MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

11 března, 2019


Do druhého dílu jsem se pustila ihned po tom předchozím. Nemělo cenu čekat nebo to zbytečně odkládat. Brzy vyjde i závěr a bude lepší, když si to uchovám v paměti, jak nejlépe to půjde a budu pokračovat za čerstva.

Styl knihy zůstává stejný, opět jde o přepisy dokumentů, rozhovorů, deníkových zápisků a tak dále. Tentokrát jsme se však posunuli o něco dále. Problematika zůstává stejná, ale autor začal skákat po větších časových úsecích a mnohdy i řádově v letech. A to mi popravdě moc nesedlo a nelíbilo se mi to. Když jsem se sérií začínala, byla jsem hrozně natěšená i díky anotaci, která mě totálně zlákala na pěknou sci-fi jízdu. Ale čím víc jsem četla, tím víc jsem zjišťovala pravdu. Autor měl s tématem pěkně našlápnuto, ale stočil to úplně jiným směrem než jsem předpokládala a díky tomu ztratil tu správnou jiskru. Příběh tak vyzněl dost naprázdno a ze mně rozhodně nevytáhnul ani žádné emoce.

Díky první knize už máme malý a stručný přehled o dění, už víme co je Themis zač, proč tu je, ale netušíme, co se bude dít dál. V tomto ohledu budete rozhodně překvapeni, protože o zvraty (a nečekané objevy) není nouze. Děje se toho opravdu hodně a má to vliv nejen na hlavní hrdiny, ale i lidstvo celé planety. Ale nemůžu se zbavit dojmu, že kniha se stala monotónním vypravěčem, který prostě neumí gradovat dějově. Možná je to i tím stylem textu, kdy jde o samé dialogy a žádné popisy, ale oproti první knize, mě u čtení už mnoho nedrželo.

Musím říct, že i některé pasáže mě dost zarážely. Něco mi přišlo naprosto morálně hnusné, něco zase docela zbytečné. Asi jsem se prostě příliš natěšila na něco, co jsem vůbec nedostala. Kniha naslibovala, ale splnila jen z poloviny. Jsem lehce zklamaná, protože jsem čekala apokalypsu a něco temného. A i když se děly hrozné věci, člověk to z toho čtení ani necítil. Po obsahové stránce dost slabé, ale přesto na druhou stranu čtivé a to je hlavní plus, díky kterému jsem knihu neodložila hned ze začátku. Teď jsem zvědavá na poslední knihu, co z ní vytáhnu, ale Probuzení bohové mi bohužel přišli ještě slabší než Spící obři...

Možná když to poslední setkání skončilo násilím, poslali tentokrát chlapíka, který nepůsobí tak hrozivě.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství: 
ISBN:
Probuzení bohové
Waking Gods
Akta Themis
2
Sylvain Neuvel
Naďa Funioková
Sci-fi
2017 originál / 2018 překlad
426
Laser Books
978-80-7549-227-2

Anotace Databazeknih.cz:
Rose Franklinová učinila v dětství ohromující objev – nalezla obří kovovou ruku, pohřbenou hluboko v zemi. Celou svou pozdější vědeckou kariéru věnovala Rose objasnění záhady s tímto artefaktem spjaté: Proč byly po celém světě zakopány části gigantického robota neznámého původu? Léta pátrání přinesla fascinující odpovědi – a ještě více otázek. A pak se zničehonic zhmotní další robot, mnohem větší a s mnohem ničivější silou. Když po něm začnou na zeměkouli přistávat další a další stroje, je jasné, že lidstvo čelí invazi z vesmíru. Rose a její tým budou muset přijít na to, v čem tkví podstata pokročilé mimozemské technologie, aby lidstvo mohlo vyhrát bitvu o to, komu připadne Země... a dokonce i hvězdy.

To je všechno, co vám k tomu řeknu. Doufám, že to stačí, abyste se naučila žít se svým duši postrádajícím já.

Ukázka z knihy


Informace o autorovi

foto: Quill and Quire

Databázeknih: Kanadský rodák Sylvain Neuvel vystřídal řadu povolání. Byl novinářem, dekontaminoval půdu, prodával zmrzlinu v Kalifornii a učil v Indii. Jako malý kluk se hrozně toužil stát kosmonautem a dokonce napsal povídku ze světa Star Wars. Coby typický fanoušek sbírá figurky akčních hrdinů (neváhá za ně utratit šílené částky) a nejcennější kniha v jeho knihovně je román ze světa Battlestar Galacticy s podpisy všech hlavních herců. Spící obři dosud vyšli v 15 jazycích a čtenáři na Goodreads je zařadili mezi šest nejlepších sci-fi knih roku 2016. Sylvain Neuvel pracuje na pokračování a v mezidobí spolu se synem sestavuje repliku R2-D2.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Jsem ráda, že jsem si tvou recenzi přečetla. Takhle alespoň budu vědět, že až ji budu číst, tak nemám být moc natěšená. Ale i tak doufám, že se k ní brzy dostanu. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne