MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

07 dubna, 2019

Recenzní kniha


S posledním dílem série přišel i velký závěr, komplikace a spousta akce. Jak to tedy tento díl zvládl oproti zbývajícím dílům a jaký mám vlastně názor na to všechno, co autor napsal?

Musím říct, že původně jsem od těchto knih a celkově od zmíněného tématu čekala víc. Očekávala jsem něco velkého a epického, nezapomenutelného a opravdovou promyšlenou sci-fi pecku. Po pravdě jsem získala asi půlku toho, co jsem si vysnila, ale to neznamená, že by knihy za to nestály. Moc se mi líbí, jak to autor pojal, jako sled rozhovorů, dokumentů, audio záznamů. Kniha tím dostává trošku jiný nádech a vzhledem k tomu, že čtenář nemusí číst rozsáhlé stránky nacpané textem, zvládne celý příběh klidně i za jedno odpoledne, je to čtivé a navíc to rychle utíká.

První dvě třetiny knihy jsou doslova nabité akcí a důležitými fakty. Hltala jsem to, jak jsem mohla. Jelikož se některé postavy omylem dostaly na planetu obývanou mimozemšťany, dostáváme zajímavý pohled na život dvou kultur ve vesmíru, na soužití s dalšími druhy a tak podobně (ale jen v omezené míře, protože velké detaily nedostanete nikdy, spíše jen náčrty). Samozřejmě dochází i ke střetu zájmů a vyústí to v útěk. Tím čtenář dostane opět spoustu útržků k informacím a událostem a až teprve časem se dozvídá, co se stalo (tady mi to přišlo až moc jako život na Zemi, přestože první popisy působily jinak). Jak říkám, tato část byla opravdu výborná.

V momentě, kdy se vracíme na Zemi, kde se jako vždycky řeší problémy lidstva i s jejich nehumánním chováním, arogancí a prostě lidskou demencí (to nejde napsat jinak), kniha trošku ztrácí grif a posouvá se spíše na nudnější linku. Občas se mi zdálo, že je tam pár nelogičností či absurdností, zbytečností, nicméně závěr to zachránil, i když svým způsobem to bylo, jakoby autor došel na svůj stránkový limit, tak honem připravit konec. Po celou dobu vás bude napínat, neustále protahovat tu maličkou věc, kterou chcete slyšet a znát a pak vám to naservíruje na dvou stránkách, puf a je konec.

Styl knihy se od počátku nezměnil, ani postavy neprošly nějakým větším vývinem. Co mě vždycky trošku mrzelo, tak přeskakování po větších časových úsecích, přesněji po letech. Působilo to trochu jako zanedbání a autorova lenost se více rozepisovat. Nicméně musím říct, že i když jsem nedostala to, co jsem si přála, bylo to opravdu zajímavé. Zvláštní pohled na něco, co by mohlo být někdy pravdou, kruté, hrůzné, akční a depresivní. Ale samozřejmě nesměly chybět ukazatelé dobra, přátelství, soucitu a mnoha dalších. Je těžké se rozhodnout a vyřknout konečný verdikt, ale tato kniha byla asi nejlepší z celé série a především proto, že konečně přinesla to, na co všichni čekali od začátku...

Celý náš druh usiluje o sebelobotomii. Je to stejně imbecilní a odporné, jako kdyby si někdo uřízl vlastní nohy.


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Jenom lidé
Only Human
Akta Themis
3
Naďa Funioková
Sci-fi
2018 originál / 2019 překlad
442
Laser Books
978-80-7617-246-3

Anotace Databazeknih.cz:
Doktorka Rose Franklinová v dětství náhodou objevila v zemi zakopanou obrovskou kovovou ruku. Později jako vědkyně řídila tým, který vypátral další části ohromného těla, které společně tvoří Themis: gigantického robota mimozemského původu. Rose spolu s lingvistou Vincentem, pilotkou Karou a tajemným neznámým, co s nimi vedl rozhovory, zachránili Zemi před geopolitickými konflikty a cizí invazí. Nyní, po téměř deseti letech v jiném světě, na vzdálené planetě, se Rose vrací na Zemi, aby zde našla jen stará zkrachovalá spojenectví a vše naprosto zničené. Musí zburcovat zbytky Obranného sboru Země, když se její přátelé obrátili proti sobě.
Závěrečný díl trilogie Akta Themis je kombinací sci-fi, apokalyptického thrilleru a mrazivě varovného příběhu.

Odkazy: megaknihy
 
Co znamená jeden lidský život? Co životy tisíce, miliardy lidí? Jakou cenu má život mravence?

Ukázka z knihy



Kde koupit knihu

Knihu Jenom lidé si můžete koupit v knihkupectví Megaknihy v žánru Sci-fi

http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/  


Informace o autorovi

foto: Quill and Quire

Databázeknih: Kanadský rodák Sylvain Neuvel vystřídal řadu povolání. Byl novinářem, dekontaminoval půdu, prodával zmrzlinu v Kalifornii a učil v Indii. Jako malý kluk se hrozně toužil stát kosmonautem a dokonce napsal povídku ze světa Star Wars. Coby typický fanoušek sbírá figurky akčních hrdinů (neváhá za ně utratit šílené částky) a nejcennější kniha v jeho knihovně je román ze světa Battlestar Galacticy s podpisy všech hlavních herců. Spící obři dosud vyšli v 15 jazycích a čtenáři na Goodreads je zařadili mezi šest nejlepších sci-fi knih roku 2016. Sylvain Neuvel pracuje na pokračování a v mezidobí spolu se synem sestavuje repliku R2-D2.
 

Recenzáček poskytlo knihkupectví Megaknihy. Děkuji :-)



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Tahle série na mě vyskakuje ze všech stran, asi se na ni budu muset podívat! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojo, bylo to fajn, sice trosku jine, nez jsem podle anotace cekala, ale cetlo se to velice dobre

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne