MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

06 března, 2019


Tato knížka mě zaujala snad od prvního okamžiku. Zajímavá a přesto jednoduchá obálka, ještě zajímavější děj, který mě zlákal asi nejvíc a docela nadšená čtenářská komunita. Sice postupem času počáteční nadšení tak trošku opadlo, ale já už stejně měla sérii v hledáčku. Přesto jsem nespěchala, ani když vyšel druhý díl. Až v momentě, kdy bylo jisté, že série opravdu vyjde celá, jsem do toho konečně šla.

Samozřejmě jsem pro jistotu nepočítala s tím, že to bude bůhví jaká pecka a brala to raději s rezervou. Ono je někdy potřeba s tímto přístupem s knihou začít, protože když vás překvapí, je to o to lepší pocit. Hned po otevření jsem zjistila, že je tu malá podobnost s Illuminae a to díky podobnosti textu. Celé to jsou vlastně dokumenty vedené jako přepisy z nahraných rozhovorů. Proto kniha nemá žádné dlouhé popisy děje, žádného vypravěče, vlastně nic, co by odvádělo pozornost. Celé to jsou jen dialogy a deníkové zápisky. Přesto nemusíte mít strach, začtete se velice rychle, v příběhu se ztrácet nebudete a ani žádné jiné překážky v tom určitě nenajdete.

Nechci spoilerovat, takže využiji obsahu anotace k tomu, abych řekla alespoň toto - Celé to pojednává o nálezu určitého artefaktu, který by mohl ovlivnit život na Zemi. V průběhu celého 'vyprávění' dostáváme postupně střípky informací o tom, kde se artefakt vzal, k čemu asi slouží a tak podobně. Což samozřejmě přináší i typické problémy s bojem ohledně práv a vlastnictví, nedostatky v komunikaci a vztazích mezi státy, zásahy armády a tak celkově. Klasika, která se vždycky probírá ve sci-fi, něco na způsob Hvězdné brány, určitě si to dokážete představit. Alespoň k tomu bych to mohla lehce přirovnat...

Můžu říct, že kniha, námět i způsob napsání textu mi naprosto vyhovoval. Bavilo mě to celou dobu, protože se neustále něco dělo a docházelo k neočekávaným zvratům. Přesto se často staly i dost nedůležité věci, hlavně vztahové komplikace, které mi přišly naprosto zbytečné, protože se k obsahu moc nehodily a ani jsem neměla dojem, že by pro něj byly nějak důležité. Jen na malou chvíli jsem se dostala do části, která mi přišla i lehce nudná a tak trošku zaseknutá. Netrvalo to však dlouho a celé to získalo novou jiskru.

S ohledem na nějaké mínusy, spíše převládá spokojenost. Užila jsem si to, i když pevně věřím, že pokračování bude lepší a propracovanější. Pro zatím jsem se rozhodla, že to budou spíše takové slabší čtyři... A jde se na další knihu...

Kéž bych vám tak mohl nabídnout nějakou moudrou radu. Bohužel, romantika není zrovna umělecká disciplína, v níž bych vynikal.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství: 
ISBN:
Spící obři
Sleeping Giants
Akta Themis
1
Sylvain Neuvel
Naďa Funioková
Sci-fi
2016 originál /2017 překlad
354
Knižní klub
978-80-242-5799-0

Anotace Databazeknih.cz:
Deadwood, Jižní Dakota. Jedenáctiletá Rose se prohání na kole poblíž domova, když tu se náhle propadne pod zem. Probere se na dně jámy v krychlové místnosti, na jejíchž stěnách září tajemné složité symboly. Hasičům, kteří ji přispěchají zachránit, se naskytne ještě podivnější pohled: Rose leží na dlani obří kovové ruky. Uběhlo sedmnáct let, avšak záhada bizarního artefaktu, jeho původu či tvůrců zůstává nevyřešena. Určení stáří se vzpírá logice, vojenské zprávy jsou cenzurované, nové teorie zuřivě zamítané. Pár lidí však neúnavně pátrá po odpovědích, mezi nimi i Rose, toho času již vystudovaná fyzička a vedoucí tajného týmu pokoušejícího se rozluštit záhadné symboly. Brzy je jasné, že se ocitli na cestě k odhalení objevu, který přepíše dějiny lidstva. Buď mu přinese definitivní mír, nebo hromadnou záhubu…

Budu to brát jako kompliment, když to říká někdo, kdo je specialistou na rozsáhlé informační sítě, o kterých nikdo nemá tušení...

Ukázka z knihy


Informace o autorovi

foto: Quill and Quire

Databázeknih: Kanadský rodák Sylvain Neuvel vystřídal řadu povolání. Byl novinářem, dekontaminoval půdu, prodával zmrzlinu v Kalifornii a učil v Indii. Jako malý kluk se hrozně toužil stát kosmonautem a dokonce napsal povídku ze světa Star Wars. Coby typický fanoušek sbírá figurky akčních hrdinů (neváhá za ně utratit šílené částky) a nejcennější kniha v jeho knihovně je román ze světa Battlestar Galacticy s podpisy všech hlavních herců. Spící obři dosud vyšli v 15 jazycích a čtenáři na Goodreads je zařadili mezi šest nejlepších sci-fi knih roku 2016. Sylvain Neuvel pracuje na pokračování a v mezidobí spolu se synem sestavuje repliku R2-D2.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Tak to zní naprosto skvěle a dokonce i ta obálka je radost pohledět. Vypadá to, že tahle série bude na mém seznamu k přečtení. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako je to dost zajímavý, i když první díl je slabší. Nicméně čekám pěkný rozjezd :-D

      Vymazat
  2. Heh, na tuhle knížku jsem kdysi narazila v knihkupectví, když jsem vybírala nové čtivo. Nebyla jsem zklamaná ^_^

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne