MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

24 března, 2019

Recenzní e-kniha


Tuto knížku jsem dlouho přehlížela, protože jsem podle obálky a názvu předpokládala, že půjde o nějakou těžkou romantiku ze současnosti. Překvapením bylo, když jsem si po měsících konečně přečetla anotaci a zjistila, že jde vlastně o sci-fi s tématem cestování mezi dimenzemi. Samozřejmě mi bylo řečeno, že i zmíněná romantika tam bude, takže jsem se předem obrnila.

Musím říct, že kniha si mě získala hned od začátku. Velice čtivá, příjemná a nenáročná. Bavilo mě sledovat hlavní postavy, které cestovaly mezi dimenzemi a jak se vyrovnávaly s rozdíly oproti jejich vlastnímu životu. V tomhle ohledu měla autorka hodně volné ruce a nekonečno možností, což je na příběhu opravdu znát. Stálo to za to a bylo to výborné.

Nicméně, musím napsat i kritiku, protože díky té romantické části, se tu odehrává typické klišé vztahového trojúhelníku, což mi neskutečně dráždilo nervy. Chápu, že kniha je směrována jako young adult, ale netvrďte mi, že i mladší čtenáře baví tohle číst stále dokola. Mě osobně to přišlo dost nepodstatné pro samotný příběh, takže tahle zamotávka tam snad ani nemusela být. Akorát mě rozčílila a strhávala jsem za to body.

Další věcí, co mě trošku vadila, tak neustálé kňourání Meg, která pořád dokola omílala ty samé myšlenky. Její zoufání nad láskou, rodiči a nespravedlností vesmíru byla opravdu k uzoufání. Jsem z knih zvyklá na ledacos, dokonce snesu, když se některé věci párkrát zopakují, ale číst něco takového minimálně dvacetkrát na tak malou knihu, to už mi vadilo.

Nicméně musím konstatovat, že i přes tyhle černé puntíky mě to opravdu chytlo, ale především díky tématu než hrdinům. Díky těm možnostem, které tam probíhají, kdy se můžeme dívat na ty stále stejné postavy, ale v různých světech a s různými povahami, s rozličnými životy, pracemi a tak podobně. Celý tenhle vesmír a obsah této sci-fi knihy mě ale opravdu dostal. Neskutečně mě to bavilo a docela jsem litovala, že nemám po ruce pokračování, protože bych se do něj ihned pustila.

Kniha je výborně promyšlená, skvěle napsaná, pokulhává jen v tom svém věkovém zaměření, které to kazí, protože kdyby se na tom ještě trošku zapracovalo, rozhodně by to pro mě byla větší pecka. Čtení rozhodně nelituji, jsou holt věci a témata, která mi nesednou a musím je prostě překousnout, protože jinak bych přišla o něco opravdu pěkného. Zatím mám dilema, zda si knihy pořídit i papírově, nejspíše se rozhodnu až při čtení druhého dílu. Ale popravdě mám doma knihy, u kterých koupě lituji mnohem více. V tomto případě je to čtení, které potěší, neurazí, vykouzlí i úsměv, dokáže pobavit a rozhodně to není žádný propadák. Podrobný obrázek si však musíte udělat sami. Pro mě je to spíše jako tři a půl hvězdičky, ale pro účely hodnocení na databázích dávám čtyři...

Je těžké popsat, co se stane dál. I když všechno zůstane nehybné, mám pocit, jako by se kolem nás rozvířil vzduch a cosi nepopsatelného v Paulově výrazu se změnilo. Poněkud překvapeně zvedne hlavu, jednou rukou se dotkne roztrženého rtu a svraští obličej bolestí.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Tisíc kousků tebe
A Thousand Pieces of You
Ohnivák
1
Zuzana Bičíková
Sci-fi
2014 originál / 2017 překlad
280
CooBoo
978-80-7544-421-9

Anotace Databazeknih.cz:
Rodiče Marguerite Caineové jsou geniální vědci, jejichž převratný vynález zvaný Ohnivák umožňuje cestování do různých dimenzí. Ale potom je Margueritin otec zavražděn a jeho vrah – hezký a tajemný Paul, asistent obou rodičů – stačí před zákonem uniknout do jiné dimenze. Marguerite nepřipustí, aby zůstal bez trestu, takže se ho vydá pronásledovat. Dívka se zde pokaždé vtělí do alternativní verze sebe sama, ale setkává se také s alternativními
verzemi lidí, které zná – včetně Paula, jehož život se s tím
jejím čím dál více proplétá. Marguerite brzy začne pochybovat nejen o Paulově vině, ale i o vlastních citech k němu. A vzápětí odhaluje, že pravda o smrti jejího otce je mnohem hrozivější, než předpokládala.
Odkazy: palmknihy

Zůstanu stát před kuchyní a poslouchám, dokud táta neskončí. Pak vyklouznu na zadní terasu, abych se během pár minut mohla uklidnit, než se začneme v televizi dívat na oslavy Nového roku na Times Square.

Ukázka z knihy


Kde koupit knihu

E-knihu Tisíc kousků tebe koupíte v internetovém knihkupectví Palmknihy v žánru Fantasy, sci-fi, horory
 
  https://www.palmknihy.cz/fantasy-sci-fi-horory/smrtelne-stroje-179786

Informace o autorce

foto: Wookieepedia - Fandom

Databazeknih.cz: Amy Vincent (Claudia Gray - pseudonym) Pracovala jako právnička, novinářka, DJ a nesmírně špatná číšnice. Její celoživotní zájem o staré domy, klasické filmy, staromódní styl a dějiny hrál významnou roli při stvoření světa Evernightu.

Za recenzní e-knihu děkuji knihkupectví Palmknihy.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

8 komentářů:

  1. Jedna z mých nejoblíbenějších sérii, už se nemůžu dočkat až si přečtu i závěr trilogie! :)

    https://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já už jsem trošku jiná věková kategorie, takže pro mě to není úplně nejlepší :-P

      Vymazat
  2. Jsem moc ráda, že se ti kniha nakonec líbila. :-) sice to není ani moje věková kategorie, ale příběh je promyšlený dobře:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojo, kdyz neco prekousnu, tak to je opravdu dobry a hlavne nenarocny, coz bylo fajn

      Vymazat
  3. Jsem ráda, že na tuto sérii jsem narazila na tvůj názor. Alespoň vím, že kdybych se do ní pustila, co mě čeká. Řekla bych, že ten trojúhelník by mne asi taky rozčiloval, ale kdo ví. Přece jen jsem zamilovaný trojúhelník dlouho neměla. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako dost se mi to líbilo. A teď právě přemýšlím jestli papírově nebo ne :-D

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne