MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

25 května, 2019


Na šestý díl jsem čekala s velikým nadšením. A určitě jsem nebyla jediná, protože je to vlastně poprvé, co překlad tohoto kousku vyšel u nás. Jde o opravdovou bichličku a zatím je to nejširší díl série :-). Dokonce jsem si ji musela zvážit a má skoro kilo a půl, takže jsem se snažila vždy při čtení nějakým způsobem knihu podložit například polštářem, protože to prostě dlouho neudržíte.

Ihned jakmile kniha dorazila, všechno odpadlo od ruk a každý den jsem poctivě četla. Pokud neovládáte zrovna rychločtení, pár dní vám to určitě zabere. Mě konkrétně to vzalo asi nějakých deset dní. Samozřejmě mít více času a energie, určitě by se mi to povedlo ještě zkrátit. A ti největší nadšenci by třeba nepotřebovali ani spánek... :-P

Pokud čtete sérii poctivě už od začátku, víte, že autorka si s knihami dává opravdu záležet. Provádí si výzkum, zjišťuje informace a snaží se o co největší autentičnost. Především proto mě její knihy baví. Jsou mixem romantiky, historie, sci-fi, skutečných událostí i smyšlených příběhů. V celkovém dojmu to vytvoří opravdu bohaté dílo, které bych mnohdy přirovnala ke kronice. I popisy tehdejšího života mi přijdou hodně reálné, se všemi návyky a pověrami.

Samozřejmě jednou z vad, které knihu doprovází je právě její délka. Autorka mnohdy přidává neskutečné množství informací a odboček, které nejsou vždycky důležité (i když v našich životech taky není akce každý den :-D). Pro mě je to zdržování, ale vždycky jí to ráda odpustím, protože si její knihy vychutnávám. Pokud vám to však vadí, buďte na to připraveni. Tentokrát se jednalo spíše o závěrečnou etapu knihy (jde tedy o minimum stránek), kdy došlo ke komplikaci, která mi přišla zbytečná. Sice se k ní potom ještě vrátila, navázala na ni a více ji přiblížila, přesto mi to nepřišlo důležité. Pokud však nemá nějaké eso v rukávu pro příště.

Co rozhodně knize nechybí, tak spousta zajímavých zápletek. Opět sledujeme hlavní hrdiny, fandíme jim, dokonce jim občas spíláme, ale stejně nakonec jsme rádi, že je máme. Jejich životy jsou natolik složité, že problémy na sebe dlouho nenechají čekat. A že jich na osud jedné rodiny stále je. Díky bohu se už konečně i něco vysvětlí a dořeší, takže na příště je o něco méně restů... Pořád dumám, o čem chce autorka v dalších knihách psát. Copak už toho nemají hrdinové dost? Ale asi bych dlouho nevydržela s tím, že bychom se třeba posunuli o generaci dál nebo příběh úplně ukončili. Což je jedna z věcí, na kterou se netěším, až autorka dopíše poslední díl...

Ano, pro někoho to může být dlouhé, obyčejné a nezáživné čtení. Pro někoho to může být klišé, trapná romantika, chyby se dají hledat vždycky a všude a ani já bych se nějaké kritice nebránila. Ale je pravda, že tuhle sérii, i tu týkající se Lorda Johna, mám prostě ve veliké oblibě a nedám na ni dopustit. Až na pár aspektů nemám výtky. Ledový dech se mi zdál mnohem poutavější, zábavnější a napínavější, rozhodně se mi líbil víc než Hořící kříž, který je pro mě stále nejslabším dílem série. Konec knihy mě naprosto dostal a strašně mě mrzelo, že nemám k ruce pokračování. Jedná se totiž o zásadní změnu v ději. Jsem natěšená i na seriál, který mi alespoň nějakým způsobem zaplní mezeru před vydáním Paměti kostí... Za mě prostě spokojenost a výborná kniha do sbírky.


Utápěl se ve vlastních rozpacích. Špičky uší mu rudly, do tváří se mu vléval ruměnec. Všimla jsem si toho i v tlumeném světle svíčky stojící na stolku.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství: 
ISBN:
Ledový dech
A Breath of Snow and Ashes
Cizinka
6
Diana Gabaldon
Blanka Chocová
Román
2005 originál / 2019 překlad
1568
Omega
978-80-7390-273-5

Anotace Databazeknih.cz:
Je rok 1772 a v předvečer americké revoluce již vypukla řada povstání. Mrtví muži leží v ulicích Bostonu a v lesích Severní Karolíny hoří srub.
V nastalém chaosu vyzývá guvernér Jamieho Frasera, aby sjednotil zámořské kolonie, které patří Koruně. Jenže Jamie od své manželky ví, že za tři roky vyhlásí kolonie nezávislost.
A všichni loajální králi budou buď mrtví, nebo budou muset uprchnout. A pak je tu ještě výstřižek z novin The Wilmington Gazette z roku 1776, který oznamuje smrt Jamieho i jeho příbuzných. Budoucnost rodiny cestující časem vypadá chmurně...

Podívala jsem se na Jamieho, abych zjistila, že z ní také nemůže spustit zrak a v jeho tváři zeje děsivá prázdnota. Nebyl zmatený. Byla to maska, kterou nasazoval, když chtěl skrýt nějaký velmi silný pocit.

Ukázka z knihy



Informace o autorce

foto: Variety

Omega.cz: Diana Jean Gabaldon Watkins se narodila v Arizoně. Otec byl Američan mexického původu, matčiny kořeny sahaly do Anglie. Vystudovala zoologii, mořskou biologii a behaviorální ekologii. Po studiích pracovala na Arizonské univerzitě a v roce 1984 založila významný vědecký čtvrtletník Science Software Quarterly. S literaturou začala o čtyři roky později a rozhodla se pro historickou tématiku okořeněnou dávkou fantasy. Na začátku psala proto, aby si dokázala, že to zvládne, ale když výsledek ukázala známým, přesvědčili ji, že by svůj příběh měla publikovat. Debutovala knihou Cizinka, která se pak stala první částí velmi oblíbené série.
 

Knižní téma | Outlander (Cizinka) • pinterest

https://cz.pinterest.com/luculi/book-theme-outlander/


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Super recenze. :) Souhlasím, že Cizinka a Lord John jsou srdcové záležitosti a nedám na ně dopustit. :) Knihu jsem ještě nečetla (nechávám si ji na dobu, kdy budu mít klid a čas na čtení) ale už se na neskutečně těším. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, člověk tomu občas nějaký přešlap odpustí :-)

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne