasně propracovaná, svůj účel splnila. Po celou dobu jsem byla napnutá, co se stalo v minulosti, proč je ve vězení a k závěru jsem stále čekala jestli uteče, zachrání ho někdo nebo nakonec umře. Až do posledních stran jsem netušila pravdu a byla jsem překvapená. A to je pro mě na takto obyčejnou knihu docela výkon. Pasáže neobsahují žádné příliš zdlouhavé a popisné části, všechno je řečeno přímo a bez okolků. I samotná doba je popisována dost brutálně, chování lidí, jednání s dětmi... což samo o sobě není žádnou novinkou, protože člověk na to narazí ve filmech i knihách, které se této době věnují.

Na to, že jsem knihu pořizovala s tím, že jde o další kousek, kde je alespoň trošku Sherlock Holmes, na to, že jsem neočekávala téměř nic, jsem byla mile překvapena. Do knihy jsem šla tak trochu se strachem, ale nakonec po přečtení první kapitoly jsem do příběhu přímo zapadla a bavilo mě to. Čtivé, jednoduché, dobové, napínavé a mnoho dalšího. Jednohubka na odpoledne, chcete-li, ale nijak špatná. A jak tak zjišťuji, tyto obyčejné a nenáročné knihy mě začínají lákat čím dál víc...

Zvedl jsem dlouhý řetěz, který jsem měl nyní trvale připojený k okovům na nohou a želízkám sdírajícím má zápěstí. Táhl se přes ledovou podlahu cely.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Služebník smrti
The House of Smoke
-
-
Luboš Trávníček, Libuše Trávníčková
Román
2015 originál / 2017 překlad
392
Knižní klub
978-80-242-5832-4

Anotace Databazeknih.cz:
Sloužil doktoru Moriartymu. Za to ho teď čeká oprátka. Sherlock Holmes mu nabízí pomoc. On je však odhodlán uniknout popravě, aniž by musel někoho zradit. A rozhodně se chce pomstít, protože někdo na něj uchystal léčku a vzal mu to jediné, co na světě miloval… Strhující kriminální příběh z viktoriánské Anglie o nejzručnějším nájemném vrahovi, nejobávanější zločinecké organizaci a nejchytřejším detektivovi z pera autora thrillerů Odkaz Stonehenge, Tajemství Turínského plátna a Kodex Camelot.

Naslouchal jsem, jestli neuslyším žalářníky. Šťoural jsem hřebíkem dozadu a dopředu. Malta byla plesnivá a měkká.

Ukázka z knihy


Informace o autorovi

foto: Editorial Bóveda

Databazeknih.cz: Sam Christer je pseudonym, za nímž se skrývá Brit Michael Morley, televizní reportér, producent a režisér (mj. od roku 2009 šéf tvůrčího oddělení hollywoodského studia Sony Pictures Television). Pod svým jménem debutoval v roce 2008 thrillerem Spider o sériovém vrahovi, do celosvětového povědomí se však dostal díky románu The Stonehenge Legacy, jenž vyšel ve třiceti pěti jazycích. Autor žije v Derbyshire.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

6 komentářů:

  1. Pěkná recenze. :) Kniha zní moc dobře. Nenáročné knihy se vždy hodí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Člověk nemůže pořád číst těžké bichle :-D

      Vymazat
  2. Možná se po ní podívám teď po maturitě něco lehčího potřebuju. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za recenzi :-) Knížka mě, podle toho, jak si ji popsala, hodně zaujala, takže si ji píšu na seznam k přečtení :-)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne